Elérhetővé vált interneten A lyukas zászló (Torn from the Flag) című amerikai-magyar történelmi dokumentumfilm-thriller. Az Oscar versenybe is bejutott, nyolcszoros díjnyertes produkció vetítésével emlékeznek meg a világ számos pontján az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc idei évfordulójáról.

061.hu

Az egri születésű, Hollywoodban élő Kovács Klaudia többszörös díjnyertes történelmi dokumentumfilm-trillerje, A lyukas zászló (Torn from the Flag) a kommunizmus nemzetközi hanyatlásáról és az 1956-os magyar forradalom viszonyáról szól. A 96 perces szociopolitikai film az 1945-től 1991-ig tartó időszakot mutatja be, az akkori nagyhatalmak közötti rivalizálást és az 1956-os magyar forradalmat mint a kommunista rendszer későbbi hanyatlásának katalizátorát. 

Díjak és elismerések

Az alkotók tájékoztatása szerint a film 21 fesztiválra, 34 országba jutott el, és csak az USA-ban közel egymillióan látták. Mint írják, történészek és filmkritikusok röviden “a legjobb 1956-os film” illetve “a legátfogóbb film” kifejezésekkel fémjelezték az alkotást. A tengerentúlon eddig három DVD kiadást megélt film az Egyesült Államokban és Kanadában gyakran használt taneszköz középiskolában és felsőoktatási intézményekben egyaránt. „Ezen kívül a világ legjobb egyetemeinek könyvtáraiban is ott található a lassan örökzölddé váló – a Magyar Filmunió adatai alapján – a magyar filmgyártás legsikeresebb dokumentumfilmje, A lyukas zászló; de a világ legsikeresebb 1956-os témájú filmje is, beleértve az összes elkészült játékfilmet” – olvasható a közleményben.

Zsigmond Vilmos és Kovács Klaudia, a film egyik producere és rendezője

Hozzáteszik, mindezt meglepődve olvashatja a magyarországi közönség, mert valószínűleg soha nem hallott a műről. A lyukas zászló ugyanis sem az elkészítéshez, sem a hazai bemutatásához, illetve forgalmazásához – a készítők több éves próbálkozása ellenére –, nem talált támogatókra, ebből kifolyólag a film eddig nem volt elérhető Magyarországon. (A Wikipédia szerint a film körül széles körű társadalmi mozgalom alakult ki, aminek eredményeképpen Észak-Amerikában közel 2000 személy, illetve a legtöbb ott működő magyar közösség, alapítvány és egyház támogatta a produkciót)

A film plakátja

Az alkotógárda tagjai közt olyan neveket találhatunk, mint az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos és a legendás operatőr, Kovács László. A filmben látható interjúkban és archív felvételeken olyan ismert politikusok szólalnak meg, mint Mihail Gorbacsov, Ronald Reagan, Henry Kissinger, Habsburg Ottó, Göncz Árpád, Pozsgay Imre, a Ciprusi Köztársaság volt elnöke Georgios Vassiliou, a Pulitzer-díjas történész William Taubman, és a Harvard Egyetem Hideg Háborús Intézetének igazgatója: Mark Kramer.

A filmet már nem csak angol nyelvű DVD-n lehet megvásárolni, de magyar és angol nyelven is megtekinthető. Magyar nyelven itt bérelhető.

Vezető fotó: port.hu