Sztárfellépőkkel, fesztiválhimnusszal, saját magazinnal készül az idei Paloznaki Jazzpiknik. Augusztus 4-től 6-ig tizedik alkalommal rendezik meg az eseményt a Balaton-felvidéki településen. Valde Orsolya a 061.hu-nak elmondta, sokan ma is fenntartással kezelik a jazz műfaját, de az elmúlt tíz évben a fesztivál sokat javított a helyzeten, amihez az is kellett, hogy előtérbe helyezzék a műfaj könnyebben befogadható ágait.

MM – 061.hu

“A nagyszínpadon Richard Bona & Alfredo Rodriguez Band, Emeli Sandé, Lisa Stansfield, a Stereo MC’s, az Al McKay’s Earth, Wind & Fire Experience és az MF Robots ad koncertet. Bár számos világsztárt hívunk a dzsesszközeli műfajokból, az elmúlt tíz évben le tudtuk porolni ezt a műfajt és megmutattuk a közönségnek, mennyi arca van” – mondta Valde Orsolya fesztiváligazgató a keddi budapesti sajtótájékoztatón.

Balanyi Szilárd és Galambos Dorina

Négy színpadon több mint harminc koncert

Négy színpadon több mint harminc koncertet tartanak. A nyitónapon, augusztus 4-én a Richard Bona & Alfredo Rodriguez Band nyitja a Jazzpikniket. A kameruni születésű basszusgitáros és a kubai származású zongorista közös mentoruk, a legendás zenei producer, Quincy Jones révén ismerte meg egymást, 2016-tól dolgoznak együtt. A duó után a többszörös BRIT Awards-nyertes soul és R&B énekes, Emeli Sandé lép a nagyszínpadra. Az előadóművész, zeneszerző számos saját slágere mellett írt dalokat Alicia Keys-nek, Rihannának és Leona Lewisnak is.

Augusztus 5-én a nyolcvanas-kilencvenes évek népszerű brit pop-soul énekesnője, Lisa Stansfield ad koncertet, és ismert slágerei (például az All Around the World) mellett új dalaiból is szemezget. Utána a Stereo MC’s, a nyolcvanas évek közepétől létező sikeres nottinghami formáció játszik, amelynek zenéjében a funk, az elektronikus zene és a hiphop találkozik.

A szombati zárónapon a soul-funk-disco egykori koronázatlan királyának utódzenekara, az Al McKay’s Earth, Wind & Fire Experience ad koncertet, pótolva a tavaly a frontember betegsége miatt elmaradt paloznaki fellépést. A Jazzpiknik záró akkordja az MF Robots fellépése lesz: a soul, az R&B, a funk és a popzene stílusait ötvöző csapat egyik tagja, Jan Kincaid korábban a Brand New Heavies-ben játszott, Dawn Joseph énekesnő pedig Rod Stewart, Phil Collins és Rick Astley vokalistája volt.

A késő délutáni műsorsávban hazai zenekarok is bemutatkozási lehetőséghez jutnak: 5-én a Peet Project, 6-án az Áron András & The Black Circle, valamint a Random Trip játszik.

Sánta Dániel fesztiváligazgató-helyettes és Valde Orsolya fesztiváligazgató

“A jazz nem feltétlenül kíván koncerttermi csendet”

A fesztiváligazgató a 061.hu-nak elmondta, az volt a cél, hogy megmutassák, a jazz egy olyan műfaj, ami nem feltétlenül kíván koncerttermi csendet.

Sokan úgy gondolkodnak, hogy ha ez egy jazz piknik, akkor nem biztos, hogy ott a helyük. Egyszerűen azért, mert nem ismerik a műfajt, és valószínűleg csak az van a fejükben, hogy a jazz valami olyan, amikor sok ember egymástól függetlenül játszik össze-vissza valamit. Nyilván a jazznek van egy ilyen oldala is, amikor az ember tényleg nem hall semmi mást benne, csak disszonanciát. Legalábbis azok, akik nem vájtfülűek. Nyilván a nehezebben befogadható jazzt játszó előadókat nem tudjuk idehozni. Nekünk arra kell törekedni, hogy azokat az alműfajokat mutassuk meg, amelyek alkalmasak arra, hogy egy kicsit könnyebben megszerettessük a jazzt az emberekkel.

Valde Orsolya úgy fogalmazott, a Jazzpiknik olyan, mint egy geocaching láda, hiszen a nagyszínpados produkciókra érkezők sok esetben valamilyen “kincsbe” botlanak a kisszínpadoknál, és le is ragadnak ott. Elértük azt, hogy most már a kisszínpadoknál is mindig telt ház van a nagy koncertek alatt, tehát abszolút van rá igény, tette hozzá a fesztiváligazgató.

Arra a kérdésre, járt-e részéről megalkuvással az, hogy a jazz-központú kis dzsemboriból szélesebb műfaji skálán mozgó, nagyobb fesztivál lett, Valde Orsolya azt mondta:

“Annak idején a Kool & the Gang az én ötletem volt, a férjem és a kollégák is “istenkáromlásnak” vélték, hogy egy funky-disco zenekar lépjen fel a pikniken, de mondtam nekik, higgyék el, hogy működni fog. Így is lett, ez robbantotta be a Jazzpikniket. Ugyanakkor nagy felismerés volt az is, hogy Jamie Cullum, aki a jazzen belül egy populáris irányt képvisel, nem tudta megtölteni a nagyszínpad előtti teret. Ahhoz nagyok vagyunk, hogy csak jazz legyen nálunk, mert sajnos egy időben, egy helyen nem lehet nyolcezer jazz rajongót összecsődíteni, ellenben a három kisszínpadon ezret, ötszázat, kétszázat, igen.”
A  fesztiváligazgató azt is elmondta, hogy az idei line up-ból Emeli Sandé koncertjét várja a legjobban, akire azért is esett a választásuk, mert fiatalítani szerették volna a fesztivált, és szerinte ő az az énekesnő, akit minden generáció ismer, szeret és elfogad.
 

Szepesi Mátyás és Delov Jávor

Idén is megemlékeznek Fábián Juliról

A jubileumi Jazzpiknikre a Random Trip készített fesztiválhimnuszt, melynek szövegét Szepesi Mátyás, a Random Trip menedzsere, a Fábián Juli Emlékalapítvány elnöke írta, Gerendás Dániel volt a producer, és Vavra Bence és Dárdai Blanka adják elő. 
“A Random Tripet nagyon-nagyon szeretjük, Fábián Juli révén is, aki rengetegszer lépett fel a Random Tripen. Ezért is kértük őket fel, hogy velük együtt emlékezzünk Julira idén is. A koncertjük tehát egyben emlékezés is lesz”
– mondta el Valde Orsolya.
 
A szervezők önálló magazint jelentettek meg Jazzpiknik címmel, amely a tervek szerint évente egyszer fog megjelenni. 

A Jazzpiknik minden évben rászorulókat támogat bevételének egy részével. Idén folytatódik az Együtt az Autistákért Alapítvánnyal való együttműködés, a nyári gyűjtés az Autista Mintaház Diagnosztikai és Terápiás Centrum, a Mentálhigiéniai Központ, valamint a Gyermek és Serdülő Pszichiátriai Osztály munkatársainak fejlődését támogatja az Autizmus Alapítvány akkreditált ADOS (Autism Diagnostic Observation Schedule) képzésével. Szijjártó-Nagy Szilvia, az Együtt az Autistákért Alapítvány elnöke arról számolt be, hogy tavalyi első részvételük a fesztiválon hozzájárult idén megnyílt mintaházuk létrejöttéhez. “2018 óta veszünk részt fesztiválokon, örömmel tapasztaljuk, hogy meg tudjuk szólítani a fiatalokat” – tette hozzá.

Fotók: Horváth Péter Gyula