Szörényi Levente, a Budapest Bár, a Vujicsics együttes és Csík János új zenekara, az Esszencia is fellép a tegnap kezdődött és vasárnapig tartó 38. Kaláka Fesztiválon Egerben. A Fesztivál idén a Bükki Nemzeti Park 40. születésnapjához is csatlakozott.
 
061.hu
 
“Nehéz megfogalmazni, miről szól a fesztivál” – mondta a Kaláka együttes vezetője. „Halmos Béla barátom, aki már nincs közöttünk, azt mondta,a szeretetről. Tény, hogy mi mindig olyan dolgokat szeretünk csinálni, amik szerethetők és van bennük valami szeretetteljes. Ilyen Arany János, a Bükki Nemzeti Park, a fellépő zenekarok. Igyekszünk minőségi és a Kaláka szellemiségét jellemző dolgokat összehozni.” Gryllus Dániel hozzátette, színes a program: lesz népzene, költészet, világzenei feldolgozások, jazz, kiállítások, gyerekprogramok és egy templomi koncert bemutatója is.

„Most készültünk el Sumonyi Zoltánnal a közös bibliai lemezünkkel, hamarosan kezdődnek a Tíz példázat felvételei, a darab előadása a Ciszterci templomban lesz.” Az mindig kérdés, sikerül-e közösségi élménnyé kovácsolni a sok helyszínen zajló eseményeket, de utólag ki szokott derülni: igen – jegyezte meg a Kaláka együttes vezetője. „A sajtótájékoztatón a művelődési intézmények, a kiállítóhelyek képviselői elmondták, mennyire örülnek, hogy ilyenkor a közönség nemcsak bezúdul egy-egy eseményre, hanem megy ide-oda, sétál, megnézi a kiállításokat.”

Ahogy minden évben, idén is lesz a fesztiválnak különleges helyszíne, a Felsőtárkányi Nemzeti Park Központ faépítményében lesz egy koncert – mondta Gryllus Dániel. A Kaláka együttes vezetője elmondta, Eger kedvelt parkjában, Érsekkerten, a Múzsák ligetében szokásos faültetés apropója ezúttal a Bükki Nemzeti Park 40. évfordulója. „Ennek tiszteletére a Bükkben író művészek emlékére ültetünk fákat. József Attila Óda című verse például ott született.”

forrás:inforadio.hu
fotó: kalakafesztival.hu