A VEB 2023 egyik legizgalmasabb programjának ígérkezik az INOTA kortárs zenei és fényművészeti fesztivál, melyet augusztus 31. és szeptember 3. között rendeznek meg. A különleges, indusztriális környezetben megvalósított, művészeti ágakon átívelő fesztiválra olyan nemzetközi audiovizuális alkotókat hívtak meg, mint például Maotik vagy Max Cooper, akik fénnyel kísért zenei performansszal lépnek színpadra.

061.hu

Veszprémtől húsz perc autóútra, a 8-as úton található a hajdan nyüzsgő élettel teli iparváros, Inota, melynek mára elhagyott, romos és a hétköznapi emberek elől elzárt területe ismét megnyílik az érdeklődők előtt, és négy napon át, augusztus 31. és szeptember 3. között biztosít extrém helyszínt audiovizuális installációknak és live szetteknek.

Ipari építmény fénykosztümben

Németh Rajmund, a VEB2023 EKF kulturális projektmenedzsere a fesztivált bemutató hétfői budapesti sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy már az EKF-címért folyó verseny pályázati szakaszában kiemelt szempont volt, hogy régi ipari, honvédségi épületeket új funkciókkal lássanak el. Mint felidézte, tavaly már Inota re-opening címmel rendeztek egy audiovizuális eseménysorozatot az egykori hőerőműben. Az idei fesztivál az EKF legprogresszívabb eseménye lesz, nemzetközi fellépőkkel – hangsúlyozta Németh Rajmund.

Németh Rajmund, a VEB2023 EKF kulturális projektmenedzsere (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Besnyő Dániel, az INOTA egyik főszervezője, a Central Production fényművésze elárulta: dédelgetett terve volt fényfestések, fénykísérletek megvalósítása kifejezetten elhagyatott, bezárt ipari építményekben, amelyek a múltban fontos szerepet töltöttek be. Így esett a választás a 8-as út mentén fekvő inotai hőerőműre. A fesztivál vizuális koncepciója ez alapján született meg – tette hozzá. Mint elmondta, újranyitják az erőmű bezárt területeit, ahol fényinstallációk lesznek láthatók. Megvilágítják például a hőerőmű kürtőit is, és a turbinacsarnokban is nagyméretű, látványos fényinstallációval várják a látogatókat.

A fesztiválra olyan nemzetközi audiovizuális alkotókat hívtak meg, mint például Maotik vagy Max Cooper, akik izgalmas, fénnyel kísért zenei performansszal lépnek színpadra. A fesztivál legfontosabb küldetése, hogy ezeket az indusztriális építményeket egyedi fénykosztümbe öltöztessék, minden korosztálynak audiovizuális élményt nyújtva.

A kortárs zeneszerzőktől az ipari technóig

Vereckei Ákos, az INOTA zenei programszervezője szerint a fesztivál zenei koncepciója a kortárs könnyűzene jövőjének bemutatása. Alapvetően kísérletező előadók, zenekarok lépnek fel a mai könnyűzene legkülönfélébb területeiről a kortárs zeneszerzőktől a klubzenén át az ipari technóig.

A fellépők között lesz az új lemeze világpremierjét a fesztiválon tartó Extrawelt, a tavaly ősszel új albummal jelentkező Daniel Avery vagy a gyárépületekre szabott techno képviselői, Oscar Mulero és Lewis Fautzi. Az első nevek között van az érzelmi örvényeket előidéző szintetizátorvirtuóz Caterina Barbieri, a mágneses atmoszférákat létrehozó kolumbiai Lucrecia Dalt, az Aphex Twin állandó kollaborátorával, Weirdcore-ral érkező zajzenész, Slikback és a kortárs esztétikát 40 évvel ezelőtti elavult technológiával izgalmasan házasító Robert Henke is. A magyar zenei színteret képviseli majd többek között Mákó Mári, a Platon Karataev, Iamyank és a Zagar.

Mi lesz veled, Inota?

Horn Márton, a sajtótájékoztatónak is helyet adó Magyar Zene Háza projektvezetője szerint a fesztivállal egy nagy álom valósul meg, hiszen ilyen léptékű vizuális zenei fesztivál még nem volt Magyarországon. Éppen ezért a Magyar Zene Háza örömmel csatlakozott a nem mindennapi projekthez – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a fesztivál egyik meghatározó helyszíne lesz a hőerőmű szomszédságában álló művelődési házban a Zene Háza Koncertterem.     

A koncertteremben a fesztivál nyitónapján konferenciát is tartanak. Mint Kovács Andrea, a Let it Be Art Agency vezetője és a konferencia programkurátora elmondta, a Mi lesz veled, Inota? munkacímet viselő területfejlesztési tanácskozás célja, hogy a különböző tudásterületek képviselői között párbeszéd induljon arról, hogyan hasznosítható újra egy gyárkomplexum a kreatív ipar segítségével.