1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy kézirata tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Az ország számos pontján várják a kultúrára szomjazókat különleges programok. A 061.hu a főváros legizgalmasabb eseményeiből állított össze egy ajánlatot. 

061.hu összeállítás

TUDKULT 2020 – KULTURÁLIS-MŰVÉSZETI FESZTIVÁL A MAGYAR KULTÚRA NAPJA A CSODÁK PALOTÁJÁBAN

Ünnepeld a magyar kultúra napját Óbudán, a Csodák Palotájában. Szakmai partnereik interaktív standjain, előadásain, műhelyfoglalkozásain keresik a kapcsolatot az irodalom, a zene, a tánc, a fotózás, a filmezés, a fesztiválok, a színház, a népművészet, a hagyományok és a természettudományok között

Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria
A Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria fő célja a 3-23 év közötti fiatalok vizuális nevelése kortárs művészeti kiállítások és az azokhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozások segítségével. Kézműves foglalkozásuk a 2020. januári időszaki kiállításukhoz kapcsolódik, amelyen a BME építészhallgatóinak munkái kerülnek bemutatásra. A munkák Haász István képzőművész alkotásaiból indulnak ki, központi témájuk a forma- és téralkotás, a síkban és térben való vizuális gondolkodás. A kiállítás jó példája a képzőművészetek és a mérnöki tudományok kapcsolatának, a kézműves foglalkozás pedig ízelítőt nyújt a Deák 17 Galéria múzeumpedagógiai tevékenységéből is.

Debreceni Egyetem, Ásvány- és Földtani Tanszék – Dávid Árpád címzetes egyetemi docens ismeretterjesztő előadása 10 órától Kőbe zárt szerelem; dínók násza címmel. “A földtörténeti múltban élt állatok maradványait vagy élettevékenységük nyomait vizsgálva bár ritkán, de találkozhatunk a szerelem rítusára vagy a szaporodásra utaló ősmaradványokkal. Elmúlás és szerelem egyazon pillanatban? Az elmúlt 520 millió év anyagából válogatunk. Nem csupán a dinoszauruszokat vesszük sorra! Különös tekintettel leszünk a magyarországi ősmaradványokra. Ilyen módon is felhívva a figyelmet a lelőhelyek védettségének szükségességére és természetvédelmi jelentőségére!”

Fény – hang – habarcs Tamás Péter kreatív vezetővel
Fedezd fel az alkotószobát, ahol kedvedre építkezhetsz hangjegyekből, habszivacsból vagy fénysugarakból! Digitális és analóg szórakozás vár rád vegyesen.

Fővárosi Állat- és Növénykert
Mi az a vadállatmentés? Miért szorulnak a segítségünkre a körülöttünk élő védett állatok? Honnét tudjuk, hogy segítség kell nekik? Kik kerülnek be leggyakrabban a Mentőhelyre? Ezekre a kérdésekre és még sok-sok másikra is választ kaphatsz az Állatkert természetvédelmi mentőmunkáját végző kollégáktól. És mi lesz még? Játékos feladatok, elgondolkodtató történetek és maguk a felgyógyult páciensek képviselői is.

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár
Ki mondta, hogy a könyvtár unalmas, a tudomány meg csak a kockáknak való!? A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár tagkönyvtáraiban található sok ezer könyv, játékos foglalkozások, interaktív programok sokasága bizonyítja ennek az ellenkezőjét. Izgalmas felfedezések, döbbenetes tények és kalandok várnak a könyvtárban és a tudomány világában. A könyvtárosok ezekből mutatnak be egy kis ízelítőt a Csopa TudKult 2020 programja keretében.

Spóner Hajnalka fotográfus
A művész FÉNY – GÉP – ÉSZ című tárlata 2019 nyarától invitálja időutazásra a látogatókat Csopa Galériánkban. Letűnt korok mezőgazdasági gépei, háztartási eszközök, ipartörténeti kincsek elevenednek meg a felvételeken. A TudKult 2020 keretében a képek létrejöttéről, a fényképész eszköztáráról, az alkotó előtt álló kihívásokról kaphatnak információt az érdeklődők.

Közönségtalálkozó Lukáts Andorral és kiállítása szereplőivel- Műcsarnok, 17:00

A magyar kultúra napján közönségtalálkozót szervez a Műcsarnok Lukáts Andorral és a és a Sorskérdések c.íműkiállítása szereplőivel A színész, rendező, a magyar színházi élet egyik legsokoldalúbb alakja, számos nagy sikerű film főszereplője ezúttal ismét a képzőművészet területére látogatott. Videóinstallációja hét életkoron keresztül, különböző nemű, különféle sorsú hétköznapi emberek mindannyiunkat megszólító történeteiről mesél. Milyen kérdések foglalkoztatnak egy óvodás kislányt, egy fiatal apácát vagy egy hatvanéves orvost? Hogy látja a jövőt egy állami gondozásban élő kamasz és egy háromgyerekes elvált édesapa? Összegzés, újrakezdés, reményvesztettség, hit. Több mint látnivaló – lehet, hogy kimondja bármelyikünk megélt sorskérdését.

A programon való részvétel létszámhoz kötött, ezért előzetes regisztráció szükséges!  Lukáts Andor kiállítása február 2-ig látogatható.

