Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A Tame Impala Currents című 2015-ös lemezének borítóján vasgolyó zúzza szét a hanghullámokra emlékeztető teret. Ez a csapágygolyó messziről diszkógömbnek tűnik, ami a zene mozgásirányával ellentétes irányban pörög, talán ezért is utazunk vissza az időben, egészen 1983-ig. Kevin Parker zen mester és multiinstrumentalista egy begombázott űrutazás során mintát vett az euro-diszkó bolygóról. Ez lett a Currents, ami a diszkó progresszív rockja, vagy fordítva. A  Tame Impala lemezről lemezre, hangról hangra haladt a phszichedelikus poptól az euro-diszkó felé, míg eljutottunk Currents Impulse Incognito illatú diszkójáig.

 PZL – nullahategy

tame-impala-currents-details-release-date-tracklist (1)Egy műfaj megszületésének sokszor technikai innovációk a feltételei, például a szinti-pop sem jöhetett volna létre a hetvenes évek közepi szintetizátor-bumm nélkül, a hippik sem ájultak volna el a Grateful Dead-től  LSD és antibaby tabletta nélkül. Hogy a Tame Impala sikere összefügg-e a design drogok elterjedésével, nos, ezt vessék fel az ún. brit tudósok, az azonban biztos: a zene és a drogok kapcsolatát a popban utoljára a grunge és rave fénykorábun mutatták ki olyan magabiztossággal, ahogy most a Tame Impala vonatkozásában.

És ha a drog hívószavánál maradunk, akkor azt mondhatjuk: ha 2012-es Lonerism-nek az LSD volt a múzsája, akkor a retró diszkós Currentsnek az a kokain adag, amit a Gee Gees és Moroder közös partiján úgy választottak ketté az üvegasztalon, ahogy Mózes választotta szét a Vörös-tengert. Talán a szemérem is közrejátszik, hogy nem szokás szóba hozni, de a Currents ősforrása nemcsak a diszkó fénykora körül keresendő, hanem a kétezres években is, hiszen az MGMT első lemeze talán a hetvenes évek diszkópápáinál is erősebb nyomot hagyott az albumon.

Mivel a Tame Impala korai lemezei a mainstream elleni ördögűzés leghatásosabb fegyverei voltak, meglehetősen furcsa, hogy a zenekar most diszkó lemezzel akarja kiűzni a popipar démonait. F.R. David Worlds című bonbonja és Gazebo I Like Chopinje is eszünkbe juthat a lemez hallgatása közben. Ha ez stílusgyakorlatnak gondolt geg, annak baromi jó, portfólióépítésnek, életmű ácsolásának szerényebb. Mégis: baromira működik.

A lemez készítésekor a gitár felkerült a tiltott doppingszerek listára, az anyag hosszú utazás az analóg szintetizátorok varázsszőnyegein. A zenekar phszicho-diszkójában az alábbi számokat kérik majd legtöbben a DJ pulton áthajolva: Let It HappenMomentThe Less I Know The Better. Hogy milyen segédanyag kell ahhoz, hogy tökéletesen megértsük Tame Impala diszkó-látomását? Nos, Cherry Brandyvel kezdhetjük az alapozást, és mire eljutunk 11-es trackig, a Reality In Motion-höz, már meglékelhetjük a szekrénysor tetején porosodó Lánchíd konyakot is.

 Tame Impala

Currents

Universal

13 szám 52 perc


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •