Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 170
 •  
  170
  Shares

Múlt csütörtökig még volt némi remény arra, hogy nem kell teljesen elengedni a 2020-as nyarat szórakozás és kikapcsolódás szempontjából. Pillanatokig tényleg úgy tűnt, hogy lesz pár olyan hely, amely újranyithat, és lesz majd egy-két olyan buli, ami belefér a koronavírus miatt leszűkített keresztmetszetbe. A pár órával később érkező pontosítással – amelynek értelmében augusztus 15-ig semmilyen tömegrendezvényt nem engedélyeznek az országban – azonban végleg szertefoszlott minden addigi illúzió. A hazai fesztiválok zöme azóta már jelezte: más választás híján találkozunk jövőre. De mellettük ott vannak azok a helyek, amelyek a téli klubszezon mellett nyáron is jó alternatívát kínáltak a kikapcsolódásra, bulizásra. 

MIKLÓS KATA- 061.HU

A 061.hu megkereste a budapesti éjszaka kedvelt találkozási pontjait. Cikkünk első részében a Kobuci marketing- és kommunikációs vezetője, a CityMatiné szervezője illetve a Központ, a Lärm és a Toldi klubok tulajdonosa mesélt arról, mit gondolnak a kialakult helyzetről, hogyan próbálják átvészelni a következő időszakot, és hogy a mostani helyzet hogyan változtatja meg – vagy nem – a korábbi szokásainkat.

A társadalmi krízishelyzetekben a kultúra csillapító, megtartó vagy éppen felszabadító ereje legalább olyan fontos, mint a GDP – Nagy Krisztián, KOBUCI

Nem sok mindent lehet tenni, mint elfogadni a kormányzat legutóbbi döntését, melynek értelmében augusztus 15-ig nem lehet tömegrendezvényt tartani az országban. Így tett a KOBUCI is. Nagy Krisztián marketing- és kommunikációs vezető a 061.hu-nak adott interjúban elmondta, tudomásul vették a döntést, ezzel együtt bíznak benne, hogy ha a veszély érezhetően csökken, akár újabb korrekciók és enyhítések is következhetnek. Mélységében érinti őket a korlátozás. Hetek óta nem működnek, nincsenek bevételeik, és a jövő is nagyon bizonytalan. De nem csak a gazdasági nehézségekről van szó.

„A kultúra egy élő szövet, aminek a folytonosságát megszakítani könnyű, de újraindítani nehéz” – fogalmazott. Minél tovább tart ez az időszak, annál több szereplő lehetetlenül el. „Pedig a társadalmi krízishelyzetekben a kultúra csillapító, megtartó vagy éppen felszabadító ereje szerintem legalább olyan fontos, mint a GDP, sőt” – tette hozzá.

Fotó: KOBUCI

Keveset tudunk még arról, hogy a járvány mennyire változtatja meg az eddigi bulizási szokásokat. A KOBUCI továbbra is bízik a közönségében, és ez a bizalom kölcsönös – osztotta meg az eddigi tapasztalatokat Nagy Krisztián. „Kapcsolatban vagyunk, van közös múltunk, és ez jó alap arra, hogy az új helyzetekhez is majd közösen alkalmazkodjunk, ha egyáltalán lesznek ilyenek”. 

Az újranyitás után az első feladat az, hogy felmérik, mit vár tőlük a közönség. A KOBUCI marketing- és kommunikációs vezetője bízik abban, hogy ők is számíthatnak az együttműködésükre.

Hozzátette, a bizonytalanság ellenére forró nyárzáróra és őszre készülnek. Az a terv, hogy a közönség náluk találkozzon újra a számára fontos zenekarokkal.

Szerinte ma senki nem tud felelősségteljes választ adni arra a kérdésre, milyen hatása lesz – rövid és hosszútávon – a mostani helyzetnek az éjszakai életre és a bulizási szokásokra, „de a változásokra nem csak félelemmel lehet reagálni”. A KOBUCI színpadán nagyon jó muzsikusok fordulnak meg, akik képviselnek valamit. Ez erő, és ebben az erőben a nehézségek ellenére is van tartalék, ami segít reagálni az új helyzetekre, épp azért mert ez nem változik – fejtette ki.

“Nem tudom mikor, de az biztos, hogy ez a járvány is véget ér egyszer. Amikor helyreáll a rend, talán egy új egyensúlyi helyzet fog kialakulni. A KOBUCI csapata pedig azon fog dolgozni, hogy jó irányba alakítsák ezeket a folyamatokat, és egy minőségi programkínálattal szólítsák meg a közönséget” – fejtette ki.

Portálunk kíváncsi volt arra, hogy Nagy Krisztián szerint, mi várható a járvány után? „Azt figyeltem meg, hogy egy ideje nincsenek utópiáink. Pedig azok nagyon jól jönnének a néha üres, néha indokolt realista pesszimizmusunkkal szemben. A COVID-járvány vége után szerintem jobban tudunk majd különbséget tenni fontos és nem fontos között, a bezártság után felismerjük egy-egy személyes közösség értékét, és nagyobb lesz a belső igényünk a ritka jó élő zenék iránt. Tessék egy utópia, de hátha segít elviselni a bizonytalanságot.

Haditervünk nincs, nem is nagyon lehet, csak várunk – Manek Gábor, Toldi, Lärm, Központ

A tömegrendezvénnyel (szabadtéren 1000+, zárt térben 300+ nevezünk annak ugye) még nem lenne baj, teljesen érthető lenne. Azt azonban, hogy gyakorlatilag semmit sem lehet csinálni, személy szerint túlzásnak érzem a többi európai ország hasonló intézkedéseihez képest. Ráadásul Európa nagy részén jellemzően a járvány által jobban sújtott országokról beszélünk. De hozzáteszem, hogy nincsenek könnyű helyzetben a döntéshozók, nem ismerem a magyar kapacitásokat, és háttér-információkat, hogy mi alapján hozták ezt a döntést. El kell fogadnunk – reagált megkeresésünkre Manek Gábor. A budapesti Toldi és a Lärm klubok, a Dobrumba alapító-tulajdonosa, a Központ tulajdonosa és a Kolorádó Fesztivál főszervezője hozzátette, az érintett helyeket, éttermeket korábban bezárták, és a múlt csütörtöki döntés miatt addig nem nyitnak ki, amíg nem lehet. Ugyanakkor azt a mai napig nem tudják, hogy milyen korlátozások lesznek augusztus 15-e után, ezt még nem kommunikálta senki.

Kérdésünkre kifejtette, egy darabig van vésztervük a klubok életben tartásához, de a klubvezető szerint szükség lenne egy hathatósabb kormányzati kommunikációra annak érdekében, hogy az ágazat szereplői még több információt kapjanak a döntések szakmai hátteréről és a jövőbeli ötletekről. Bár Manek bízik abban, hogy a jövőben várható ezzel kapcsolatban egy komoly fejlődés. 

„Anyagi segítségre egyáltalán nem számítunk azon túl, hogy a főbérlőinkkel és partnereinkkel előnyös, közös teherviselésen alapuló megállapodásokat tudtunk kötni. Nálunk sokkal okosabb emberek sem tudják a választ kvázi semmire a vírussal kapcsolatban, ami megjósolhatná, hogy mi lesz akár csak 3 hónap múlva bárhol a világon. Egyéb haditervünk nincsen, nem is nagyon lehet, várunk” – fogalmazott.

A tapasztalt klubtulajtól azt is megkérdeztük, hogy szerinte milyen hatása lesz rövid és hosszútávon a korlátozásnak elsődlegesen a hazai szórakoztatóiparra és az éjszakai életre, illetve azt is, hogy hogyan fogja átalakítani a bulikat és a bulizási szokásokat? „Nehéz olyat írni erről, ami még nem hangzott el százszor mindenhol. A mi helyeinken nem számolok jelentős, közép-hosszútávú visszaeséssel, vagy a szokások gyökeres megváltozásával. Persze az első hónapokban fura lesz az biztos, és kevesebb lesz a bevétel 20-30 százalékkal. Többet kell majd jelen lenni, dolgozni, figyelni, felépíteni a közösségeinket, az embereknek szükségük lesz a szeretetre.

Nálunk a korán bevezetett megfelelő mértékű intézkedéseknek is hála nem alakult ki „tragédia”, ami érzelmileg erősen, közvetlenül hatna a népességre, főleg nem a fiatalokra, reméljük ez így is marad.

