A karácsonyi slágerek elől nincs menekvés, hiszen évről évre újra visszatérnek, úgyhogy jobb, ha megpróbáljuk elfogadni őket. Talán könnyebb lesz, ha ezúttal nem ugyanúgy szólnak, mint eddig. Jöjjön néhány karácsonyi legenda és dal, ezúttal egy kicsit másképp!

LEIRER TÍMEA – 061.hu

Bing Crosby White Christmas című melódiája méltó példája annak, hogy egy jól sikerült ünnepi sláger bizony soha nem megy ki a divatból. A Fehér karácsonyt a népszerű színész- énekes 1942-ben énekelte el először az NBC rádióműsorában, a belőle készült felvétel pedig azóta is minden idők legnagyobb példányszámban eladott kislemeze a világon. 100 millió darab kelt el a korongból Bing Crosby hangjával és további 150 millió példány  megszámlálhatatlan „feldolgozóval”, akik között ott van a Beach Boys, Lady Gaga a Destiny’s Child és Taylor Swift is. A legnagyobb hangulati váltást azonban kétségkívül Iggy Pop követte el a dallal.

 

A Jingle Bells című, a világ minden táján ismert opusz  régebbi, mint gondolnánk. A dalt James Lord Pierpoint írta 1857-ben, akkor még „One Horse Open Sleigh”  címmel. Eredetileg nem is karácsonyra, hanem hálaadásra íródott és egészen más dallammal énekelték, mint amit ma ismerünk.  A slágert először az Edison Male Quartette rögzítette 1898-ban, majd a Hayden Quartet 1902-ben. Az egyik legismertebb változatot Bing Crosby adta ki, az 1943-as felvételből több, mint 1 milliót adtak el. Azóta lényegében nincs sztár, aki legalább egy refrén erejéig ne adta volna elő a dalt valahol, de az meg aztán végképp felülmúlhatatlan, hogy a Jingle Bells volt az első dal, amit az űrből is közvetítettek a Földre. 1965. december 16-án a Gemini 6 legénysége játszotta- majdnem jól –  harmonikán.

 

Amikor Mariah Carey 1994-ben megjelentette karácsonyi lemezét, rajta az All I Want For Christmas című dallal, még a világ egyik legnépszerűbb énekesnője volt, slágerlista vezető dalok tucatjaival és egy szerető férjjel, aki nem mellesleg a világ egyik legnagyobb lemezcégének feje. Az All I Want For Christmas azóta minden idők legnagyobb példányszámban fogyó karácsonyi dala lett, a karácsonyi albumnak köszönhetően pedig Mariah a legtöbb lemez eladó női előadók egyikévé avanzsálódott. Tegyük hozzá, ezzel együtt sajnos többi lemezét szép csendben elfeledi a közönség.  Az All I Want For Christmas igazi rongyosra játszott karácsonyi dal, ami valahogy mindig megtalálja a helyét az újdonságok között, néhány éve a Love Actually című filmben tűnt fel, idén pedig a népszerű amerikai showman, James Corden Carpool Karaoke műsorában nyert új értelmet, ahol a showman Mariah Carey mellett többek között Adele, Elton John és Selena Gomez társaságában énekel.

 

A Rudolf, a Mikulás piros orrú rénszarvasa életét megéneklő dalokból is szép számmal termelt a karácsonyi zeneipar az elmúlt évtizedekben. Ezek nagy része gyerekeknek íródott, amolyan “gügyögős” karácsonyi ének, melyet sokadszor hallva teljesen jogosan merül fel fejünkben a szarvaspörkölt gondolata. A két leghíresebb “piros orrú szám” talán a Rudolph the Red Nose Reindeer és a Run Run Rudolph. Előbbit popsztárok tucatjai gagyogták el az elmúlt évtizedekben, utóbbival (ami egyébként egy Chuck Berry sláger volt) rockerek szokták megmutatni, hogy ők is tudnak ám karácsonyi dalt énekelni, ha nagyon akarnak.  A legemlékezetesebb talán Dave Grohl, Billy Gibbons és Lemmy feldolgozása, amit a Motörhead -egy televíziós showműsorban “adhoc” is előadott.

 

A Jingle Bell Rock című örökbecsűt, a karácsonyi vásárok és céges karácsonyi partik állandó zenei kíséretét a többi dalhoz hasonlóan ugyancsak nem kell bemutatni senkinek. A számot eredetileg Bobby Helm jelentette meg 1957-ben, de az elmúlt néhány évtizedben sokan mások is feldolgozták, többek között Neil Diamond, Billy Idol és Michael Bubblé is. Nagyjából minden verzió hasonló stílusban készült, új értelmet talán csak a Muppettek feldolgozása adott a dalnak.

 

Következő példánk kicsit kilóg a sorból, hiszen nem feldolgozás és nem is rongyosra játszott sláger, de olyan üdítő kivételt képez a karácsonyi dal dömpingben, hogy mégis itt a helye a sorban. Las Vegas-i Killers 2005 óta minden év november vége-december eleje körül kiad egy karácsonyi témájú dalt, melynek bevételéből a Bono által alapított, az AIDS afrikai terjedése ellen küzdő RED nevű jótékonysági szervezetet támogatják. Ezek a számok ráadásul a legtöbb esetben igen szórakoztatóak is, mint például a legismertebb, a 2007-es Don’t Shoot Me Santa, melynek klipjében zenekar akkori turnémenedzsere, Ryan Pardey játszotta a Mikulást, aki meg akarta ölni Brandon Flowers frontembert és az egész zenekart.

 

Végül pedig, ha nem akarunk mellényúlni, találhatunk a legnagyobb sztárok karácsonyi dalai között is olyat, amely fülbemászó világsláger és biztos, hogy mindenki tetszését elnyeri, de talán még nem játszotta kopottra a karácsonyi biznisz. Grincseknek is jó szívvel ajánljuk a Coldplay 2008-as Christmas Lights című dalát.