Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) azt javasolja, hogy az állam vásárolja fel az Alexandra cégcsoporttal szembeni követeléseket; a kormányzat jelenleg vizsgálja a felvetést.

MTI

 A kultúráért felelős államtitkárság képviselői és az MKKE vezetői és szakértői hétfőn délután folytattak megbeszélést a könyvszakmában kialakult kritikus helyzetről. A tárgyaláson jelen volt Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár, az MKKE részéről pedig többek között Kocsis András Sándor elnök és Keresztury Tibor igazgató – közölte az MTI-vel hétfőn az MKKE Elnöksége.

Közleményük szerint az egyesülés elnöke tájékoztatást adott az elmúlt napokban kialakult, a Könyvbazár Kft. fizetésképtelenségéből adódó súlyos helyzetről.

Az MKKE vezetői egy javaslatot is megfogalmaztak: mivel az állam a követelések behajtásában sokkal hatékonyabban képes eljárni, mint a csaknem 400 beszállító, ezért indítványozták, hogy az állam valamelyik szervezete vásárolja fel a kiadóknak és a nyomdáknak az Alexandra cégcsoporttal szembeni követeléseit.

Fontos szempontként vetődött fel továbbá, hogy az egyesülés vezetői nem tartanák célszerűnek és kívánatosnak az állam közvetlen részvételét a könyvszakma piaci folyamataiban – áll az MKKE kommünikéjében.

Závogyán Magdolna tájékoztatásuk szerint kifejtette: a kulturális kormányzat partner abban, hogy a kialakult helyzetre megoldás szülessen. Ezzel kapcsolatosan tájékoztatást adott arról, hogy a tárcák között többféle megoldásról is egyeztetések folynak, és nem zárkózott el az MKKE által felvetett követelés-felvásárlási konstrukció megvalósításától sem.

A helyettes államtitkár nyomatékosította, hogy kizárólag az esetleges kárvallott kiadók és nyomdák helyzetére igyekeznek megoldásokat találni. Kifejtette továbbá, hogy az állam tartózkodik a könyvpiacba történő közvetlen beavatkozástól.

Az elkövetkezendő napokban a tárca gazdasági szakértői vizsgálják az optimális megoldást. Závogyán Magdolna a tárgyalás további részében tájékoztatást adott arról, hogy az iparűzési adó kérdésében egyértelmű törvényi szabályozással a jövőre nézve tudnak megoldást kínálni. Ez a lezárt ügyekre visszamenőleg már nem vonatkozna, ám kiterjedhetne a folyamatban lévő eljárásokra is.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy az MKKE és négy írószervezet által a Kortárs Irodalom Évére benyújtott programtervezetre az Arany-emlékév keretén belül 40 millió forintos előterjesztés kerül a kormány elé. Závogyán Magdolna álláspontja szerint az egyesülés javaslataira két hét múlva várható kormányzati válasz – közölte az MKKE.

Az MKKE korábbi tájékoztatása szerint a Könyvbazár Kft. hárommilliárd forintot meghaladó adósságot halmozott fel könyvkereskedelmi partnerei felé. A kiadók túlnyomó többsége már visszahívta könyveit az Alexandra bolthálózatából, és a szerződések szerinti 30-60 nap leteltével peres úton próbálja behajtani a Könyvbazár Kft. tartozásait.

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •