A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan újabb dokumentumjátékfilmet készítette az Országház Filmműhely, amelyet péntek este 23:00-kor a Pesti TV  is műsorára tűzött. A megrázó történelmi dokumentumfilm, A koronatanú a Magyar Testvéri Közösséggel szemben indított első koncepciós per eseménytörténetén keresztül mutatja be a korban zajló valódi hatalmi-politikai szándékokat, a nem-kommunista politikai alternatíva ellehetetlenítésének módszertanát Kovács Béla párttársa, Arany Bálint sorsán keresztül.

061.HU

Február 25-e a 75. évfordulója annak, hogy az oroszok jogszerűtlenül letartóztatták a kisgazdák egyik legfontosabb politikusát, Kovács Bélát. Az események Nagy Ferenc miniszterelnök lemondásához és a kommunisták hatalomátvételéhez vezettek.

Borbás Barna történelmi dokumentumfilmje, A koronatanú Arany Bálint tevékenységén és sorsán, illetve a Magyar Testvéri Közösséggel szemben indított első koncepciós per eseménytörténetén keresztül mutatja be a második világháború után kibontakozó többpártrendszert ért kíméletlen támadást. A  kiépülő diktatúra eszköztárát, valamint a köztársaság megdöntésének vádja mögött meghúzódó valódi hatalmi-politikai szándékokat.

A film Arany Bálint emlékiratán alapszik, amelyből több idézet elhangzik. A dokumentumfilmeknél mára már megszokott élőszereplős betétek az itt leírtakat teszik még átélhetőbbé. A történetvezetésbe szervesen beépül a történelmi hátteret bemutató narráció, amelyet a történész szakértők (Feitl Írisz, Földváryné Kiss Réka és Szekér Nóra) megszólalásai erősítik méginkább. A visszaemlékezés tartalma és mélysége akár egy másfél-két órás nagyjátékfilm alapjául is szolgálhatott volna, azonban ennek a filmnek az ismeretterjesztés és a lehető legnagyobb történelmi pontosság volt a célja. A játékidő azért is lett rövideb, hogy akár tanórákon belül is bemutathassák a pedagógusok. A cselekmény a letartóztatás előestéjétől indul, a teljes eljárást végigtekinti, majd a főbb szereplők utóéletének bemutatásával záródik.

A Pesti TV 061 című kulturális magazinműsorában szombat este 18:00-kor az alkotók bővebben mesélnek a film készültéről, annak történelmi hátteréről, a kommunista diktatúra kétszínűségéről, és kegyetlenkedéseiről.

A 35 perces kisfilm az Országgyűlés Hivatala és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága együttműködésében készült.