A felnőtté válás és a gyerekvállalás nehézségeiről szól Orosz Dénes Mimi munkacímen futó új vígjátéka, amelynek forgatása augusztus közepén fejeződik be.

MTI

A történet főszereplője Gergő, a filmkritikus, aki szívbeteg, haldokló anyja kedvéért megkéri az öthónapos terhes szomszédját, Sacit, hogy játssza el a kedvese szerepét. Amikor a főhős édesanyja az utolsó pillanatban új szívhez jut, Gergő és Saci színjátéka tovább húzódik. Gergőt Mészáros Béla (Aranyélet, Isteni műszak) Sacit Tenki Réka (Testről és Lélekről, Budapest Noir), míg a fiú anyját Básti Juli alakítja.

A Poligamy és a Coming out című közönségsikereket jegyző Orosz Dénes rendező-forgatókönyvíró a film forgatásán az MTI-nek elmondta: a történet személyes indíttatású, négy évig fejlesztette a forgatókönyvet, az utolsó két évben Várady Zsuzsival közösen írták. A rendező kiemelte: generációja problémáját dolgozza fel a filmben, szerinte sokan negyvenévesen is gyereknek érzik magukat, erősen kötődnek szüleikhez. A film azt a kérdést is feszegeti, hogy mi mindent vagyunk képesek megtenni a szeretteink boldogságáért, de benne van az elköteleződéstől, boldogságtól, haláltól való szorongás is – tette hozzá.

Mint mondta, a forgatás alatt a színészeket hagyja a jelenetekben kiteljesedni. “Nagyon sokat inspirációt kapok tőlük, engedem, hogy a színészek nagyszerű megérzései vezessenek engem” – mondta, hozzátéve, hogy mindhárom főszereplőnek remek intuíciói vannak és kiváló humorérzékkel rendelkeznek.

Díszletet nem építettek, Budapesten mintegy negyven helyszínen zajlik a forgatás: sok más mellett a Pasaréten, a Budafoki templomban, Clark Hotel tetején, lakásokban, tereken és romkocsmákban. “Szeretem az eredeti helyszíneket, az élő atmoszférát” – fejtette ki a rendező, hozzátéve: jelenleg Mimi munkacímmel dolgoznak, még nem találták meg a film végleges címét. A rendező szerint a komoly témákról is érdemes és kell tudni humorosan beszélni, szándékai szerint ez a film a nagyközönségnek szóló vígjáték lesz.

Mészáros Bélát már a forgatókönyv írásakor kiválasztotta a rendező. A színész elmondta, hogy az általa megformált karakter jó kedélyű, jó humorú, önreflektív, de önértékelési zavarokkal küzd, és komoly átalakuláson megy keresztül a történet végére. A színész a filmet többek között azoknak a harmincas éveikben járó férfiaknak ajánlja, akik az egójuk miatt nem képesek társas kapcsolatot létesíteni és a felelősségvállalással is hadilábon állnak.

Tenki Réka az általa megformált karakterről elmondta, hogy Saci terhesen próbál új életet kezdeni és a gyerekének megfelelő családi hátteret, biztonságot biztosítani. “Talán ez a biztos családi háttér és biztonság biztosítása a fontos kapcsolódási pontom vele” – hangsúlyozta a színésznő.

Az alkotás a filmalap 349,85 millió forintos gyártási támogatásával, az A2O produkciójában készül, producerei Tőzsér Attila, Orosz Dénes és Ferenczy Gábor, az operatőr a Friss levegő, a Poligamy, a Pál Adrienn és a Coming out című filmeket is fényképező Fillenz Ádám.

fotó: MTI/Szigetváry Zsolt