Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Hogy hatottak a nagy járványok a halotti rítusokra? Kik azok a gyógyhóhérok? Milyen összefüggésben van a kéz megtisztítása és a lelki higiénia? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ A járványok világa című blog, amelyet a MNM – Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvár és Adattár indított.

MTI/061.hu

A múzeum a járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel határozatlan ideig zárva tart, ezért munkatársai a virtuális térben veszik fel a kapcsolatot a látogatókkal, a https://semmelweismuseum.blog.hu honlapon elérhető szakmai blogon – közölte az intézmény. A napokban útjára indított blogon a múzeum munkatársainak írásait teszik közzé a járványok történetével, a ragályos betegségekkel, a velük szemben alkalmazott védekezési módokkal kapcsolatban, de megjelennek ott a gyűjtemény ritka, olykor meghökkentő tárgyai is.

Forrás: semmelweismuseum.blog.hu

A mostani helyzetben az életet gyökerestül felforgató problémák, kérdések, az egészségügyi felhívások és rendelkezések tartalmi elemeinek egy része már néhány évszázaddal korábban is jelen volt valamilyen formában az emberiség tudatában, a járványok kezelésében, az egészségügyi gyakorlatban – írták. A folyamatosan frissülő blogon szombaton már nyolc bejegyzés olvasható, amelyek informatív történeteket tárnak az olvasók elé járványtörténeti témákban, például a halotti rítusokról, a feketehimlő első ellenszeréről és a kézmosás történetéről.

Az oldalakon azokat az érdekes és izgalmas történeteket szeretnék bemutatni, amelyeknek tárgyi emlékeit, írott forrásait vagy egyéb dokumentumait gyűjteményeikben őrzik. Szeretnék a régmúlt és a közelebbi múlt tapasztalataival és saját kutatási eredményeikkel reflektálni a jelen történéseire, elterelni a figyelmet a mostani nehézségekről, s egyben egy tágabb történelmi perspektívában elhelyezni azokat. Hozzáteszik, a kortársak írásain keresztül bepillantást engednek a betegségek lefolyásába, gyűjteményük tárgyain keresztül pedig a gyógyítás koronként változó eszközeinek néha meghökkentő, ám mindig a gyógyulás reményével kecsegtető világába.

A himlő (litográfia, Charles Aubry, Paris, 1823)

A blog készítői bejegyzéseikkel az online oktatási segédanyagok elkészítését is támogatják történelmi, orvostörténeti témában – áll a közleményben.

Vezető kép: Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 575 XII/2-B. (Blahák Eszter)


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •