Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A Budai Rajziskola  fotográfia szaka két kiállítással is szerepel a Fotóhónap 2014 rendezvény sorozatában. Az iskola, melynek diákjai közül mára többen is a szakma elismert tagjai, most megmutathatja magát a szakmának. A galériánk képei igazolják, hogy méltók a kortárs művészeti párbeszéd tematizálására.

SZILÁGYI ANDRÁS, SUSÁNSZKY MÁTYÁS – Nullahategy

A legfiatalabbak szava a kortárs párbeszédben

Az idei European Month of Photography és a Magyar Fotóhónap 2014 rendezvénysorozat hívószava az archívumok használata volt. Ehhez kapcsolódva november 10-én nyílt a Casati Art Corner Galériában a Budai Rajziskola fotográfia szakának 10 éves archívumát bemutató tárlat, ahol 60 volt diák munkája volt kiállítva. A kiállítás szembesített minket olyan kérdésekkel: mit, miért, kiknek, hogyan oktatunk.

Taskovics Dorka és Lisztes Edina kiáltványszerű hitvallást fogalmazott meg az iskola „credoja” kapcsán, mely a kiállítás megnyitóján is elhangzott. “Fotóoktatás az önálló képi gondolkodás születéséért. Egyéni konzultációk a kritikai gondolkodás elsajátításáért. Önismeret, fantázia, kreativitás és idealizmus a választás szabadságának lehetőségéért, annak felelősségével.Személyes kapcsolat a megismerés tárgyával. Műhely a legmagasabb szintű középfokú fotográfia oktatásáért. Az autonóm személyiségekért. Integráció a kortárs művészeti diskurzusba.

BRI_Szabó_Zsófia_Privat_Szféra_2014_web

Privát szféra – köztér

November 14-én a MŰSZI kiállítóterében a jelenlegi másod évfolyamos hallgatók térspecifikus, fotó alapú installációiból is nyílt egy párhuzamos kiállítás Illés Barna témavezető és Uhl Gabriella kurátor szervezésében „Privát szféra” címmel. Itt a – A Fotóhónap  tematikájához illeszkedve szintén „archív” anyagokból, ezúttal a családi archívumokból indultak ki a szervezők. A kiállításon résztvevő diákok, Antal Ágota, Lakatos Zsófia, Cserepes Tünde, Kiss Alexandra, Szabó Zsófia, Zászlós Marianna legfiatalabb alkotói csoportot alkották a Fotóhónap rendezvényei során.

Darabos_Dorka

Fiatal, a fotográfiát és filmet, mint autentikus médiumot használó alkotók mutatnak be személyes, őszinte és felelős műveket saját családi környezetükre reflektálva, azok archív anyagait is használva. A családok privát történeteibe a külvilágnak nincs betekintése, a családi albumok fotói egy zárt és intim világról szólnak csak azoknak, akik a szereplői. Ebből a szcénéből kiemelve, szenzitív membránokon áteresztve és szintetizálva a mesélő narratívája által bomlanak ki a lírai, abszurd, és tragikus történetek. Ezek a terapeutikus vallomások hitelességük által válnak erőssé és izgalmassá. A médiatudatos technikai és formai megoldások egyszerre teszik a műveket érthetővé és rétegeikbe hatolva egyedivé.” – fogalmazott a megnyitóban Illés Barna. Nézzétek végig a többi képet is Galériánkban!

Zaszlos_Mariann_web
« 1 A 18 »

Forrás: Budai Rajziskola, Lisztes Edina


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •