Jézus életéről készített filmet Poór István rendező, az Eucharisztiát szeptember 6-án mutatták be a Puskin Moziban. Mint azt a rendező a díszbemutatón elmondta, a dráma fókuszában az eucharisztia megértése, az erről való beszélgetés áll, és a filmet úgy készítette el, mintha egy mise lenne.

061.hu

Mint azt Poór István a díszbemutatón elmondta, negyven éve – amióta rájött, valami több van a világban, mint ami kézzel fogható – készült erre a filmre.

“A filmet úgy készítettem el, mintha egy mise lenne. Megfordítottam a cselekményt, a végével kezdem, azzal, hogy Jézus már nem él. Akik nem ismerik a Testamentumot, ezzel a dramaturgiával jobban megértik, hogy mit miért mondott.”

A film főszereplői János, Magdaléna és Mária, akik leülnek és elmondják, kötelességük elmesélni, hogy mi történt, mert ez volt az Atya és Jézus kérése” – fogalmazott a rendező hozzátéve, véleménye szerint a művészetekben kétféle hozzáállása lehet a közönségnek: vagy az elejétől megfogja őket a mű és elengedik magukat, vagy megfeszülnek és keresik a hibákat. Az ő filmjei, mint mondta, szembemennek a jelenlegi trendekkel, hiszen lassúak, és a mozijai fókuszában a csend áll.

A film műfaja dráma, középpontjában az eucharisztia megértése, erről való beszélgetés, a kenyérszaporítás, borszaporítás és Jézus beszéde áll, jelezve, hogy a bor és kenyér magunkhoz vétele, miért valóságosan, és nem csak szimbolikusan az ő testének, valóságának velünk való egyesülése. Minden, amit hirdetett, ahogy viselkedett, cselekedett, mintha együtt lennénk vele. János, Mária és Magdolna együtt élve, beszélgetve feltárják az evangélium eseményeit, elsősorban János evangéliumára támaszkodva és az ún. “A zsidókhoz írt levél” ismeretlen szerzőjének bölcsességével szellemi tudást is átadva, de közérthető formában, mai nyelven kissé leegyszerűsítve, lényegét megtartva.

A film a mai embert szeretné megszólítani, visszaadva a szereplők karizmájával és vizuális megjelenítésével, elsősorban Jézus személyes mágikus hatásával, a vallási élményt. Viselkedésével, kinyilatkoztatásaival, bölcsességével és a belőle áradó szeretettel, transzcendentális misztikus hatalmával, a Golgota és az eucharisztia mai mondanivalójával nagyon nagy hiányt pótolna jelenlegi anyagias világunkban.

Több jelenet Magdolna és Jézus kapcsolatáról, találkozásairól szól. A látottak révén mindkettőjükhöz közelebb kerülünk, megismerve személyiségüket, a tanítást. Egy másik jelenet az emmauszi úton történteket mutatja be, amikor két tanítvány a feltámadt Jézussal találkozik, s azok felismervén kérlelik: Maradj velünk… Jézus eltűnik, hangja messziről hallatszik: Veletek maradok mindörökké…

Poór István rendező az Eucharisztiát önerőből készítette, filmjének helyszíne egy Maros megyében található falu, Magyarzsákod. Előtanulmánya a rendező előző munkája, a 2019-ben készült, Erdélyben és erdélyi színészekkel forgatott A funtineli boszorkány című díjnyertes játékfilm volt.