Mintegy hetven műkincset menekítettek ki Ukrajnából a háború elől és a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban állítják ki őket.

MTI

A kiállítás keddtől áprilisig várja látogatókat Madridban, ezután a kölni Ludwig múzeumban lesz látható júniustól szeptemberig.

A képek széles skálát ölelnek fel a figuratív művészettől a kubizmuson, konstruktivizmuson át a szocialista realizmusig. Olyan mesterek alkotásai szerepelnek a tárlaton, mint Olekszandr Bohomazov, Vaszil Jermovolov és Anatol Petrickij.

Az alkotásokat november 15-én szállították el Kijevből. A várost azon a napon is lőtték az orosz erők, a képeket szállító teherautók szerencsére már Kijevtől kétszáz kilométernyire voltak, amikor az első találatok érték az ukrán fővárost – mondta el Francesca Thyssen-Bornemisza, Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza műgyűjtő lánya, akinek a gyűjteménye a madridi múzeumban látható.

Tizenkét órával később a teherautók átlépték a határt, és folytathatták útjukat Spanyolország felé – mondta el a műgyűjtő, az ukrajnai művészet segítségére siető múzeumokat és alapítványokat tömörítő Múzeumok Ukrajnáért kezdeményezés szervezője.

A műalkotások biztonságba helyezésén túl a kiállítás bemutatja Ukrajna kulturális és művészeti sokszínűségét is – hangsúlyozta Katya Deniszova, a kiállítás egyik kurátora. A tárlat időrendben vonultatja fel az anyagot az 1910 évektől – amikor Ukrajna az orosz birodalomhoz tartozott – az 1920-as évekig, amikor az ország a Szovjetunióhoz csatlakozott, majd az 1930-as évekig, amikor egyes művészek a sztálini tisztogatások áldozataivá váltak és a szovjet realizmus lett az egyetlen engedélyezett stílus – mondta el a kurátor. A látogatók megtekinthetik Vadim Meller Kompozíció (1919-1920) című, kubista ihletésű vásznát, Anatol Petrickij Rokkantak (1924) című, okker tónusú, neobizánci stílusú, valamint Kosnztyantin Jeleva 1920-as évek végén készült, Képmás című, katonát ábrázoló realista alkotását.

Vezető kép: Olekszandr Bohomazov: Fűrészek élezése