A háborúnak vége! Ha akarod – Tribute to Yoko Ono címmel nyílik kiállítás november 27-én a Magyar Nemzeti Múzeumban. A tárlaton – melynek teljes bevételét az ukrajnai háborús áldozatok támogatására fordítja az intézmény – a konceptualista művészet egyik nagymestere, Yoko Ono alkotásai kerülnek a fókuszba. A különleges kiállításon lesz kép, szobor, installáció és film is, de a tárlatot leginkább a performatív, interaktív művek teszik majd karakteressé. Olyan művek állnak majd a múzeumban, mint a „Kívánságfa a békéért”, a „Menekülthajó”, vagy az „Az én anyukám gyönyörű” című interaktív fal. 
 
MM – 061.hu

 

Egy dolgot akarunk üzenni: Érjen véget a háború! Legyen vége!”

Mindannyian látjuk a szomszédunkban zajló embertelen és minden szempontból igazságtalan háború következményeit, ami mellett nem mehetnek el szól nélkül a Nemzeti Múzeum munkatársai – hangsúlyozta L. Simon László főigazgató a kiállítás pénteki sajtótájékoztatóján. Mint mondta, az intézmény több mint ezer év fontos dokumentumait és tárgyait őrzi, köztük sok olyat, amelyek a magyar történelem legsúlyosabb kataklizmáihoz, tragédiáihoz, háborúihoz vagy jogfosztásaihoz kapcsolódnak. A főigazgató szerint “a mi nemzetünk története azt mutatja, hogy Európa keleti felén soha nem volt igazán béke”.   

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója (Forrás: MNM)

L. Simon László hangsúlyozta: a Yoko Ono-kiállítás a béke fontosságára hívja fel a figyelmet. Arra, hogy nincs szükség háborúra, mert annak soha nincsenek igazán nyertesei, csak súlyos vesztesei vannak, az etnikai konfliktusokat, gazdasági kérdéseket nem lehet fegyverekkel megoldani. Mint mondta, magyar sorsok is érintettek az értelmetlen fegyveres konfliktusban, amelyben többszáz kárpátaljai magyar vesztette életét vagy menekült el saját otthonából.

“Nem foglalunk állást politikai kérdésekben, nem akarunk aktuálpolitikai gondolatokat megfogalmazni, egy dolgot akarunk üzenni: Érjen véget a háború! Legyen vége!”

-hangsúlyozta L. Simon László.

A Yoko Ono-kiállításból befolyó összeget az ukrajnai háború kárpátaljai áldozatainak támogatásra fordítják.   

Sean Lennon is szerepet vállal a kiállításon

Ötvenkét évvel ezelőtt New Yorkban jelentek meg szórólapok War is over! If you want it (Háborúnak vége, ha te is akarod) felirattal. A Yoko Ono kezdeményezésére indult projekthez később csatlakozott John Lennon is, akkor a vietnámi háború ellen tiltakoztak – emlékeztetett a sajtótájékoztatón Gulyás Gábor, a kiállítás kurátora. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez a békeaktivista megnyilvánulás ismét aktuálissá vált az ukrajnai háború miatt.

Yoko Ono-kiállításon az alkotó több mint 30 fontos műve lesz látható, ennyi műve még soha nem szerepelt együtt Magyarországon kiállításon.

Az épület előcsarnokában lesz látható a Kívánságfa a békéért elnevezésű installáció, amelyre az ukrajnai béke eléréséhez szükséges kívánságokat, üzeneteket helyezhetnek majd el a látogatók. A fára felakasztott üzenetek a kiállítás után Izlandra kerülnek, a Képzeld el a békét! elnevezésű torony tövébe, a Kollafjördur-öbölben lévő Videy-szigeten – mondta Gulyás Gábor.

Yoko Ono huszonegy fehér sakk-készletet épített, az első New Yorkban, a MoMA-ban (Modern Művészeti Múzeum) szerepel kiállításon, a budapesti tárlaton két sakk-készlet mutatkozik be Játssz bizalommal! címmel, az egyik a Ludwig Múzeum gyűjteményéből. A Nyisd ki az elmédet 90 című installáció a nyitottságra inspirál, egy kulcs szerepel benne, amely fontos motívum a japán és keleti kultúrákban.

Játssz bizalommal! (1986-87), forrás: Ludwig Múzeum

A Levágott darab című performansz a művészettörténetben az egyik legelső, közismertté vált művészeti akció volt. Yoko Ono először 1964-ben a tokiói Sogetsu Art Centerben mutatta be, később New Yorkban és jónéhány nyugati nagyvárosban. Az elmúlt két évtizedben már több olyan előadása volt, amelyben nem a japán művész szerepelt. Az eredeti performanszban Yoko Ono ruhájából vághatott le egy darabot a közönség, ezzel hívta fel a figyelmet az egymástól való elidegenedésre. A fővárosi tárlaton kilenc alkalommal lesz látható az előadás, első alkalommal Trill Zsolt színész részvételével, az utolsó alkalmon, február 18-án a tervek szerint Yoko Ono és John Lennon fia, Sean Lennon zenész vesz részt rajta.

A konceptualista művészet nagymestere

Gulyás Gábor a 061.hu-nak elmondta, szerinte a háború nagyon erőteljesen meghatározza e performansz értelmezését.

“Az egész történet a békéről szól, hiszen itt, a szomszédunkban háború dúl. A performansz megmutathatja, hogyan alázódik meg, hogyan szégyenül meg egy ember, akit megfosztanak a ruhájától. Ezek az interpretációk sokkal hangsúlyosabbak lehetnek, mint hogyha ezt három évvel ezelőtt csináltuk volna meg.”

Gulyás Gábor hozzátette, hogy A háborúnak vége! címmel egy kisfilm is látható lesz a kiállításon, és mint kiemelte, sok interaktív mű is helyet kap. Ha bejön a látogató, kifejezheti üzenet formájában, hogy mit gondol a saját édesanyjáról („Az én anyukám gyönyörű” című interaktív fal – a szerk.), de arra is van lehetősége, hogy üzenjen a menekülteknek, emellett ő is hozhat létre műveket, emelte ki a 061-nek Gulyás Gábor.

Gulyás Gábor kurátor (Forrás: MNM)

“Itt lesz például négy olyan kép, amelyeket nem Yoko Ono festett. Régebben csinált olyat, hogy egy kiállításra kitett egy üres vásznat, és megkérte a látogatókat, hogy fessék meg. Mindenki belefestett valamit, a végén megnézte, és ha tetszett neki, akkor aláírta. Négy ilyen kép van itt, ami így készült a MoMában New Yorkban. Ez is remekül bemutatja, hogyan gondolkodik ő a művészetről is, a részvételi művészetről.”

 
Yoko Ono művészetének esszenciájáról a kiállítás kurátora így fogalmazott:
“A művészet azért érdekes, mert kellőképpen árnyalt, és nem lehet leegyszerűsíteni úgy, ahogy mondjuk a politikai közbeszédet. Sokkal árnyaltabban tud beszélni a háborúról és a békéről is, mint ahogy a közbeszédben ezt megszokhattuk. Yoko Ono legfontosabb témája a béke, ami valószínűleg személyes okokból is alakult így, hiszen a második világháborút Tokióban élte át, ami nem volt egy jó élmény számára, de az igazi nagy békeharcot ötvenkét évvel ezelőtt kezdte el New Yorkban John Lennonnal, aztán újra és újra készített ilyen projekteket.”
Mint mondta, Yoko Ono a konceptualista művészet egyik nagymestere, művészettörténeti jelentőségű alkotó, erre kívánják felhívni a figyelmet itt, Magyarországon, ahol inkább a popkultúrának köszönhetően vált ismertté. 

A konceptuális művészet iskolateremtő mestere 1933. február 18-án született Tokióban híres szamurájok leszármazottjaként. Arisztokrata származásának köszönhetően a középiskolában egy osztályba járhatott Akihitóval, a későbbi japán császárral. Yoko Ono, a második világháború után elkezdődő modernizmus legnagyobb hatású japán művésze leginkább az Egyesült Államokban népszerű. Magyarországon a popkultúrának köszönhetően vált ismertté. Harminchárom zenei nagylemezt adott ki, több mint hatvan filmet készített, számos könyvet írt, életművének legjelentősebb része a képzőművészethez kapcsolódik. Yoko Ono saját életművét egyedül építette fel.

A kárpátaljai támogatási akció két nagykövete Szűcs Nelli és Trill Zsolt színész is részt vett a sajtótájékoztatón. Szűcs Nelli azt kérte: legyen béke, a politikusok ne mérgezzék meg közös kútjainkat, azokat a kutakat, amelyekből több nemzet iszik egyszerre. A sajtótájékoztatón Trill Zsolt is a békére szólított fel.