Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 173
 •  
  173
  Shares

A jelenlegi helyzetre való tekintettel a Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlést, a magyar, hun és türk tudatú nemzetek hagyományőrző seregszemléjét idén augusztus 21. és 23. között rendezik meg Bugacon – írja közleményében a Magyar-Turán Alapítvány.

061.hu

„Az eddig bejelentett időponthoz (augusztus 14-16) képest az egy hetes csúszást a legújabb központi rendelkezések figyelembevételével hoztuk. A magyarság legnagyobb hagyományőrző rendezvényének szervezése eddig is folyt. Folyamatosan figyelemmel kísérjük a helyzetet, és a kormányrendeletek tükrében hozzuk meg további döntéseinket is. Az augusztus 20. utáni ünnepi hétvégén minden magyar testvérünket, valamint minden kedves érdeklődőt várunk Bugacon, a Kurultaj-Magyar Törzsi Gyűlésen!” – közölte az alapítvány.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokkal kapcsolatban Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be, hogy augusztus 15-ig nem lehet megtartani 500 főnél nagyobb rendezvényeket az országban. A bejelentésre reagálva elsőként a Bánkitó fesztivált fújták le a szervezői, majd a Sziget Szervezőiroda is közleményben tudatta, hogy nagy hazai fesztiváljai, a Sziget, a VOLT és a Balaton Sound idén elmaradnak.

Kurultaj Bugacon 2018. augusztus 10-én: Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényén csaknem négyszáz hagyományőrző csoport mutatkozott be (Fotó: Horváth Péter Gyula)

A kétévente megrendezett Kurultajon a rokontudatú népek háromnapos közös ünnepén a magyar, hun és türk tudatú nemzetek képviselői gyűlnek össze, a “népi diplomácia” sajátos eszköztárához pedig egyesületek, alapítványok, testvéri kapcsolatok, szövetségek tartoznak, a Kurultaj valójában ennek a kapcsolatrendszernek az eredménye. Bíró András Zsolt főszervező, a Magyar-Turán Alapítvány kuratóriumi elnöke antropológusként a tudomány eszköztárával közelíti meg a régmúltat, és hangsúlyozza: a rendezvény célja méltósággal emlékezni a nagy közös és saját ősökre, “az ünnep nem mások ellen irányul, saját magunk felemeléséért és összefogásáért dolgozik”.

Magyarországon immár tizenkét éves múltra tekint vissza a rendezvény, amelyre kezdetben csupán három külföldi országból érkeztek vendégek, 2010-ben pedig már tíz ország csatlakozott a közös ünnephez. Nem minden hun-türk nép bír önálló országgal, több nemzet autonóm köztársaságként, autonóm régióként őrizte meg az ősök kultúráját.

Kiemelt fotó: Horváth Péter Gyula


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 173
 •  
  173
  Shares