Ha a kereszt a négy égtáj felé mutat, akkor mire mutat az ötágú csillagnak az a szára, ami nem észak, dél, kelet és nyugat irányába néz. Az a bizonyos szár lehetne a képzeletbeli ötödik égtáj, a halál árnyékának völgye. Erről a völgyről a Zsoltárok könyvében olvashatunk, de erről tudósít David Bowie Blackstar című utolsó albuma.

PZL – 061.hu

Bowie hatvankilencedik születésnapjára időzített, hét kompozíciót tartalmazó 41 perces új albuma afféle art-rock kísérlet a búcsúra, egy 50 éve tartó intergalaktikus átváltoztató show utolsó műsorszáma. Bowie számtalanszor temette el a rock and rollt, a Blackstarral önmaga búcsúját is megkomponálta. Ehhez olyan médiumot talált, mint  jazzes art-rock, amiben felfedezhetők a soul, az indie-pop, a hiphop és az elektro elemei is, sőt egészen beazonosítható a hiphop messiás, Kendrick Lamar hatása is.

Blackstar

Tony Visconti produceri irányításával megszülető lemezen Donny McCaslint és kvartettje is játszik. Az album nem ért senkit váratlanul, hiszen megjelenése előtt a hét számból négyet már ismerhettünk, de így egyben, ebben a kompozíciós egységben, új dalokkal kiegészítve is meghökkenti a hallgatót. A Blackstar a súlytalanság súlyosságának megidézése, Major Tom, a Space Oddity hősének végső magánya, amikor kívülállóként, a messzeségből tekint a földi pokolra, amit így hívunk: szórakoztatóipar.

Mert miközben Bowie a pop hagyományos eszköztárát használja fel, valójában túllépett a popon, eljutva átlépve számos perszónája hulláján a önmagához. Bowie öltözőjének varázstükrében nem Ziggyt látjuk, nem a Thin White Duke zsánert, hanem David Robert Jonest, aki  1947. január 8-án, (napra pontosan 12 évvel azután, hogy megszületett Elvis Presley), és meghalt 2016. január 10-én. A Blackstar Bowie egyik kulcslemeze, ugyanolyan ihletett, megélt mű, mint a Low, a Heroes és a Lodger ún. triptichonja. Ebben a három, hetvenes évek második felében rögzített albumban benne van Bowie teljes DNS-e, talán ezekkel a munkákkal önazonos leginkább, ezeket egészítik ki a Blackstar sorsszimfóniái, ezekben látjuk meg Bowie valódi arcát.

David Bowie 
Blackstar
Sony
7 szám 41 perc