Az idén tizedik évfordulóját ünneplő Budapest Jazz Club komoly nívót vívott ki magának ezalatt a rövid, de annál tartalmasabb időszak alatt. A klub kommunikációs vezetőjével, Keleti Kristóffal beszélgettünk a BJC elmúlt tíz évének állomásairól és a sikerekről is.

AYHAN GÖKHAN – 061.hu

A tíz éves múltra visszatekintő Budapest Jazz Club alapításánál milyen példák jöhettek szóba? Milyen hasonlóságra és különbözőségre törekedett a hely a nyugat-európai vagy a tengerentúli országok jazzklubjaihoz képest?
Fél évvel az alapítás után csatlakoztam a klubhoz. A klub tulajdonosainak szeme előtt egy olyan hely létrehozásának terve lebegett, amely a rendkívül nívós jazzprogramok kínálata mellett egyben kellemes és emberközpontú szórakozóhely. 

Amikor az ember belefog egy ilyen nagy volumenű vállalkozásba, több tervet és ötletet, koncepciót dédelget magában. Az évek alatt mennyire sikerült megfelelniük a kezdeti elképzeléseknek?
A kezdeti célokat talán még túlteljesítenünk is sikerült. Évről-évre gyarapodott a látogatószám, majd az indulás után néhány évvel már nemzetközileg is elismert világsztárokat is meg tudtunk hívni. Mostanra a kezdetben kisebb léptékű klub-helyszín egy valódi kulturális intézménnyé nőtte ki magát. Jól mutatja ezt az is, hogy évek óta közszolgáltatási szerződésünk van a fővárosi önkormányzattal, melyen keresztül számos közcélú feladatot is ellátunk. 

Tudtommal Bóna László állítja össze a programokat. Önnek mennyire van ebbe beleszólása, élhet-e javaslatokkal, egyáltalán, mitől függ, kit és mikor hívnak meg?
A programok gerincét – beleértve a Jam Session sorozatokat is – Laci szerkeszti. Hozzám elsősorban a világsztár sorozat és a fesztiválok operatív feladatai tartoznak. Az, hogy ki játszik nálunk és, hogy ki az, kik azok, akik rendszeresen, akár havonta fellépnek egy nagyon összetett, ám főként objektív elemeket  tartalmazó “algoritmus”, tehát elsősorban szakmai szempontok alapján dől el.  

A hazai jazzélet kiválóságai mellett a fiatal generáció kiemelt tehetségei szintén fellépési lehetőséghez jutnak a Budapest Jazz Clubban. Fontos, hogy az érzékeny egyensúly meglegyen, egyik korosztály, együttes, stílusirányzat se kerüljön túlsúlyba? 
Fontosnak tartjuk a klub életében, hogy bemutatkozási lehetőséghez juttassuk a fiatal, tehetséges zenészeket. Nagyon jó példa erre a hétfői LFZE fiataljait felvonultató Monday Open Jam sorozat, vagy a Jazz Csillagvizsgáló, melyet a Harmónia Jazzműhely szervez évről-évre. Hagyományosan a klub születésnapját is egy fiatal formáció nyitja meg.

Könnyű felvenni a versenyt a mindig előretörő divatokkal, alkalmazkodni az új trendekhez, vagy az elsődleges cél a hagyományteremtés, a saját stílus megtalálása és tartós megtartása, bármi is történjen a klubok világában?
A jazzklubok tekintetében nem beszélhetünk változó trendekről. Mi kihasználva a helyszín adta lehetőségeket arra törekszünk, hogy ezek egyensúlyban legyenek. A koncerttermünkben a zenei, míg a kávézóban és az étteremben a társasági és gasztronómiai élményeket keresők találhatják meg számításaikat. 

2013 óta az az amerikai Down Beat magazin rangos listáján szerepel a Budapest Jazz Club. A következő tíz évben milyen eredmények, sikerek felmutatását tartják szem előtt?
Egy hónapja ünnepeltük a tizedik jubileumunkat. Ennek apropójából a belsős megbeszéléseken többször is előkerült, hogy szinte véletlen együttállásoknak köszönhetően, de mégis, pont erre, tehát a tizedik születésnapunkra értük el azt a nívót, amivel mi magunk is elégedettek vagyunk. Értem ezt a vendéglátás, a technika, a látogatószám, a közösségi felületeken való kommunikáció területeire és még sok-sok apróbb és jelentősebb összetevőre, amiken tíz éve dolgozunk. Jövőbeni célunk, hogy minél több nemzetközi rangú formációt láthassunk vendégül, valamint, hogy továbbra is minél szélesebb körben népszerűsítsük a számunkra legfontosabb zenei műfajt. 

Februárban és tavasszal több világhírű művész lép fel a BJC színpadán. Készülnek-e egyéb  meglepetésekkel az idei évben, méltóan a tíz éves évfordulóhoz?
Február 25-én a latin jazz zenét mesteri letisztultsággal megszólaltató előadója  Ramon Valle triójával, március 27-én Lonnie Smith hammond-guru gitárosa, Jonathan Kreisberg kvartettjével, április 10-én a legendás Roy Hargrove Quintet, míg 16-án a nemrégiben megújult, The Bad Plus, a tavaszi fesztivál keretében lép fel nálunk.

Aki ennyi ideje és ilyen mennyiségben foglalkozik jazzel, otthon még van kedve jazzt hallgatni, vagy egészen más zenékkel üti el a szabadidejét?
A jazz rendkívül sokrétű, szinte megszámlálhatatlan stílust felölelő műfaj, ami épp ezért megunhatatlan is egyben. Általában a Mezzo tévén és a YouTube-on elérhető felvételeken át követem az itthoni és a külföldi jazz zenei történéseket, de az igényes, kiséreletező elektronikus zenét is kedvelem. 

Budapesten a rendszerváltás előtt számtalan jazzklub működött, mostanra a számuk rohamosan csökkent. A kevés club között helyet foglaló és magának komoly rangot kivívott Budapest Jazz Club érez magában kötelességet, hogy a lehető legjobb színvonalon kell működnie? Emiatt nem nagy a nyomás? 
Azért maradtunk talpon, mert egy jól átgondolt üzleti modellt alakítottak ki Susszer Zoltán és felesége, Fazekas Katalin és Bóna László alapító-tulajdonosok. Be kellett látni, hogy egy jazzklubot nem lehet egyedül csak magántőkéből finanszírozni, a működéséhez elengedhetetlen az egyéb finanszírozási formák bevonása. Akik lemorzsolódtak, nem találtak rá erre a modellre. Nyomást nem érzünk, de komoly munka van a mögött, hogy fenntarthatóan működik a klub.

Az élőzene-élmény mindenki szerint pótolhatatlan, nem árt, ha a jazzkedvelő közönség lejár az erre fenntartott helyekre. Aki kevésbé jártas a jazzben, azonban vágyat érez annak mélyebb megismerésére, hogyan tájékozódjon, mi alapján döntsön?
Ahogy említettem, a jazz rendkívül színes műfaj amin belül számos stílus létezik a könnyedebb vokális jazztől a kifinomultabb, esetenként némi hozzáértést is megkövetelő mainstream jazzen keresztül a free jazzig. Aki közelibb kapcsolatba kíván kerülni a műfajjal, a weboldalunkon keresztül megteheti, hiszen minden zenekarról egy rövidebb-hosszabb ismertető, valamint videó is található az oldalon.