Ostrom alatt állnak az európai alapértékek, a kereszténység és a nemzeti gondolat – jelentette ki az Országgyűlés elnöke pénteken a felvidéki Csallóközcsütörtökben, ahol ünnepi beszédet mondott a felújított Fehér Kereszt helyi szakrális emlékmű ünnepélyes felavatásán.

MTI

Kövér László párhuzamot vont a Fehér Kereszt felállításának “ostromidőszaka” – az első világháború kitörése előtti évek – és a szakrális emlékmű felújításának időszaka – a jelen – európai történései között. “Amikor 1913-ban felállították ezt a Fehér Keresztet, Európa egymással szembe fordított nemzetei egymás életterének ostromára készültek. (…) Most, amikor helyreállítják a Fehér Keresztet, Európában ismét ostromidők járnak, szellemi ostrom alatt állnak az európai alapértékek, a kereszténység és a nemzeti gondolat, politikai ostrom alatt állnak a nemzetállamok és migrációs ostrom alatt áll maga Európa is, azért mert a kontinensen kívüli erők ki akarják terjeszteni uralmukat és identitásukat Európára” – jelentette ki a politikus.

Az Országgyűlés elnöke beszédében felsorolta a település története során ott felállított szakrális emlékműveket, rámutatva: azok többek műemléknél, mivel a közösség magyar és európai sorsának útjelző kövei. Kövér László kiemelte: nem véletlen, hogy ma Európa önazonosságának két alapja – a keresztény értékrend és a nemzeti gondolat – “támadás alatt áll”, mivel – mint fogalmazott – napjainkban a fizikai erőszakot megelőzi a szellemi erőszak, a közösségek alávetése az azonosságtudatuk megtörésével kezdődik. Kifejtette: ennek a szellemi erőszaknak – melynek célja, hogy megfossza az európai embereket kapaszkodóiktól és közösségeiktől – áldozataivá válhatnak az európai nemzetek, ha nem ismerik fel egymásrautaltságukat és sorsközösségüket. “Ha nem tudjuk egymást segítve erősíteni nemzeti önazonosságunkat, akkor a 21-ik században magunk leszünk okozói önnön vesztünknek” – szögezte le.

Az ünnepségen mondott üdvözlő beszédében Őry Péter, Csallóközcsütörtök polgármestere, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) önkormányzati alelnöke a kereszt áthelyezését és felújítását a múltat a jelennel összekötő eseménysorozatnak nevezte, amely nemcsak értékmentés, hanem tisztelgés az ősök előtt és útmutatás a jövő generációnak is. A felújított és pénteken újraszentelt Fehér Keresztet eredetileg Csütörtök egykori mezőváros polgárai, Sill Jakab és neje, Füle Zsófi emeltették 1913-ban. A szakrális emlékmű megmentését és áthelyezését a Sill család benesi dekrétumok alapján kitelepített ágának leszármazottai, a szobor tatarozását pedig a gyökereiket kereső és a községbe visszataláló Takács család finanszírozta. A szobor kerítésének elkészítéséhez az Országgyűlés elnöke nyújtott segítséget, a további munkálatokat pedig a Szent Jakab Társulás, valamint a helyi önkormányzat támogatta.

MTI fotó: Krizsán Csaba