Nyolcadik alkalommal rendezi meg a Budapest Folk Festet a Fonó Budai Zeneház. Május 24-től 28-ig a Fonó Sztregova utcai épülete és a Várkert Bazár Öntőház udvara ad otthont az autentikus népzenei és a világzenei koncerteket felvonultató programsorozatnak.

MTI

A fesztivál sztárvendégei között lesz a török BaBaZuLa, a lengyel Dikanda, a román Mahala Rai Banda és a Nadara, együtt lép fel a legendás macedón gitáros, Vlatko Stefanovski és a bolgár fúvosfenomén, Theodosii Spassov. Különlegesnek ígérkezik a spanyolországi görög együttes, a Trio Feta Orchestra és az izraeli fúvós, Amir Gwirtzman fellépése is.

A magyar előadók közül zenélni fog Barabás Lőrinc és zenekara, amely együtt lép fel Kézdy Lucával, az Esszencia produkció, a Buda Folk Band, a ghánai származású Sena és a műfajokon átívelő Gypo Circus. A Fonóba énekes és táncos mestereket hívtak meg Vajdaszentiványról, a Várkert Bazár borteraszán pedig a Tokos, a Fanafra Complexa, a PásztorHóra és a Fokos muzsikál a folkkocsmában. Vasárnap gyerekprogrammal várják a családokat.

Budapest Közép-Európa meghatározó városaként központja a térség több forrásból táplálkozó zenei kultúrájának, amely rengeteg szállal kötődik össze, újra és újra gazdagítva egymást. E köré a gondolat köré épül Fonó által minden tavasszal megszervezett Budapest Folk Fest programja. A szezonnyitó, részben szabadtéri fesztiválon elfér egymás mellett az autentikus népzene és táncház, a román gipsy zene vagy a balkáni muzsikák – az összekötő kapocs a hagyományokban rejlő erő.

Az idei Budapest Folk Fest ismét a Fonó tradicionális szerdai táncházában adatközlő mesterekkel és autentikus táncházzal indul május 24-én szerdán, majd a Várkert Bazár szabadtéri színpadán és teraszán koncertekkel és esti borkóstolókkal, folkkocsmával folytatódik.