Három napig még megnézhető a Kallós Zoltánról készült portréfilm. A Válaszút vándora: Kallós Zoltán öröksége című dokumentumfilm-sorozat első részét május 26-ig tette elérhetővé a Médiaklikk.

061.hu

Dala István és Hollós László portréfilmje Kallós Zoltánt, a néprajztudóst, népzenegyűjtőt és iskolateremtőt mutatja be. A sok élő zenével, énekkel és tánccal is tarkított filmben megszólalnak Kallós Zoltán fontosabb munkatársai, egykori útitársai és barátai is, mindazok, akik továbbvihetik e gazdag örökséget.

“Útra kelünk és Kallós Zoltán társaságában sorra járjuk fontosabb gyűjtőterületeit, a folklór úgyszólván minden műfaját, különösen az énekes és hangszeres zenét, a népszokásokat és a szokásköltészetet gyűjtötte. A mezőségi, gyimesi és moldvai helyszíneken találkozunk néhány, még fellelhető adatközlőjével. Láthatjuk, hogy a Kallós Alapítvány válaszúti iskolájában, miként zajlik az észak-mezőségi szórványmagyarság oktatása, szakképzése, ahol a néprajzi múzeum mellett a régóta népszerű népzenei táborok is helyet kapnak” – olvasható a portréfilm ajánlójában.

A filmet ITT lehet megtekinteni.

Így búcsúztatták Kallós Zoltánt Válaszúton:

Fotó: Korniss Péter, 1972