A levegőben volt, hogy az Európát sújtó muszlim terrorizmusra Hollywood előbb vagy utóbb reagálni fog, de hogy olyan szerencsétlen módon, mint ahogy azt az Oralndo Bloom nevével fémjelzett produkció tette, nos erre talán senki nem számított. Ne csodálkozzunk, ha ezért a merényletért a londoni imámok fatvát hirdetnek.

PZL – 061.hu

Ugyanis az Élesítve című mozi olyan, mintha a Pacskovszky-fívérek készítették volna Kamarás Iván főszereplésével, de a filmben az a leginkább megdöbbentő, hogy az a néhány tényleg fordulatosnak tűnő rész (például az Eric Lascht alakító Michael Douglasről egy ideig azt hittük, hogy meghalt, e aztán kiderül, hogy él, stb…) sem izgatott fel senkit a nézőtéren. A sztori zavaros, követhetetlen, még egy gyros nyárs is izgalmasabban forog a körúti kirakatban, mint maga a film. Mert azt persze megszokhattuk, hogy a kémtörténetekben mindig vannak rossz fiúk a CIA legfelsőbb köreiben, és senki nem az, akinek látszik, de az egyetlen meglepő dolog az volt, hogy a film valójában nem volt megrendezve.

A színészek lötyögtek a jelenetekben, de az igazán meghökkentő az volt, hogy ehhez a zavarba ejtően gyenge forgatókönyvhöz hogy tudták megnyerni John Malkovichot, Michael Douglast és Noomi Rapace-t. Ja, és ott van Orlando Bloom is, neki saját magát kellett meggyőznie, hogy a cége leforgassa a kémfilmet. És ha eddig nem esett volna le, hogy Orlando Bloom egy ripacs, aki kizárólag Legolast tudta eljátszani, de egy vérszegény tündét bárki csuklóból hoz a szentesi drámatagozatos gimiben. Alice Racine (Noomi Rapace) mindent kiszed a férfiakból, ehhez igazán ért, így aztán meg sem állt a CIA-ig, ahol ő lett a legjobb kihallgató tiszt, de a gépezetbe homokszem került, ugyanis Alice-nak lelkiismeret furdalása támadt egy nagy emberáldozatokkal járó párizsi terrortámadást követően.

Ezután szociális munkát és jogsegély szolgálatot lát el muszlim közösségekben, és közben figyeli a gyanús mozgásokat a londoni toronyházakban, amelyek olyanok, mint a szociális hálót átszakító hatalmas felkiáltójelek. Aztán félrevezetik, mert egy munkát a rossz fiúknak végez el, azaz megpróbál információt szerezni egy fogolytól egy közelgő vegyi támadásról. Szóval, a filmnek nem sok köze van az európai terrortámadásokhoz, valójában a CIA-ba beépült rossz fiúkat kell hőseinknek megtalálniuk, miközben egy amerikai sportolókkal és szurkolókkal teli stadionban kell hatástalanítani az időzítővel ellátott vegyi fegyvert. A történet és a kivitelezés épp hogy csak megüti egy közepes költségvetésű német tévéfilm színvonalát, csak itt az autópálya rendőrség helyett CIA-s őrültek körül forog a történet.

A film főhőse nő, még sincs benne szerelem, Michael Apted rendező nem érezte szükségét, hogy legyen a mozijában némi érzelmi pulzálás. Az akciójelenetek, a dialógusok, minden beállítás ismerős más filmekből, és még az is túlzás lenne, hogy az Élesítve a szegény ember Jason Bourne-ja. Már pedig valami hasonlóra kell számítanunk, mert a film végén a Bob Hunter CIA főnököt alakító John Malkovich a prágai színben átnyújt Alice-nak legalább tíz útlevelet, ami azt jelenti, sok kaland vár még rá, és még az is lehet, hogy egyszer majd szerelmes lesz, és akkor a szívnek nevezett időzített bombáról kell levágnia vagy a kék vagy a piros kábeleket. 

Élesítve
angol film
rendezte: Michael Apted
Főszereplők: Noomi Rapace, Orlando Bloom, John Malkovich, Michael Douglas
bemutató: 2017. június 22.

Képek: Fórum Hungary