Hamarosan egy 150 négyzetméteres kiállítóteremmel bővül az Esernyős Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont.

obuda.hu

Az elsősorban kortárs képző- és iparművészeti tárlatok rendezésére szánt Esernyős Galéria október 8-án rangos nemzetközi kiállítással, kortárs horvátországi alkotók műveivel nyitja meg kapuit.

Amikor egy évvel ezelőtt – 2014 szeptemberében – Óbuda szívében, a Fő téren megnyílt az Esernyős Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont, a kerület lakói még nem sejtették, mennyi meglepetéssel szolgálhat számukra az önkormányzati kezdeményezésből létrejött nonprofit intézmény. Akkoriban ugyanis még csak egy helyiségből állt az Esernyős, ahol a kerületi múzeumok és más kulturális helyszínek programjairól lehetett tudakozódni, jegyeket, bérleteket váltani az ország színházaiba, múzeumaiba, fesztiváljaira, illetve a kávé vagy az ebéd mellett elolvasni friss napi- és hetilapokat. A következő mérföldkő a rendezvényterem átadása volt az intézmény életében: a 2015. januári bővítéssel kétszeresére nőtt az Esernyős befogadóképessége, s megnyílt a lehetőség a saját szervezésű programok rendezésére is.

Számos állandó sorozat indult, megcélozva minden korosztályt, érdeklődési kört és társadalmi csoportot. A mozirajongóknak filmklub, a zenebarátoknak lemezklub alakult, a képzőművészet szerelmeseinek és a könyvbarátoknak előadás-sorozatok indultak Stílusteremtő géniuszok, illetve Irodalomról közérthetően címmel. A József Attila-díjas Lackfi János vezetésével kreatív írásfoglalkozásokat tartottak, és miközben védőnők vigyáztak a gyerekekre, a kismamák megtanulhattak zumbázni. Élőzenés estéken élvezhették a vendégek a Fő téri teraszról Óbuda hangulatát, a jó italok kedvelői pedig a Bországjáró és a Sörmentén című programokba kóstolhattak bele. A hely népszerűsége folyamatosan nőtt, nemcsak az óbudaiak, hanem a kerület, sőt az ország határain kívülről érkezők körében is. Minden sorozatnak kialakult a törzsközönsége, és gyakran előfordult, hogy a látogatók már alig fértek be a kamaraterembe.

A következő nagy változás októberben lesz, amikor új kiállítóteremmel bővül az intézmény. A korábban a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár egykori fiókkönyvtárának otthont adó, 150 négyzetméteres épületszárnyban már javában zajlanak a felújítási munkálatok. Mint Békefi Annától, az Esernyős Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, a legnagyobb feladatot az átjárás kialakítása jelenti a jelenlegi és a készülő galériaterem helyiségek között, de a fűtési rendszer teljes korszerűsítése, belsőépítészeti átalakítások, a helyiségek modernizálása és a korszerű világítástechnika kialakítása is kihívás elé állítja az építészeket. „Az első pillanattól célunk, hogy csak magas színvonalú kortárs alkotások kaphassanak itt helyet, s külön hangsúlyt helyezünk az óbudai kortárs művészetre is. Minden évben rendezünk majd olyan tárlatot, amelyeken a kerületben élő kortárs művészek alkotásait, illetve az önkormányzat által kiírt pályázatokra beérkezett műveket mutatjuk be. Nyitottak vagyunk minden rangos hazai képzőművész, sőt külföldi alkotó irányába is. Az október 8-ai megnyitón a nagy múlttal rendelkező Spliti Képzőművészeti Múzeum (Galerija Umjetnina) kortárs gyűjteményében található művek alkotóinak izgalmas munkáit mutatjuk majd be” – ismerteti koncepcióját Békefi Anna, hozzátéve, hogy az Esernyős Galéria első tárlata az idei Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár hivatalos szatellitprogramja és a CAFé Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál része. Ősztől egyébként a programkínálat is megújul. Lesz például egy zenei betétekkel fűszerezett zenetörténeti, egy élőzenés, egy Óbuda történetét bemutató, illetve egy, a magyarság keleti gyökereiről szóló előadás-sorozat.

Az első kettőt Windhager Ákossal és az Art’s Harmony Kamarazenekarral együttműködve szervezik, a harmadik az Aquincumi Múzeummal közös rendezvény, míg a negyediknek Kobzos Kiss Tamás, Kossuth- és Liszt-díjas előadóművész, népzenekutató lesz a házigazdája.