Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Számos ingyenesen látogatható programmal ünneplik a Ferencvárosban a költészetet áprilisban. A hétvégén József Attila Vers-Dal Fesztivált és költőfutást rendeznek, április 11-én, a magyar költészet napján, József Attila születésnapján pedig ünnepi megemlékezés, díjátadó és koszorúzás is szerepel a programban.

MTI

A költészet világnapján, március 21-én indult Költészet hava keretében péntektől vasárnapig rendezik meg a József Attila Vers-Dal Fesztivált, amelyen amatőr vers- és dalszövegírók, költők, dalszerzők, versmegzenésítők találkoznak. A IX. kerületi önkormányzat támogatásával megvalósuló rendezvénynek a Dési Huber István Művelődési Ház ad otthont.

Az újdonságként a találkozó nulladik nappal indul pénteken délután a József Attila-lakótelepi Valéria téren, ahol szabadtéri kiskoncertekkel várják a vendégeket a fesztivál korábbi díjazott előadói: Mülhauser Martina, az Ördögszekér Akusztik, Németh Viktor, Jenei Szilveszter és barátai, valamint a Dóka Attila Akusztik. A Dési Művelődési Házban Különvélemény Ady Endréről címmel irodalmi estet rendeznek.

 Szombaton és vasárnap többek között bemutatkozó koncerteket, költő-zenész találkozókat, verses felolvasásokat tartanak. Szombaton gálaesten emlékeznek meg a fesztivál idei kiemelt költőiről, Ady Endréről, József Attiláról és Radnóti Miklósról. Vasárnap tartják a fesztivál díjkiosztóját, ahol négy – a legjobb költő, illetve vers, a legjobb versmegzenésítő, a legjobb megzenésítés és a legjobb saját dalos – kategóriában adnak át oklevelet és könyvutalványt a fellépőknek.

Április 6-án, szombaton ismét együtt futhat bárki a kortárs költőkkel, írókkal, szerkesztőkkel József Attila gyermekkorának helyszínén, a Ferenc téren. A program, amelyben a futás mellett beszélgetések is helyet kaptak, a Magyar Napló Kiadó, a Magyar Írószövetség és Ferencváros Önkormányzata szervezésében valósul meg. Április 11-én, a költészet napján ünnepi megemlékezés, díjátadó és koszorúzás szerepel a programban. A Gát utcai József Attila Emlékhelyen tartandó rendezvényen átadják Ferencváros József Attila Díját, és bejelentik a József Attila-emlékhelyek együttműködésében megvalósuló “Visz a vonat” országos programsorozatot. A koszorúzás mellett ünnepi műsort adnak a József Attila-emléktáblánál.

Várják az érdeklődőket a költészet napi versillusztrációs pályázat kiállításmegnyitójára és eredményhirdetésére is, amelyeknek a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény ad helyet. Este tartják a József Attila mindenkiNET 2019 online videópályázat díjátadóját a Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskolában, az ünnepi gálaműsorban közreműködik a Sebő Együttes és a Dalinda, valamint a VII. József Attila Versfesztivál és a József Attila Vers-Dal Fesztivál díjazottjai.

Vezető kép: Horváth Péter Gyula-061.hu


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •