Egy reggeli netes szörfölés során találkoztam először a Flash kutyapékséggel. Ebtulajdonosként egyből felkeltette a figyelmemet a kutya és a pékség szó párosítása. Kissé szkeptikusan rákattintottam az oldalra, attól tartva, hogy külföldről importált, itthon még nem forgalmazott termékekkel találkozom majd, amiben semmi újdonág nincs, csupán egy hangzatos, szokatlan név mögé rejtik a sok tartósítószert és szintetikus cuccot, de nagyon tévedtem.

SZABÓ FRUZSINA ANNA- Nullahategy

A kutyái iránti érzett szeretet inspirálta Jókai Tímeát egy hazánkban eddig szinte ismeretlen műfaj meghonosításában. A Flash kutyapékség alapítója eleinte csak a boltokban kapható egészségtelen jutalomfalatokat szerette volna kiváltani, amiket saját kutyáinak, Nelsonnak és Agimának adott, ám az otthoni sütögetés annyira jól sikerült, hogy Timi azon kapta magát, hogy az otthonához közeli futtatóban teszteli keksz- kreációit az ebek legnagyobb örömére. ” Az első íz, ami a sajtos- baconos volt, otthon is hatalmas sikert aratott, és nem csak a kutyáimnál, hanem a párom a munkából hazaérkezve jóízűen kezdte el eszegetni a még gőzölgő falatkákat. “

Legutóbb frissítve14-002

Nem is gondolná az ember, hogy egy kutyapékség hivatalos elindítása igazi bürokratikus macera, főleg ha azt vesszük, hogy hazánkban ilyen “üzlet” még nincs. Emiatt a besorolás komoly fejtörést okozott az engedélyező irodistáknak.

Végül a webáruházként működő kutyamennyországot bekategorizálták. Kezdődhetett az érdemi munka. ” A receptúra kialakítása közel egy évembe került, ugyanis a kutyusok táplálásánál rengeteg dologra kell figyelni. Külföldön számos kutyapékség működik, például Franciaországban, Ausztriában és természetesen az Egyesült Államokban, ezek az üzletek adták az inspirációt. Az allergén anyagok megismerése miatt többször egyeztettem állatorvossal és alternatív állatgyógyászatban jártas szakemberekkel.” 

DSC_0052-copy

Annak ellenére, hogy magam is gazdi vagyok, Timitől tudtam meg, hogy milyen sok veszély leselkedik az ebekre, amikor esznek. Ártalmas az avokádó, a szőlő, a mazsola és a hagyma is, a csokoládéról, a nyírfacukorról nem is beszélve.

k1_1Természetesen a hiteles, mindenre kiterjedő interjú egyik alapvetése, hogy teszteljük a terméket, amiről írunk, így Debi kutyám kivételezett helyzetbe került, számos kekszet végigkóstolhatott. A kedvence egyértelműen a cukkinis- répás- kurkumás pupcake (puppy + cupcake) volt, ami annyira gusztusos, hogy én is beleharaptam volna. És akár el is orozhattam volna a sóvárgó kutya elől, mert a Flash termékei emberi fogyasztásra is alkalmasak, ugyanis makulátlan körülmények között, minőségi alapanyagokkal dolgoznak. A csomagolásuk hívogató és étvágygerjesztő: ” A logón első kutyám, Flash sziluettje szerepel, aki belga juhász volt. A csomagolás tervezésénél próbáltam az egyszerűségre törekedni, mert teljesen mindegy a külcsín, ha benne lévő termék nem egészséges.” 

A hazánkban egyeduralkodónak számító webes pékség iránt hatalmas a kereslet. Nagy kedvenc a rossz szájszag elleni keksz, amit Timi eleinte csak ajándékként adott a rendelések mellé, de annyira beleszerettek a gazdik, hogy a legnépszerűbb termék lett, de tortarendelésből sincs hiány. Extravagáns újdonság a Harmónia keksz: “ez az ínyencség levendulás- ánizsos ízesítésű, ami nyugtató hatással lehet a blökikre. Az ízkombináció ötletét egy kutya-fanatikus adta, de számos gondolat, terv még megvalósításra vár, amit az én kis kockás füzetecskémbe folyamatosan írok.”

DSC_0056-copy

A finomságokat Timi és a cukrászatért rajongó édesanyja saját műhelyükben, a XIX. kerületben készítik, ám nagy vágyuk egy belvárosi üzlet. “Az álmunk, hogy olyan boltot nyithassunk, ahol a kutyák hatalmas párnákon feküdhetnek nyugodtan és nem az asztal lábánál kucorognak. Nyáron kicsi medencét is tennénk a bolt elé és minden arról szólna, hogy a kutyusok és gazdáik jól érezzék magukat. Szeretném a kutyapékség alapgondolatát megtartani és családias hangulatot teremteni, ahol helyben, frissen készülnének az egészséges finomságok. A jótékonyság is szerepel a terveim között. Például a megmaradt sütiket szívesen felajánlom majd menhelyeknek. Már az üzlethelyiség keresés fázisánál járok, nemsokára az álomból valóság lehet.” 

Fotók: Horpáczi Dávid

A helyszínt köszönjük a Zoska Reggeliző Kávézónak.