This The Life We Really Want? címmel negyed század után új lemezzel jelentkezett a popkultúra egyik legfontosabb alkotója, Roger Waters, aki a Pink Floyddal olyan monolitokat hozott létre, mint a Dark Side Of The Moon, a Wish You Were here vagy éppen a The Wall, de persze a Final Cut-ig minden Pink Floyd-albumon vannak tökeletes pillanatok, olyan motívumok, melyek új impulzusokat adtak a popnak, és persze Waters szólómunkásságának is vannak magaslati pontjai (pl: Radio Kaos), még az új magánszámának is, az életmű foglalataként értelmezhető This The Life We Really Want?-nak.

PZL- 061.hu

Azok, akik azt mondják, hogy az új album semmit nem tett az eddigi életműhöz, azok félreértik a 73 éves szerző alkotói szándékát, hiszen This The Life We Really Want? egy egyszerre közéleti és a magánélet mélyvilágát feltáró összegző mű, amely kétségtelen, hogy beidézi a Wish You Were Here, a The Wall és a Final Cut világát, de azoktól mégis ellépő, sokszor megrendítő, nagy érzelmeket mozgató, elképesztően hatásos mű. Talán azt róhatjuk fel hibájaként, hogy túl sok a hangminta, a kollázsok, zenei intarzia, de hát ez ugyanúgy jellemezte a Dark Side-ot, ahogy a többi albumot is.

A produceri munkákért felelős Nigel Godrich (referenciái: Paul McCartney, U2, Radiohead) remekül emelte ki a Waters-féle univerzum jellegzetességeit, és adott az albumnak új tónusokat és dinamikát. A hangszerelés főleg az 1983-as Final Cut-ot idézi, letisztult, melodikus, emelkedett, és kétségtelen, hogy nem lép ki Waters emlékei, fóbiái és ismert hangképeinek jellegzetes világából, mégis minden hangon érződik, hogy egy zseniális alkotóval van dolgunk. A This The Life We Really Want? első hallásra is meggyőző ajánlat, kétségbevonhatatlan a hipnotikus ereje, minden bizonnyal az év egyik legfontosabb alkotása.

Megnyugtató, hogy Waters nemcsak a saját mobil emlékművét építgette tematikus parkként felfogható Dark Side Of The Moon és a The Wall féle műsorral, hanem nagyon határozott véleményt fogalmazott meg a világunkról. És, hogy az áltaal feltett kérdésre is válaszoljunk: nem ezt az életet akartuk, de egy ilyen erős albumot mindenképpen szerettünk volna tőle hallani az elmúlt 25 évben.

Roger Waters
This The Life We Really Want?
Sony
12 szám 55 perc