A legjobb forgatókönyv díját hozta el Köbli Norbert A játszmáért Los Angelesben


“Most jött a hír, hogy a legjobb forgatókönyv díját kaptam Los Angelesben a magyar filmek fesztiválján A játszmáért. Öröm & boldogság & köszönet!” – írja Köbli Norbert Balázs Béla-díjas érdemes művész Facebook posztjában.

061.hu

A játszma című kémfilmet – amely a nagysikerű A vizsga folytatása – júniusban mutatták be a hazai mozikban. Az ikonikus thriller felejthetetlen karakterei Kulka János, Nagy Zsolt, Hámori Gabriella és Scherer Péter alakításában tértek vissza a vászonra, új főszereplőként pedig Staub Viktória csatlakozott a csapathoz.

A film a ’60-as években játszódik. Az állambiztonság tisztje, Jung András (Nagy Zsolt) élete tökéletes: boldogan él feleségével, Évával (Hámori Gabriella), és az egyetlen dolog, ami előléptetését hátráltatja egy versengő kolléga, Kulcsár (Scherer Péter). Amikor felbukkan a múltból egy lezáratlan ügy kapcsán a legendás kém, Markó Pál (Kulka János), fordulat fordulatot követ, és kezdetét veszi egy könyörtelen párharc, ahol senki és semmi nem az, aminek látszik, és egyetlen emberi gesztus az életedbe kerülhet.

Köbli Norbert, A vizsga és A játszma forgatókönyvírója akkor kiemelte, azért döntött a folytatás mellett, mert Kulka János igent mondott a felkérésére:

„A játszma Kulka János miatt létezik, neki írtam. Ő ugyanaz az ember maradt, aki volt. Kulka sztrókját beleírtam A játszma forgatókönyvébe: az általa játszott karakter, Markó Pál is sztrókot kap a film elején.”

“Kulka visszajött egy másik világból, és mindannak, amit itt most megél, egészen más lett az értéke. Ez minden pillanatában benne van, ezt színészileg nem lehet tanulni”  hangsúlyozta Fazakas Péter rendező.

A játszma a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Film Positive gyártásában készült. Producere Lajos Tamás (Örök tél, A berni követ, Apró mesék), rendezője Fazakas Péter (Árulók, Szabadság – Különjárat), a forgatókönyvet Köbli Norbert (Örök tél, Trezor, A berni követ, A vizsga) írta. A film operatőre Nagy András (Örök tél, Félvilág), vágója Kovács Zoltán, zeneszerzője Asher Goldschmidt, látványtervezője Vinnai Petra, jelmeztervezője Kemenesi Tünde. A főbb szerepeket Hámori Gabriella, Nagy Zsolt, Kulka János, Staub Viktória, Scherer Péter és Orosz Ákos játsszák.


Köbli Norberttel legutóbb a rendszerváltás utáni Magyarország első, szabadon választott miniszterelnökéről, Antall Józsefről szóló, Blokád (kritika ITT) című filmjéről beszélgettünk, amelyet már több mint 13 ezren láttak a mozikban. A 95. Oscar-verseny legjobb nemzetközi film kategóriájába nevezett új magyar filmet október 20. óta játsszák a hazai mozik.


2022-11-04T12:12:20+01:00 2022. november 4.|