Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Az öt és tizennégy év közötti lányok negyven százalékkal több időt töltenek fizetség nélküli házimunkával, mint a hasonló korú fiúk, ezáltal kevesebb lehetőségük van a tanulásra, játékra, a gyerekkor élvezésére – olvasható az UNICEF pénteken bemutatott tanulmányában, amelyet a lányok világnapja előtt tettek közzé.

MTI

 Az ENSZ Gyermekalapja szerint a lányok naponta világszerte összesen 160 millió órával több időt töltenek háztartási munkákkal, például főzéssel, takarítással, a családtagok felügyeletével, víz- vagy tűzifagyűjtéssel. A nagyrészt Dél-Ázsiában, a Közel-Keleten és Afrika egyes részein élő lányok helyzetével foglalkozó jelentés szerint a 10-14 éves lányok a legaránytalanabbul Burkina Fasóban, Jemenben és Szomáliában viselik a háztartási terheket. “A fizetség nélküli házimunkákkal való túlterhelés már a kora gyermekkorban megkezdődik, és fokozódik, ahogy a lányok serdülővé válnak.

A lányok ennek következtében feláldozzák a tanulás, a fejlődés vagy egyszerűen a gyerekkor élvezetének lehetőségeit” – mondta Anju Malhotra, az UNICEF szakértője. Hozzátette: “a gyerekek házimunkájának ilyen egyenlőtlen elosztása állandósítja a nemi sztereotípiákat, valamint a lányok és nők generációkon átívelő dupla terhét”. Az elemzők szerint a nemi egyenlőtlenség továbbra is hatalmas megoldandó problémát jelent az ENSZ új, tavaly elfogadott globális céljainak elérése szempontjából. Az ENSZ 2015-ös célkitűzései szerint 2030-ra véget kell vetni a mélyszegénységnek, megoldást kell találni a nők elleni erőszak problémájára, és biztosítani kell a nők egyenlő esélyeit.

A lányok október 11-i világnapját 2011-ben hívta életre az ENSZ, hogy ráirányítsa a figyelmet a világon élő 1,1 milliárd lány jogaira és a kihívásokra, melyekkel szembesülniük kell. A kutatók szerint az olyan problémák kezelése, mint az erőszak, a gyermekházasságok, a női nemi szervek csonkítása és a lányok oktatása, valamint jogaik elismerésének támogatása nemcsak a lányoknak hasznos, hanem a gazdasági növekedésnek, a békének és a szegénység csökkentésének kulcsa is. A gyermekszegénység ellen küzdő, Plan International nevű nemzetközi nonprofit szervezetnek a héten bemutatott jelentése arra figyelmeztetett, hogy lányok milliói maradnak mindaddig veszélyben, amíg nem lesznek jobb statisztikák és adatok az olyan problémák feltérképezésére, mint a lányok ellen elkövetett szexuális erőszak és az iskolából való kimaradás.

Kép: freestockphotos


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •