Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 328
 •  
  328
  Shares

Fénnyel írt csodás esküvői történeteivel, utánozhatatlan, esztétikus, friss stílusával szerzett magának ismertséget nem csak hazai, de nemzetközi szinten is a nászfronton megkerülhetetlen Pinewood Weddings csapata, amely mögött egy kedves házaspár áll. Várai Enikő és Kádár Levente olyan különleges stílust képviselnek, amely az igényes, magával ragadó esküvői fotók és videók után vágyakozó párok álma. Az általuk készített felvételeket akár harminc év múlva is szívesen veszik elő szereplőik, ugyanis a páros számára az inspiráció nem a közösségi oldalak által diktált pillanatnyi trend, hanem sokkal inkább az örök természet. A 2013-ban alakult Pinewood Weddingsben Enikő a fényképész feladatait látja el, míg Levente a videóért felelős. Ám egy ilyen sikeres vállalkozás működését is komolyan befolyásolhatja a járvány, ugyanis számos esküvő marad el. A Pécsett élő házaspárral arról beszélgettünk, hogyan érinti mindennapjaikat a pandémia, szóba került az is, hogy számos külföldi megbízással a zsebükben hogy látják, egyes nemzetek házaspárjai miként állnak a járványhoz, de megtudtuk azt is, hogy a karantén ideje alatt felgyülemlett kreatív energiákat hogyan hasznosítják a mindennapokban?

LSZF- 061.HU

A hazai esküvői szezont teljesen keresztülhúzza a koronavírus járvány. Az előzetes becslések alapján ti milyen évre készültetek 2020-ban, a pandámia előtt?
Mi bizonyos értelemben szerencsésebbek vagyunk, mert a szezon első felét párhónapos kislányunk miatt lazábbra szerettük volna fogni. Ugyan áprilisban tervben volt egy öt hetes Mexikói út, két esküvővel, egy Mexico City-ben, és egy a tengerparton. Mi mindvégig kitartottunk amellett, hogy elutazunk, de napról-napra változott a helyzet, és az első pár tíz nappal az utazásunk előtt fújta le az esküvőt. A munkáink nagyobb része a szezon második felére esik, tehát még bizakodók vagyunk, sok minden múlik azon, hogy júliustól, augusztustól folytatni tudjuk-e a munkát, lesz-e akadálya az utazásoknak?

A munkáitok hány százaléka marad, maradt el a vírus miatt?
Eddig körülbelül a munkák 30%-át próbálták meg későbbi, de még idei időpontra átszervezni. A párok ragaszkodnak hozzánk, de sajnos így is van, aki nem tudta megoldani, hogy olyan időpontra tegyék ez esküvőt, ami nekünk is megfelel. Szerencsére az elmúlt évek sikerei nem tántorítanak el minket a folytatástól, a stratégiánkat tekintve az idei, és 2021-i évre vonatkozóan nem gondolkodunk drámai változtatáson. De mindemellett házasként együtt érzünk azokkal, akik 2020-ra szervezik az esküvőjüket, nagyon nehéz lehet.

A Pinewood Weddings párosa, Várai Enikő és Kádár Levente Fotó: Lorenzo Accardi 

Mik a tapasztalataitok azzal kapcsolatban, hogy a párok mennyire hajlandók lemondani esküvőjüket a járvány miatt? Meddig húzzák el a döntést? 
A legtöbb pár kivár, a júliusi, augusztusi párok is bizakodók. A probléma az, hogy az esküvők nagy része úgynevezett “destination wedding”, tehát csakúgy mint a pár, a vendégek is sokszor különböző országokból érkeznek, mint az esküvő helyszíne – ez különösen nagy terhet ró a szervező párra.

Külföldön is sokat dolgoztok, ott mi a helyzet munka terén, egy- egy nemzet hogyan áll a szituációhoz?
Az idei évben csak egy magyarországi esküvőnk lesz, persze, ha a körülmények engedik. Ők kivárnak, de már számolnak egy másodlagos dátummal. Az amerikai ügyfelek nagyon lazák, ők talán a legoptimistábbak, bár az jelen hetek amerikai eseményei ezt a későbbiekben felülírhatják. A francia kormány nagyon komolyan veszi a korlátozásokat, sok pár, és szakmabeli nehezen éli meg ezeket a heteket, de remélhetőleg lesz foganatja az erőteljes korlátozásoknak. Az olasz párjaink kicsit talán abban bíznak, hogy Olaszország, mint legkorábbi Európai gócpont, hamarabb kilábal a bajból, és nyár közepére, végére nem lesz akadálya az esküvőknek.

Nemrég született kisbabátok, ez a kis csoda mennyire befolyásolja a ti merészségeteket, mondtatok le ti esküvőt?
A mexikói utunkra Róza is jött volna velünk, így bizonyos értelemben a merészebb szülők közé sorolnám magunkat. A munkáinkat igyekszünk úgy szervezni, hogy ahova lehetséges, mindhárman elutazzunk, együtt legyen a család. A jelenlegi helyzetben a párjainknak csak annyit jeleztünk, hogy mindent megteszünk, hogy ott lehessünk az esküvőjükön, amit a szabályozások engednek, és amit a józan ész diktál.

Hogyan telnek a mindennapok Pécsen?
Egy hat hónapos babával nem olyan szörnyű a karantén. Sok mindenben nem változott a napirendünk. A kijárási korlátozások mellett itt könnyű, és biztonságos eljutni nem frekventált erdei sétákra, amit időről időre meg is teszünk. Munka terén pedig végre utolérjük magunkat olyan projektekkel, amelyekre évek óta nem jut időnk.

Ez a karanténidőszak milyen kreatív munkákra ad idő, amelyeket az átlag hétköznapokban nem tudtatok megtenni?
Az elmúlt két évben tartottunk egy-egy workshopot, ami nagyon sikeres volt. Régóta dédelgetett vágyunk egy online, illetve egyszemélyes workshop, úgynevezett “mentoring sesssion” kezdő fotósoknak, és filmeseknek. A mostani körülmények lehetőséget adnak arra, hogy ennek részleteit kidolgozzuk, a korlátozások pedig egyenlőre nem is adnak más módot az edukációra, mint az online mentoring. Ezen felül készülünk egy meglepetéssel is.

Van a szakmán belül most valamiféle összefogás. Szoktatok beszélgetni, ti fotósok, videósok egymással. Hogyan sikerül egymásban tartani a lelket?
Több szakmai fórum is nyílt a közösségi oldalakon, ahol a tagok igyekeznek minél több információt cserélni, és a szolidaritásukat kifejezni. Ennek különösen örülünk, mert itthon kevés jelét érezzünk a bajtársiasságnak, és a még egészséges rivalizálásnak. Most mindenki megértőbb, elfogadóbb. Szűkebb körben is sok az információcsere, mi pedig igyekszünk elsősorban optimista attitűdöt közvetíteni.

Fotók: Pinewood Weddings 


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 328
 •  
  328
  Shares