Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Sikerült megállapodásra jutnia a hollywoodi írócéhnek (WGA) a nagy stúdiókkal, így elkerülhetővé vált a fenyegető írósztrájk – közölte az érdekképviselet tárgyalótestületének egy tagja.

MTI

“Örömmel jelentem: megállapodásra jutottunk!” – írta a Writers Guild of America (WGA) nevében tárgyaló Billy Ray kedden egy Twitter-üzenetben. A hivatalosan még megerősítésre váró egyezséget Los Angelesben kötötték a hajnali órákban. A BBC News emlékeztetett arra, hogy a hollywoodi filmes és televíziós forgatókönyvírók szakszervezete és a hollywoodi stúdiók maratoni tárgyalássorozatot folytattak március 13-a óta. A tárgyalások fölött árnyékként lebegett a legutóbbi, 2007-2008-as száznapos írósztrájk, amely Kalifornia gazdaságának több mint kétmilliárd dollárjába (572 milliárd forint) került. Amennyiben nem sikerült volna megkötni a megállapodást, ismét sztrájkba fogtak volna az írók.

A WGA fő követelései közé tartozott, hogy az írók többet kapjanak az egyes epizódokért és az ismétlések után is részesüljenek megfelelően a jogdíjakból. Az írócég szerint – amelynek jelenleg kilencezer teljes jogú tagja van – íróik nehéz helyzetbe kerültek, mivel a stúdiók kevesebb epizódot rendelnek és az írókat exkluzív szerződésekkel kötik le. A WGA azt is kifogásolta, hogy az írók nem részesülnek kellőképpen az online műsorszórás utáni bevételekből. A szakszervezet számításai szerint a televíziós író-producerek átlagos fizetése az elmúlt két évben 23 százalékkal csökkent.

A WGA szerint követeléseik teljesítése a nagy stúdióknak – mint a 21st Century Fox és a Time Warner –  további 156 millió dollárjába (44,5 milliárd forintjába) kerül. A múlt héten a több mint hatezer céhtag 96 százaléka szavazott a sztrájkra, ha nem születne megállapodás. A Filmes és Televíziós Producerek Szövetsége (AMPTP), amely a tárgyalóasztal másik oldalán foglalt helyet, a múlt héten már jelezte, hogy “elkötelezettek az ágazat folyamatos munkáját biztosító a megállapodás elérése mellett”.

 

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •