Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Ahogy a kockacukor a kávéban, úgy oldódtak fel a kávéházi mítoszok a kultúránkban. Ezzel függhet össze, hogy március 21-én egy nemzetközi kávés cég a Költészet Világnapja alkalmából valutává teszi a verset, az idézetet, amiket csak egyetlen dologra válhatunk be: kávéra, illetve kávéházi élményekre.

POÓS ZOLTÁN- Nullahategy

2015 március 21-én, szombaton egy teljes napig minden idézet (legyen az ismert, vagy saját) kávéházi fizetőeszközzé válik. A felhíváshoz Magyarországon kívül 23 másik ország, több mint 1100 kávézó, bár és étterem csatlakozott, e nap a vendégek kávéjukat idézettel vagy verssel is kifizethetik. Szóval nemcsak tintába, hanem kávéba is márthatjuk töltőtollunkat.

Persze, manapság már általában nem tollal írnak prózát, sőt talán még verset sem, papírt lassan csak az ügyvédek használnak a szerződésekhez, így aztán nem tudni, mit kérnek majd el irodalmi múzeumok és a levéltárak az örökösöktől. Talán egy pendrive-ot?

Persze, a „verssorért verset” kampány belőlünk is kihozta a kávégőzben abált lírikust, és mivel nem tudjuk, hogy milyen verssorokat adnak le a pincéreknek, ezért biztonsági játékot választottunk, és visszamentünk a rendszerváltás környékére, és előbányáztunk néhány kéziratot. Abban az időben még az adóbevallást nem írtak söralátétre írták (most sem), de verseket néha igen. Amikor a kéziratnak még becsülete volt, amikor még hibajavító festék csíkjai olyanok voltak a betűkön, mint a közlekedési jelek az aszfalton.

Visszarepültünk hát a rendszerváltás környékére, előszedtünk néhány kéziratot, amiért nem egy kávét kéne adniuk a pincéreknek, hanem éves bérletet. A galériánkban olyan szerzők egy-egy soha nem látott kéziratát, illetve gépiratát adjuk közre, amely alkotók közül többen gimnáziumi és egyetemi tananyagok, vagy „most nagyon eltűntek”, és éppen ezért érdekesek. Megmutatjuk Térey János Védőnő és védenc és az Aggodalmas kuzin című korai remeklésének dokumentációját, Kemény István közel három évtizedig kiadatlan, majd az összes verseit tartalmazó Állástalan táncosnő című kötetben publikált Központi Társulati Ülés előestéje című versét, és Az ellenség művészete című regényének először papírra vetetett oldalát, illetve egy másik, géppel írt részt a regényből. Itt látható még Peer Krisztián tizennyolcadik születésnapja előtt egy nappal dedikált, kötetben nem publikált verse, a Távozás Rómából, de itt olvashatjuk Galla Ágnes 1988-ban írt verset, a Végül is címűt, és Papp András korai novelláját, ami Esterházy Péter Húsvét című publicisztikájának egy másik narratívából váló újraírása. Kellemes kávézást!

A költészet világnapján a következő kávézókban fizethetsz verseddel a Belvárosban, Budapesten és országszerte: 

Café Vian Bazilika (Cím: Budapest, Hercegprímás utca 15.)
Café Vian Gozsdu udvar (Cím: Budapest, Király utca 13.)
Café Vian Liszt Ferenc tér (Cím: Budapest, Liszt Ferenc tér 9.)
Dunapark Étterem és Kávézó (Cím: Budapest, Pozsonyi út 38.)
Első Pesti Rétesház Kávéház (Cím: Budapest, Október 6. u. 22.)
Jókenyér Budakeszi (Cím: Budakeszi, Fő út 134, 2092)
Jókenyér Istenhegyi út (Cím: Budapest, Istenhegyi út 23.)
Jókenyér Pilisszentiván (Cím: Pilisszentiván, Erzsébet Ipari park 4.)
Mini Bar Budapest (Cím: Budapest, Szent István tér. 11.)
Szamos Allé (Cím: Allee Üzletközpont, Budapest, Váli u. 3.)


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •