Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A labdarúgás kezdeteiről készített sorozatot Julian Fellowes, a népszerű Downton Abbey tévésorozat írója és producere a Netflix számára, a The English Game című hatrészes sorozatot péntektől kezdi vetíteni a streamingszolgáltató. Fellowes a sorozatban körbejárja az egykoron a brit urak játékának számító, később a világ legnépszerűbb sportágává váló foci eredetét.

MTI

“Vannak bizonyos sportágak, amelyek utat vágnak maguknak a társadalomban és minden emberhez szólnak minden szinten. És ez szerintem nagyon jó dolog” – mondta Fellowes.     A sorozat 1879-ben kezdődik és az első profi futballistákra összpontosít, valamint arra, hogyan gazdagították új taktikákkal és labdatovábbítási stratégiákkal a sportágat. De mivel ez Fellowes projektje, a történet tele van pályán kívüli drámával is, köztük a munkásosztály felemelkedésével és a nők jogaiért való küzdelemmel.

Fellowes keveset tudott a foci eredetéről, amikor belevágott a forgatókönyvbe, de tudatában volt a téma erejének; fia, Peregrine a Manchester United szurkolója, aki gyermekkorában kidekorálta párna- és paplanhuzatait, lámpaernyőit a csapat címerével. Apa és fia együtt járt meccsekre, és az idősebb Fellowes csodálta a játékosok atlétikai képességeit.

A The English Game forgatókönyve valós eseményekre alapul, és a skót Fergus Suter történetére összpontosít, akit a világ első profi futballistájának tartanak. Suter az angliai Darwinba utazott, hogy a helyi csapat játékosa legyen, és ő volt az első játékos, aki fizetést kapott futballtudásáért.

Az akkori Angliában a futball az elit kiváltsága volt – a bankárok és az ügyvédek a játékot az urak játékának tartották. De a társadalom minden szegletéből vonzott szurkolókat, és különösen az iparvárosok gyári munkásai körében talált gyökerekre. Ők voltak azok, akik kihívást intéztek az urakhoz nemcsak a futballpályán, hanem az utcai tüntetéseken is, jobb bánásmódot, magasabb béreket és szakszervezetet követelve.

Fellowes kutatásai során azt találta, hogy a szigetországi társadalmi változások abban az időben tükrözték a futballban végbement változásokat, a kettő erősítette egymást. Rory Aitken, a filmsorozat vezető producere szerint Fellowes érdeme, hogy feltárta a ma már mintegy négymilliárd szurkolót vonzó sport kevésbé ismert eredetét. “Nemcsak egy egyszerű futballtörténet. Ez egy nagy korleírás, amely a világ történelméről mesél a futballon keresztül” – mondta Aitken.


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •