A Serge Dorny vezette lyoni operaházát találták az év legjobbjának az Opernwelt német szakfolyóirat által megkérdezett kritikusok. A világ 50 operakritikusának véleményén alapuló, pénteken közzétett idei ranglista kiemeli az intendáns kísérletező kedvét, a magas művészi színvonalat és az Opéra de Lyon “kisugárzását a francia városra és környékére”.

MTI

Az év operaénekesnője címet Anja Harteros német szoprán nyerte el, 2009 után már másodszor, az év operaénekese Matthias Klink tenor lett. Az év zenekarának már az egymást követő negyedik évben a Bajor Állami Operát választották, az év karmestere címet Hartmut Haenchen érdemelte ki bayreuthi beugrásával. A stuttgarti operaház három díjat zsebelt be, a legjobb férfi énekesé mellett a legjobb feltörekvő művészét  és a legjobb kórusét, 2002 óta már hetedszer.

Az év legjobb lírai előadásának az Opernwelt által megkérdezett kritikusok a hamburgi operaház Luluját, Alban Berg művét találták, amelyet Christoph Marthaler rendezett és Kent Nagano vezényelt. Az év rendezője kategóriában az orosz Dmitrij Csernyakov győzött, az év díszlettervezője az olasz Romeo Castellucci, az év jelmeztervezője pedig Gianluca Falaschi lett.

fotó:bbc.co.uk