A popban nemcsak a shownak, de a válogatásoknak is folytatódniuk kell, így volt már ez közel negyven éve is, amikor megjelent 1981-ben a legendás, Changesonebowie folytatása, a Changestwobowie című greatest hits album. Míg az 1976-os keltezésű első gyűjtemény portréfotója fekete-fehér volt, az újabb válogatás covere már színes lett. 2019-ben pedig már maga a korong is égszínkék színű.

PZL – 061.hu

És ez a kék szín most vagy utal a B oldal első trackjének, a Sound And Visionnek a soraira, vagy nem, minden esetre ott szó volt egy bizonyos szobáról…. Blue, blue, electric blue That’s the color of my room. Egy biztos: megjelent ez a bizonyos Changestwobowie electric blue színű vinyl verziója, ami jórészt a hetvenes évek munkái között válogat, illetve felkerült két akkor aktuális sláger is, az 1980-as Scary Monstersről Ashes to Ashes kislemezverziója  és a Fashion is. Bowie életművét bejárhatjuk a slágerek mentén is, a Changestwobowie erre tesz ajánlatot, mi persze sietünk hozzátenni, hogy alapvetően mégis érdemes albumról albumra haladva megismerni a pop egyik legzseniálisabb életművét, a slágergyűjteményeket pedig meghagyni a nyaralásokra és a házibulikra.

Kép: PZL

Ha mégis megpróbálnánk a válogatásalbumnak kijelölni a helyét, akkor nem mehetünk el amellett, hogy 1981-ben jelent meg, az újhullám egyik legfontosabb, talán leginkább termékeny évében. Bowie volt a new wave Keresztelő Szent Jánosa, Az 1977-es Low már akkor a new wave egyik kulcslemeze volt, amikor még csúcsra volt járatva a punk, és még csak Bowie környezetében sejtették, hogy van élet a földön a rock and rollon túl, és azt úgy hívják: new wave. A lemezben az a leginkább meglepő az elődjével szemben, hogy nem olyan fókuszált munka, azaz a teljes 70-es évek korpuszából válogat, míg a Changesonebowie 1976-ig mazsolázott az életműből, szóval most itt a Starman, az 1972-es The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Marsról.

Sőt, az Oh! You Pretty Things 1971-es, a Hunky Dory egyik slágere. Mivel a Berlin-korszak lemezei közül hallhatunk dalt a Lowról (Sound and Vision) és a Lodgerről (DJ), meglepő, hogy a hetvenes évek második felének kulcslemezéről, a Heroesról nem válogattak ki egyetlen dalt sem, ugyanakkor a Changesonebowie-n is hallható John, I’m Only Dancingnek felkerült a diszkós verziója, így teremtve dialógust a két válogatásalbum között, mert Bowie esetében még egy válogatásalbum sem egyszerű eset.

Vezető kép: PZL

David Bowie
Changestwobowie
Warner
10 szám 40 perc