Tíz éves a hazai indie-pop egyik kulcslemeze, az amber smith rePRINT című albuma. A zenekar május 14-én a Gozsdu Manó Klub színpadán azzal ünnepli a kerek évfordulót, hogy egyben végigjátssza a nagyon rég, vagy éppen sosem játszott dalokat. Ponikló Imrével, a amber smith vezetőjével beszélgettünk. 

P.Z.L. – 061.hu

Ha már 2004-ben elkészül a rePRINT, miért csak 2006-ban jelent meg Magyarországon?
A lemez fele 2004-ben készült el, másik fele pedig 2005 tavaszán….ránk talált a weimari Kalinkaland kiadó, és egy drezdai koncert után a backstage-ben írtuk alá a szerződést. Emlékszem, kicsit frusztrált voltam hogy csaknem egy évre rá jelölte meg a lemez megjelenését, de utólag remek dolognak bizonyult – erről majd a későbbiekben!

2005 októberében jelent meg Yonderboi második nagylemeze is, a Splendid Isolation, első kislemeze a közös dalotok, a Were you thinking of me? volt. Mondhatjuk, hogy ez az időszak a honi indie-szcéna csúcskorszaka?
Szerintem 2005 őszén indult el, és valahol 2008-ban csúcsosodott….

Reprint

Hogy találkoztatok a Cocteau Twins agyával, Robin Guthrie-val, aki a producere volt az anyagnak?
Németh Róbert, a HS7 basszusgitárosa adta meg az e-mail címét, mert szó volt róla, hogy esetleg ők is dolgoznak vele, aztán ez mégsem történt meg… Emlékszem, Robin gyorsan visszaírt, és megadta a számát, hogy inkább beszeljünk telefonon.

Mit adott hozzá, mitől lett más az ő keze alatt az Amber Smith?
Nem egyszerű kérdés. A mai napig büszke vagyok a Reprintre, és arra, ahogyan szól. Angliában is akkor futott fel egy ”indie-hullám” (Kaiser Chiefs, Maximo Park, Bloc Party, Franz Ferdinand) és nem akartam, hogy úgy szóljunk, ahogy ezek a zenekarok… Sikerült, Robin egy álomszerű, éteri hangzást adott a lemeznek; egyes dalokba bele is  játszott (pl. a Kalidoscope-ba billentyűn). Szerintem egyedi, és időtlen lett a sound, bár ez nem akadályozta meg a magyar sajtót abban, hogy ránk mi is ”indie” zenekar legyünk.

A lemez címadó dalát Yonderboi keverte. Ez hogy alakult így? Miért nem az egészet gardírozta Robin Guthrie?
Mivel Lacival akkoriban elég szoros volt a kapcsolatunk, a lemezen való közreműködésem miatt is, hallotta korábban a rePRINT demóit, és jelezte, hogy azt a dalt szívesen megdolgozná, és nekünk nagyon tetszett a végeredmény. Az, hogy ő is épp ekkoriban hozta ki a második lemezét, remek véletlen volt, és biztosan segítette a mi előrébb jutásunkat is.

IMG_9196

Az album coverén Jose egy különös, homályos alakot rajzolt. Milyen lényt láthatunk, és miért pont ez lett a borítókép? Megbeszéltétek ezt Joséval?
Több, mint 20 éve ismerem Josét, és mindig teljes szabad kezet adtam neki. Szerintem ő a magyar Pete Saville, fantasztikusan kreatív ember, és eléggé ráerez mindig, mit kivan meg egy anyag. A rePRINT eseteben volt egy korábbi terve, ami kevésbé tetszett, és végül a már ismert verzióban állapodtunk meg. Szerintem az elmosódó, rejtélyes alakok tökéletes összhangot alkotnak a Robin-fele elmosódott, már-már shoegaze-es sounddal.

2006 nyarán egy második kislemezt is ki akartatok adni, amiből csak egy rádiós promókislemez lett (Sea Eyes), és a hozzá forgatott videoklip sohasem látott napvilágot. Miért nem? Hozzáférhető-e ez a bizonyos kislemez? A Hello Sun vinyl kislemez milyen árkon pörög a vinyl börzéken?
Igen, akkoriban eléggé szerette a közönségünk a Sea eyes-t (is). A rendező nem lépett le, hanem mi léptünk le a rendezőtől. A szándék jó volt, de a végeredmény sajnos nem lett olyan, amit tiszta lelkiismerettel bevállaltunk volna. Őszintén szólva, én azóta nem is láttam a klipet és nincs is meg semmilyen formában. A Hello Sun kislemez eléggé ritka, én is néha csipek el belőle egy-egy darabot a neten, és megveszem…

amber 2

Egy éve jelent meg a Modern című lemezetek. Mi történt veletek ez alatt az egy év alatt, és készülnek-e új dalok, új album?
Elég sokat játszottunk itthon, szerintem az Introspective óta nem koncerteztünk ennyit. Nagyon szeretem ezt a négyest, ami most az amber smith. Épp a legutóbbi próbán, bár a reprintes dalokkal készültünk, jammelgettünk, és született két ötlet, ami izgatottá tett, és valamiféle irányt mutat, merre is mehetnénk legközelebb. Nyáron fogunk igazából nekiállni az új daloknak, amennyire időnk lesz. Fesztiválokon játszunk, fellépünk pl. Horvátországban is.

Ugyanúgy adjátok elő majd május 14-én a Gozsduban a lemez anyagát, ahogy az lemezre került, vagy átdolgozzátok azokat? Az eredeti felállás adja elő, vagy a 2006-os amber smith?
A lemezt elejétől végéig játsszuk el, a lemez sorrendje szerint. Szerintem egy elég erős, egységes az album, fontos, melyik dal hol van. A mostani felállással lépünk fel, ez az amber smith 2016-ban.