A Kolorádó Fesztivál főszervezője szerint legkésőbb 2021 őszén már mindenféle korlátozás nélkül, a koronavírust elfelejtve élhetjük az életünket. Addig viszont a világ különféle pontjain mindig lesz majd valami, ami megtölti a médiát, korlátozásokat szül stb. így benne marad a hétköznapjainkban a félelem, még ha nincs is ténylegesen jelen a vírus az országban, a környezetünkben. Szerinte kb. akkorra lesz már vakcina is elérhető, széles körökben.

A Covid-19 járvány után minden megy tovább, épül újra – fogalmazott. Nem gondolja, hogy a jelenlegi „leállás” hosszú távon gyökeresen változtatná meg a szokásainkat.

Nyilván lesznek dolgok, amik megmaradnak, vagy lassabban, esetleg máshogyan épülnek vissza, egy válság mindig újra rajzol erővonalakat. A mi buborékunkat tekintve az ember gyorsan felejt, gyorsan utazni fog, bulizni fog, és a kapitalizmus dübörög tovább, természetesen az reális, hogy nagyobb odafigyeléssel kezelik majd a megfelelő szervek a különböző virológiai kérdéseket. De bulik szempontjából idén nem lesz nyár. Természet, pihenés, család, barátok. Ezekre irányul a fókusz” – írta.

Sok olyan hely lesz, amely a járvány után már nem tud majd kinyitni – Papp László, Központ

Bár a Központhoz közvetlenül nem köthetőek tömegrendezvények, azért természetesen több fronton is érintenek engem és a körülöttem tevékenykedő embereket ezek az intézkedések – reagált Papp László a Madách téri klub alapító-tulajdonosa. Ahogy fogalmaz, ez a kényszerszünet nagyon próbára teszi a zenei-, a vendéglátó- és rendezvényszervező szektorokat. Véleménye szerint sokan lesznek, akik ki sem tudnak majd nyitni, mert tönkremennek ebben az időszakban – pláne a külföldi vendégekre alapozó helyek, projektek. A saját helyzetüket tekintve azonban bizakodó, hiszen elsősorban az itt élő, kisebb szubkultúrákhoz tartozó közegre építik a vállalkozásaikat, így a lazításokat követően újult erővel tudnak majd talpra állni.

„Sok mindent újra kell gondolni, máshogy kell majd csinálni. Minden változás nehéz, de gondoljunk csak bele, hányszor mondtuk, hallottuk a járvány előtti években: „Ez így nem mehet a végtelenségig, valami történni fog” Hát most történt.

Vannak, akik kételkednek abban, hogy képesek leszünk-e változtatni, én azonban azt gondolom, hogy ez nem egy döntés.

Ugyanis nincs más választásunk. Az egészen gyakorlati, hétköznapi, kis dolgok mellett a mindenkit érintő kollektív gondolkodásmódunkon is változtatni kell. Ha jobban belegondolunk, mindez már történik is. Barátságok, kapcsolatok mélyülnek el, a felesleges kötelékeket pedig elengedjük”- osztotta meg véleményét a járvány kapcsán.

Szerinte a változásnak nem csak lelki értelemben kell bekövetkeznie példaként említve a környezet védelmét és a hazai termelők támogatását „Az nem lehet, hogy egy teljesen mezei alapanyag, termék 3 repülőutat tegyen meg ahhoz, hogy az asztalra kerüljön. Saját dolgokat kell létrehozni és támogatni a környező, kistermelői, itthon előállított dolgokat. Végleg el kell engedni a műanyagszemetet. Még jobban oda kell figyelni egymásra, beleértve ebbe azokat is, akik adott esetben egy vendéglátó helyiség közelében élnek. Természetesen a pozitív szándéknak kölcsönösnek kell lennie, azokat a helyeket, akik tényleg mindent megtesznek azért, hogy rendben tartsák magukat és a környezetüket, hagyni kell működni. Budapest egy lüktető világváros, a történelmének tradicionálisan és organikusan a szerves része ez a fajta kultúra. Nagy hiba lenne ezt tönkre tenni.”

A Központban egyébként nemrég építettünk új konyhát, és létrehoztunk egy új kulturális teret, hogy minél sokszínűbbek tudjunk lenni a hagyományos italmérésekkel szemben, de pont, miután megnyitottunk, kisvártatva beütött a vírus. Azóta volt időnk leülni, gondolkozni, pihenni, agyalni, megvitatni a jövőt. Most már bent dolgozunk együtt a csapattal, mint egy nagycsalád, barkácsolunk, festünk, készülünk a nyitásra, ami lehet, hogy eleinte valamiféle csökkentett módban fog történni, akár ablakon át történő kiszolgálással, vagy különböző speciális óvintézkedések alkalmazásával – tette hozzá.

„Szeretnénk továbbra is értéket közvetíteni, és, ha kicsit átalakulva is, de folytatni a küldetésünket, hogy mi legyünk a hazai értelmiségi, kreatív, alkotó fiatalság otthona, központja.” Rendezvényszervezőként úgy látja, egy nagyon érdekes átalakulásnak vagyunk tanúi, méghozzá valós időben. A digitális térbe történő betüremkedésünk tempója egyre gyorsul, ezzel kapcsolatban pedig különösen érdekes és izgalmas helyzetben vagyunk a Telekom Electronic Beats-szel, hiszen egy zenei/életmód brandről beszélünk, ami mögött a legnagyobb telekommunikációs márka áll. A lehetőségek jelen helyzetben ezen a téren végtelenek és nagyon fontos küldetés is ezt jól kihasználni. Itt már most is zajlik az online tér minél érdekesebb kihasználása a SzpottoljOtthon streamsorozattal, de a java még hátravan, csak figyeljetek!

A mindennapi életünk, amit előtte éltünk, egyik pillanatról a másikra veszélyes lett- Tóth Gergely, CityMatiné

Nyolc év után úgy tűnik, először lesz nyár CityMatiné nélkül. A nappali bulisorozat hasonlóan a fesztiválokhoz szerves része a szezonnak, ezért megkerestük őket is, mondják el, mit gondolnak a helyzetről. A 061.hu-nak Tóth Gergely szervező nyilatkozott. „Először örültünk, hiszen mintha elkezdett volna derengeni a fény az alagút végén, még ha a matinék nem is 500 fős bulik, legalább valami. Utána gondolom sejted, mit szóltunk, bár azért várható volt a pontosítás, elég ködös volt az első bejelentés”– fogalmazott a múlt csütörtöki bejelentés kapcsán.

Szerinte több aspektusa van a jelenlegi helyzetnek. “Nagyon furcsa érzés volt, hogy ami eddig kitette a mindennapi életünket, az hogy közösségben, szabadon szórakozhatunk, szinte egyik pillanatról a másikra tiltott lett, veszélyes lett, de nem gondoljuk, hogy ez túl sokáig fog tartani, bízunk abban, hogy akár még ezen a nyáron is találkozhatunk. A CityMatinét a kezdetektől fogva úgy szerveztük, hogy rugalmas lehessen a naptárunk. Az elmúlt 8 évben sikerült kialakítanunk egy olyan partneri hálót, amelynek köszönhetően gyorsan tudunk reagálni a változásokra. Olyan alvállalkozókkal dolgozunk, energiát és erőforrást nem sajnálva szinte pár nappal egy-egy esemény előtt is képesek elfogadni, ha pl. el kell tolnunk a bulit mondjuk egy héttel. Ez szerencsére továbbra is működik. Amint zöld utat kapnak a rendezvények, jelentkezni fogunk mi is.”

Arra a kérdésre, hogy milyen hatása lesz a korlátozásnak úgy reagált: „Biztos, hogy meg fogja viselni a szakmát. Minél tovább tart, annál jobban. Nehéz jóslatokba bocsátkozni, hiszen egy teljesen új helyzettel állunk szemben, de az biztos, hogy az egész bolygó szintjén kell kezelni a kérdést. A fesztiválok sokszínűsége, a kultúracsere ezen formája jobbá tette a világot, úgyhogy nagyon reméljük, hogy találnak megoldást. Ha lesznek új szabályok, higiéniai elvárások, akkor azokat biztosan be fogjuk tartani, mindenkinek ez az érdeke, de nem szeretnénk mások lenni. Fontos cél volt az előző években is már, hogy minél zöldebbek legyünk, ehhez az irányelvhez biztos, hogy jobban próbálunk majd igazodni, hiszen lehet, hogy most épp fellélegzik a Föld egy kicsit, de a környezetvédelem már rövidtávon is életbevágó kérdés.”


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 170
 •  
  170
  Shares