Pawel Pawlikowski fekete-fehérben forgatott Hidegháború című filmjét nevezi Lengyelország a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára.

MTI

A Hidegháború az 1950-es és 60-as években a vasfüggöny két oldalán játszódó szenvedélyes szerelmi történet. A szegényparaszti családból származó Zula (Joanna Kulig) és a városi értelmiségi karmester, Wiktor (Tomasz Kot) a kommunista hatalomátvételt követően alakuló Mazurka néptáncegyüttesben talál egymásra. Egy turnén Wiktor Párizsba disszidál, de Zula nem követi. A film a kapcsolatuk ezt követő tíz évéről szól, egymásra találásukról, csalódásaikról és hazatérésükről.

Pawlikowski a film cannes-i bemutatóján elmondta, hogy a Hidegháborút saját szülei története ihlette, de egyúttal azt is be akarta mutatni, hogyan hatott az egyes emberek életére a politika. A májusi francia filmmustrán Pawlikowski a legjobb rendező díját kapta. Az alkotás szombaton elnyerte a Gdyniában megrendezett 43. Lengyel Játékfilmfesztivál fődíját is.

A lengyel Oscar-bizottság titkos szavazással választotta ki a Hidegháborút. A lengyel nevezések közül eddig tíz jutott el a jelölésig, és egy film – Pawlikowski Ida című alkotása – nyerte el a legjobb idegen nyelvű film Oscarját. Az Oscar-jelöléseket január 22-én hozzák nyilvánosságra, az amerikai filmakadémia díjainak átadását február 24-én rendezik meg.

Képforrás: Variety