Példaképeink- Várkert Irodalom, 19:00

A Várkert Irodalom sorozat 2020-as szezonkezdő estjén, január 22-én négy inspiráló, alkotó, tehetséges férfit mutat be. A vendégek az irodalom, a sport, a színház és a zene területéről érkeznek és mesélnek sikeres és küzdelmes pályájukról, irodalmi kapcsolódásaikról és arról, egy-egy könyv mikor és miben segítette életüket. Négy kivételes férfi, akikre figyelünk – sporttól színpadon át az íróasztalig – először egy estén, csak a Várkert Irodalom nagyszínpadán!

Vendégek:
Kulka János színművész
Farkas Róbert zenész, a Budapest Bár alapítója
Kiss Gergely olimpiai bajnok vizilabdázó és
Grecsó Krisztián író
Háziasszony: Juhász Anna

A Várkert Irodalom sorozat három éve mutatja be azokat az alkotókat, akik írnak és azokat, akik olvasnak. A január 22-i estre négy különleges vendég érkezik, négy olvasó ember, aki kötődik az irodalomhoz, négy alkotó, aki a maga területén kiemelkedő, és az esten szívesen elmondja, mi motiválja, mi adja a mindennapokhoz az erőt, honnan indult és mit formált rajta az életének nagy sikere vagy épp nagy küzdelme. És mik a sorsfordító könyvei. A beszélgetésben központban említjük az irodalmi kötődést, irodalmi kapcsolódást, kedvenc regényt, verset, hiszen egy-egy könyv, vers mindenki életében kulcsfontosságú.

FFS SZERDA / EMLÉKDUDOR  Asztalos Zsolt előadása, Főfotó- 19:00

A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója szeretettel vár az idei év első FFS szerdájára, melynek előadója Asztalos Zsolt, Munkácsy-díjas képzőművész. Az ‘Emlékdudor’ címet viselő előadás témája a tudás, nemtudás, emlékezés és felejtés témaköreit járja körbe, és – ahogy az alkotó is – fotóművészeti és a képzőművészeti megoldásokkal egyaránt kooperáló munkákat mutat be.

Asztalos Zsolt Munkácsy Mihály-díjas, Leopold Bloom Art Award jelölt, 2013-ban a Velencei Képzőművészeti Biennálén a Magyar Pavilon kiállítója, Derkovits Gyula-ösztöndíjas, számos hazai és nemzetközi, egyéni és csoportos kiállítást tudhat maga mögött. A Magyar Képzőművészeti Főiskola festőművész szakán végzett 2000-ben. Konceptuális munkáiban az emlékezés, a múlt témaköreivel foglalkozik, képzőművészeti megoldásokkal kooperál, több kiállításában használt installációt, filmet, videót, fényképet, grafikát.

Résztvételi szándékod emailben jelezd az [email protected] címen. Az előadás megtekintése díjtalan!

„Valaki útravált…” – Ady 100- OSZK

A Magyar Kultúra Napja ünnepén a „Valaki útravált…” – Ady 100 rendezvénysorozat következő programjára várnak minden érdeklődőt 2020. január 22-én az Országos Széchényi Könyvtárban, Budapesten.

Program:

13.00–14.30 (516-os terem)
„Kelj fel és légy szabad” – Íróműhely Molnár Krisztina Rita költő, író, tanár vezetésével Ady Endre költészetének inspirációja a mai fiatalok számára
15.00 (Díszterem)
„Páris, Páris” Ady és a piktorok – Rockenbauer Zoltán művészettörténész előadása vetítéssel (Ady Endréhez, párizsi tartózkodásához kapcsolódó képzőművészek, festők és alkotásaik; művészi kapcsolati hálók a századelőn)
16.00 (Ars librorum)
„Fut velem egy rossz szekér…” – ADY100 kamarakiállítás megnyitója
Válogatás az Országos Széchényi Könyvtár Ady-gyűjtemény ének relikviáiból (kéziratok, fotográfiák, tárgyi relikviák, dedikált kötetek, önéletrajzok, első megjelenések – kurátorok: Boka László, Rózsafalvi Zsuzsanna)
16.30 (Ars librorum)
A „Valaki útravált…” Díszalbum kötetbemutatója (OSZK–MMA Kiadó): szakmai kerekasztal-beszélgetés (résztvevők: Falusi Márton költő, Rockenbauer Zoltán művészettörténész, E. Csorba Csilla fotótörténész, Pécsi Györgyi irodalomtörténész, kiadóvezető, valamint Boka László és Rózsafalvi Zsuzsanna, a kötet szerkesztői)

Angyal a függöny mögött- Széphárom Közösségi Tér 17:00 

Kerekasztal beszélgetés, megemlékezés és tárlatvezetés a Művészet kertje – Gross Arnold 90 jubileumi kiállítás kapcsán, Gross Arnold halálának 5. évfordulóján.

A kerekasztalbeszélgetés résztvevői:
Kratochwill Mimi művészettörténész,
Feledy Balázs művészeti író,
Jászi Orsolya galériavezető (Jászi Galéria),
Gross András galériavezető (Gross Arnold Galéria)

A kerekasztalbeszélgetés után speciális tárlatvezetés a Művészet kertje – Gross Arnold 90 kiállításon Jászi Orsolya vezetésével. Az esemény ingyenes.