A Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas Bukta Imréről szóló, Repcelak/Bukta Imre más virágai  film is megnézhető az idei Mediawave Fényírók Fesztivál keretében április 25-én 18.30 órakor Cirko-Gejzír Filmszínházban. Az intermediális művészetéről ismert alkotóról Szalay Péter a Covid idején készített különleges, iróniával teli filmet.

061.hu

Bukta Imre képzőművésznek némi csapongással és erős kilengéssekkel bír pályája, ám távolabbról szemlélve következetes és hűségesen viszonyul környezetéhez és önnön sorsához. Sorban végezte felsőbb tanulmányait, de örök autodidakta maradt, a szó legnemesebb értelmében, hiszen járt utat járatlanra cserélt, majd másokat is maga mellé állított.

Bukta Imre tíz évvel ezelőtti, műcsarnokbeli kiállítása minden idők legnézettebb kortárs tárlata volt Magyarországon, hasonló népszerűség övezi a Godot Kortárs Művészeti Intézet több mint ezer négyzetméter alapterületű óbudai kiállítóterében november 27-én nyíló válogatás. Az intermediális művészetet képviselő alkotó legfrissebb művei tekinthetők meg a Műveljük kertjeinket! című tárlaton, amely olyan témákat jár körül, minthogy mit jelent ma a vidékiség tapasztalata, a természethez való viszony, hogyan élhető meg a szakralitás, miképpen mennek veszendőbe értékek, miből fakadnak az otthon megtalálásának nehézségei, hogyan nézhetünk szembe az elmúlással, vagy hogy miért oly fontos az ember számára az alkotás, a teremtő munka.

A tárlat – amelyről bővebben ITT olvashat – április végéig látható.