Itt van május elseje, a nap, amely  az énekszóé és a tánczenéé, a majálisé, no meg a munka tiszteletéé. Bár az olcsó sör és a színes  lufi ma is divat, a felvonulás, az integetés és a munka éljenzése már csak egy fejezet a történelemkönyvekben. 1890-től egy évszázadon át május 1. volt a  munka ünnepe, az 1990-es évektől pedig a munkavállalók szolidaritási napja. A munka pedig nemcsak hétköznapjaink, de a popkultúra szerves része is, ezt bizonyítja a most következő, a teljesség igénye nélkül létrejött tízes lista, melynek dalaiban a munka a fő inspiráció.

LEIRER TÍMEA – 061.hu

10.Heigh-ho – a Hófehérke és a hét törpe című rajzfilmből
Talán meglepő, de valószínűleg a világ legismertebb „munkadala” a hét törpe slágere Walt Disney rajzfilmjéből. A jól ismert Heigh-hót a törpék éneklik munkába menet, munka közben és hazafelé is, a kis csákánnyal a vállukon. A gyémántot és rubintot kereső hét apró bányász dalát rendszeresen dúdolják, fütyülik, kurjongatják azok, akik fel szeretnék dobni a hangulatukat a meló legfárasztóbb, legnehezebb vagy legunalmasabb óráiban. A dalt egyébként egy Franck Churchill nevű úriember jegyzi, de valójában Robert Schumann egyik darabjának, a The Happy Farmer, Returning From Work című zongoraműnek az átirata.

9. Beatles: A Hard Day’s Night
A Beatles 1964-es klasszikusa nemcsak egy dal és egy album, hanem az egyik legsikeresebb Beatles film címe is, szokásosan Lennon-McCartney szerzemény, de ötletadója a zenekar dobosa, Ringo Starr volt.  Ringo egy interjúban azt mesélte: „ A dal címe egy durva stúdiós nap végén ugrott be. Reggel kezdtük a munkát és késő éjszaka lett, mire befejeztük.  Amikor végeztünk, azt mondtam: Ez egy nehéz nap volt.. azaz éjszaka. Ebből lett A nehéz nap éjszakája.” A dal szövege szerint a fiúk dolgoztak, akár egy kutya… de tegyük hozzá megérte. A Hard Days Night Grammy-díjat kapott, a film pedig két Oscar jelölést is kapott.

8.Generál: Fűrész
A fiatal Generál együttes „húzd meg jobban, menjen a munka” kezdetű slágere talán Magyarország legismertebb és legtöbbet játszott és énekelt munkadala. Sikere az egyszerűségében rejlik, a nem túl bonyolult dallam és elsőre megjegyezhető szöveg mindig megnyeri a közönséget. Talán még van, aki emlékszik egy ’80-as évekbeli munkaruhát hirdető tévészpotra… Nos, annak is ez volt a zenéje.

7. Dire Straits, Money for Nothing
A 80-as évek egyik legnagyobb slágere és a hozzá készült ikonikus videóklip tulajdonképp afféle szarkasztikus helyzetkép a zenészek megítéléséről. A dal szövegében egy kétkezi munkás szavait halljuk, aki kicsit sértődötten ecseteli, hogy a zenészek semmi mást nem csinálnak, csak gitározgatnak és jópofiznak a videó klipekben, nem dolgoznak semmit és mégis rengeteg pénzt keresnek vele. Ezzel szemben ott van ő, aki mikrohullámű sütőket rak össze, tévéket és hűtőszekrényeket szerel, mit gondolnak, talán bolond ő, hogy nem veszi észre, hogy mindez így nincs rendben?  A dal klipje az zenei csatorna egyik zászlóshajójává vált, külön érdekesség, hogy a „megidézett” videóban a magyar Első Emelet zenekar tagjai is feltűnnek. Money for Nothing?

6. The Bangles: Manic Monday
A 80-as években fellendülő videoklip-ipar sokakat sikerhez segített, akik a látvány nélkül talán sosem jutott volna még a szomszéd faluig sem, nem hogy a világhírig. Nem azt mondom, hogy hasonló a helyzet a Susanna Hoffs énekével fémjelzett Bangels zenekarral is, de tény, a négy csaj a gitárokkal és dobokkal nagyon szexin mutatott a színpadon és az MTV képernyőjén. A lányoknak lényegében szilárd alapokra került a jövője, amikor Prince átadta nekik a Manic Monday című dalát. A szám szövege a mindannyiunk által jól ismert hétfői, „útálomahétkezdést” érzés himnusza. Korán kelni, nyomorogni a buszon, elkésni, sietni és dolgozni, minden nap ugyanúgy, hozzátéve, hogy bárcsak megint vasárnap lenne. A dal ennyi és nem több, de mivel az emberek értékelték, hogy valaki kimondta, mennyivel jobb ébredés után egy jó szex, mint rohanni a 7.20-as gyorsra, a dal a mai napig sláger.

5. John Lennon: Working Class Hero
John Lennon dala, a Working Class Hero nem magáról a munkáról szól, sokkal inkább annak az érzésnek az inspirációjaként született, milyen felnőni egy munkásosztálybeli családban. A dal tematikáját a társadalmi osztályok közötti különbségek, igazságtalanságok és egyenlőtlenségek adják. Sokak szerint – bár akik nem értik a jól a szöveget nem is tudnak róla – ez az egyik legdühösebb dal ebben a témában. A számot sokan feldolgozták, 2007-ben például a Green Day játszotta újra. Az ő változatukban a dal az Instant Karma: The Amnesty International Campaign to Save Darfur válogatáslemezen jelent meg, melynek bevételét a Darfurban akkoriban tetőző krízis áldozatainak megsegítésére szánták.  

4. Beatrice: Nyolc óra munka
Ha meg kellene neveznünk három olyan slágert, amely biztosan nem hiányozhat egyetlen céges buliról, szüretről, elhajló karaoke partiról vagy akár vidéki lagziról, nagy eséllyel indulna a Beatrice slágere. A dal amelyről mindenki azt mondja, hogy ki nem állhatja, de azért két pohár sör után teli torokból üvölti, a beszédes című Utálom az egész XX. századot című lemezen jelent meg. Hogy Nagy Feró viccnek szánta-e, vagy a jól megérdemelt munka jutalmaként meghallotta benne a kassza csengését – ma már mindegy is. A korának legnépszerűbb színészeivel készült videó klippel megtoldott műalkotás mára kortörténeti dokumentum, a rendszerváltó évek slágertörténetének kitörölhetetlen epizódja.

3. Britney Spears: Work Bitch
A finomkodónak semmiképp nem nevezhető klubsláger Britney nyolcadik albumán jelent meg, producere a Black Eyed Peas  „agy” Will I. Am volt. Az énekesnő nem beszél mellé a dalban, hiszen nagyjából így szól a szabad fordítás: Akarsz egy klassz testet? Bugattit? Maseratit? Jobb ha elmégy dolgozni drágám!  A„drágám” helyére ki lehet keresni a bitch fordítását, ha valakinek nem megy fejből, egyébként érdemes is megtenni, ugyanis a nem túl hízelgő megjelölést Britney 2007 óta rendszeresen használja a dalaiban, sokszor saját magával kapcsolatban is. S bár sokan úgy vélik, talán kicsit nagyképűen biztat munkára a fiatal kora ellenére sokat megélt szőke díva, Britney egy amerikai talkshowban megmagyarázta a dolgot: „Keményen dolgozom, hogy jól nézek ki, keményen dolgozom, hogy jó anya legyek és keményen dolgozom, hogy sikeres legyek a munkámban. Miért ne biztathatnék erre másokat?”  Végül is tényleg: miért ne, bitch?

2. Dolly Parton: 9 to 5
Dolly Parton 1980-as slágere az azonos című, 9 to 5, azaz Kilenctől ötig című filmhez íródott. A film Jane Fonda főszereplésével is készült, de maga Dolly Parton is játszik benne. Titkárnők, iroda, egy kis romantika, humor és munka kilenctől ötig. Dolly Parton a dalban is megénekli, hogy ez bizony csak a gazdagok játéka, ő csak dolgozik, de nagy lóvé a főnökei zsebébe vándorol. A dal megjelenésének évében Grammy-díjat kapott, később pedig több – néha váratlan – helyen is feltűnt, televíziós promóciókban, reklámokban, filmekben és legutóbb Hillary Clinton elnökválasztási kampányában.

1. Republic: 16 tonna feketeszén
A zenekar Üzenet című albumán megjelent dal tulajdonképpen egy amerikai klasszikus, a Sixteen Tons magyar változata. A Tizenhat tonna eredetileg is egy szalagbányászról szóló dal, amely a Mohlenberg megyei Kentucky-i szénbányákban született. Merle Travis írta és rögzítette először 1946-ban Hollywoodban. Travis családi emlékei alapján írta a dalt, akinek apja bányász volt és testvérét más 15 évesen elvitték a föld alá, mert dolgoznia kellett. A számnak számtalan változata született, legutóbb Lee Ann Rhymes és Robbie Williams vitték sikerre. Persze Magyarországon a Republic dala a legnépszerűbb.

fotó:cultura.hu