A Magyar Festészet Napján, október 18-án tartja 70. árverését a belvárosi Virág Judit Galéria a Budapest Kongresszusi Központban. A 19-20. századi klasszikus műveket felvonultató árverésen Rippl-Rónai József, Patkó Béla és Tihanyi Lajos egy-egy kivételes alkotása mellett soha nem látott Vaszary-festményekre lehet licitálni.

061.hu

Az aukción elárverezik a nemrég elhunyt Kornai Péter producer, gyártásvezető műgyűjtő-mecénás magángyűjteményét is. Ennek részeként kínálják az érdeklődőknek Rippl-Rónai József Somssich grófot ábrázoló portréját, amelynek kikiáltási ára 100 millió forint. A gyűjteményből Vaszary János kimagasló kvalitású akvarell képe, a Díva kék pamlagon 12 millió forinttól kelhet el, míg Gulácsy Lajos kivételes gazdagságú grafikai kollekciójából 7,5 millió forinttól A kalapos nő című rajz.

Rippl-Rónai József: Somssich gróf

Kornai Péter szenvedélyesen kutatta a magyar művészek munkáit, elmondások szerint úgy vásárolt festményt, mint aki házat vesz – “a pincétől a padlásig” mindent tudni akart az adott műről.

Az aukciós anyagban helyet kaptak eddig nem látott Vaszary-remekművek is. A festő párizsi korszakának egyik legreprezentatívabb olaj alkotása a Virágcsendélet nőszirommal és tulipánnal 36 millió forinttól kelhet el. Emellett licitálni lehet a San Domenico Hotel kertje Taorminában című képére is, amely korábban ismeretlen volt a szakemberek előtt, évtizedekig rejtőzködött egy rangos svájci magángyűjteményben. Ennek a képnek az induló ára 40 millió. 

Vaszary János: Virágcsendélet nőszirommal és tulipánnal

A tájékoztató szerint az aukció további kiemelt műve Tihanyi Lajos Párizsi táj című avantgárd festménye, amely a műkedvelők számára nyújthat “igazi csemegét”. A kép 1925-ben született, csak 2000 körül került a hazai műkereskedelembe, kikiáltási ára 24 millió.

Szerepel még a tételek között Patkó Károly Lerici (Vitorlások Lericiben) című olajfestménye. A kép Patkó itáliai korszakából származik, és mivel a festő életműve kevésbé terjedelmes, mint pályatársaié, így igazi öröm lehet a műkedvelők számára.

A jubileumi árverést izgalmas aukciós anyaggal ünneplik.

“Büszkék vagyunk rá, hogy ismét a 19-20. századi klasszikus magyar festészet legjavát tudjuk elárverezni, köztük számos, eddig soha nem látott darabbal. Az aukciót most is, mint mindig kiállítás előzi meg, így bárki, ingyen megtekintheti Rippl-Rónai, Vaszary vagy Gulácsy korszakalkotó műveit”

– mondja Kelen Anna művészettörténész.

Az aukció kiállítása október 7-17. között tekinthető meg a Virág Judit Galériában.

A vezető képen Vaszary János Díva kék pamlagon című képe (Forrás: Virág Judit Galéria)