Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Az utóbbi 10 évben Budapest rengeteg változáson és fejlődésen ment keresztül. Mióta szabad utat kaptak a bevásárlóközpontok és plázák, jelentősen átalakult a belvárosi kerületek kiskereskedelmi kínálatát jelentő üzletek képe. Mivel hagyományosan minden egy helyre összpontosul a plázák esetében, meg büszkélkedhetnek azzal a remek tulajdonsággal is, hogy télen is lehet bennük mászkálni anélkül, hogy nyakunkba essen a hó (nem mintha annyit esne az utóbbi években). Na és persze a szokásos hazai mentalitás, hogy minden újat benyelünk, akármekkora is az a nokedli, eredményezték azt, hogy pár év alatt kinyírták a belvárosi és tágabb értelmében a belsőbb kerületek jelentős kiskereskedelmi tevékenységet folytató üzleteit. Ennek aztán az lett az eredménye, hogy olyan siralmas látvány nyújt a Nagykörút bizonyos része, hogy azt leírni sem lehet. Használt ruha üzletek, olcsó háztartási szereket kínáló üzletek, 100 forintos boltok, hadd ne soroljam.

GYŐRI MIKLÓS – KEREKES ANDRÁS – Pesti Mese/Nulla6egy Facebook-csoport

Ez nem kerülte el a Váci utca környékét sem. A plázák megjelenése adta az első pofont a hazai vásárlóközönségtől, majd a Malév csődje adta a másodikat a külföldi turistáktól. Ezt a problémát látva jött a megoldás az ötödik kerületi önkormányzat részéről, amikor létrehozták a Váci utca Bevásárlónegyed Nonprofit Kft-t 2013-ban. Alapvetően az volt a céljuk, hogy a Váci utca környékén lévő üzleteket összefogják, és együttes erővel csábítják vissza az embereket a belvárosba.

big eyes

Mert a plázákkal szemben csak összefogva képesek helyt állni. Ehhez pedig olyan eszközöket hívtak segítségül, mint az említett klaszter szervezet, amibe bármelyik üzlet csatlakozhat, hogy elősegítse a Váci utca (és környéke) újrapozicionálását, egy új Váci utca brand felépítését. Ezt pedig közös kommunikációval, egységes fellépéssel, rendezvényekkel és közös akciókkal kívánnak elérni. Valamint nagy hangsúlyt fektetnek a környék felújítására, a terek megszépítésére, és nem utolsó sorban az üzletek egységesebb, a nem ritkán 100 éves épületek miliőjéhez jobban illeszkedő utcai megjelenés kialakítására is. Szóval összességében szeretnék visszaadni a belvárosnak a régi fényét, hogy ismét egy nyüzsgő vásárló- és sétálónegyeddé váljon, ami találkozóhely is egyben.

Ehhez nyújt segítséget a Belváros-Lipótváros Önkormányzata a Váci utca Bevásárlónegyed Nonprofit Kft. létrehozásával, hogy szakmai segítséget nyújtson az üzleteknek, hogy a Váci utca és környéke újra Budapest fő turisztikai központja legyen.

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •