A diafilmek népe közismerten szeret utazni. A szegény ember fia a hagyományoknak megfelelően gyalog vág neki az útnak, ha nagyobb a mesefaktor, akkor hétmérföldes csizmával, de Dia Dani  már űrhajóval repül át a Fantázia nevű galaxisra, Brúnó kapitány hajóval szeli a Képzelet-tenger vizét, míg Boribon mackó kisautóval indul az almásba.

PZL– 061.hu

Mesebeli utazásra invitáljuk a diafilmek szerelmeseit. Először Brúnó kapitány kertjébe megyünk, mert ott áll a vén tengeri medve hajója, a Hableány. Brúnó nyugdíjas, de hajójától mégsem tudott megszabadulni, a kertjébe vontatta, hogy tovább álmodozhasson a tengeri kalandokról. Bálint Ágnes líraian szép meséjét Walla Gézáné dolgozta át, és a Sicc híres-neves grafikusa, Tankó Béla készítette a lenyűgözően szép rajzokat. A kapitány – akinek remek a rajzos karaktere – a szomszéd kisfiúnak, Daninak meséli el alaposan kiszínezett  történeteit.

018_[fusion_builder_container hundred_percent=

Bálint Ágnes története lírai felütéssel indul, a kertben álló hajó raktár lesz, krumplit tárolnak itt, a tyúk is oda jár tojni, télen pedig belepte a hó is. De aztán egyszer csak felpörögnek az események, Brúnó álmában beutazza a világot, egy lakatlan szigeten a kígyóval is birokra kel, aztán zátonyra fut a hajója, még a híradó is tudósít az eseményekről, és egy rendező megveszi a kapitány kalandjainak megfilmesítését. Persze, maga Brúnó lesz a főszereplő, és amikor már azt mondanánk, hogy sok a jóból, akkor Brúnó elindul, hogy megkeresse a szomszéd nyusziját, akit aztán Törökországban lel meg egy nyúlháremben (!). A rajzok részletgazdagok, a gyerekeknek bőven van mit felfedezni rajtuk, sőt, bizonyos kompozíciók szinte logó értékűek, a legtöbb rajz simán lehetett volna Bálint Ágnes könyvének címlapja is.

Dia Dani űrutazása egyszerre idézi fel egy punk fanzine képi esztétikáját, a Voivod-lemezborítókat és egy űrutazással felérő tudatmódosítást is. Bűbájos mese tekeredik le a szemeink előtt, amit Macskássy Gyula és Várnai György alkotott meg, és ha mindez nem lenne elég, akkor Romhányi József szedte rímekbe a történetet.

006_

A kaland azzal veszi kezdetét, hogy Dani ezermester nagyapja űrhajót készít, szóval, nem virágládát eszkábál, vagy a slagot szereli fel a kertben, nem, nagyapó összedob egy űrjárgányt. Persze Piri, Dini és geek fazonra emlékeztető Dani meg akarják lovasítani a járgányt. Már a távcsövön mászó legyeket is marslakóknak látják, ami tényleg olyan, mintha David Bowie-t hipnotizálta volna meg az analitikusa 1969-ben. Persze, ha a színpadon feltűnik egy űrhajó, annak el kell repülnie a csillagok közé, amivel kezdetét veszi a csillagközi kaland, amiben van üldözés, űrhajóvontatás, minden, ami megmozgatja a gyerekek képzeletét, még a kutya fejére tervezett áramvonalas szkafander és felhőzuhany is.

Boribon az ovis és bölcsis korosztály kabala figurája, de Marék Veronika annyira kidolgozta a mackó történeteit is, hogy nagyobb gyerekek is megigézve nézik minden csetlését és botlását. A mese nem túl bonyolult, de legalább pont olyan kerek, mint egy alma.

11[1]

Annipanni almáspitét akar készíteni, csak éppen almája nincs… Boribon bepattan a helyes kis piros autójába, hogy hozzon három almát. A művésznő rajzai áramvonalasak, takarékosak, mégis tele vannak érzelmi gazdagsággal, ellenállhatatlan bájjal. Boribon nem egy Fittipaldi, kitöri a kocsi kerekét, de szerencsére mindent látott a mókus koma, aki segít a szervizelésben. Jutalma: alma. Süni is segít a felborult autót üzembiztos állapotba hozni, az ő jutalma is: alma. Szóval, mindig van valami baj, de mindig van, segítség. Mint a mesében. Mint az életben.

 

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]