Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Linda 1983-as premierje után a Budabeats Records jóvoltából fizikai és digitális formátumban is elérhető a krimisorozat Vukán György-féle főcímzenéje. Az elfeledett, eredeti hanganyagot 2009-ben sikerült megszereznie Dj Bodoo-nak, azaz Bodó Marcinak, majd öt év múlva a Budabeats kiadót működtető Dj Gandharva, azaz Pentelényi Pál úgy döntött, hogy 25 digitális lemez megjelentetése után kiadja első fizikai hanghordozóját, a Linda főcímet vinylen, ill. digitális formában is. Bodó Mártonnal és Pentelényi Pállal beszélgettünk. 

PZL – nullhategy

vukan_linda_front_cover_1100Van-e valami személyes kötődés, valami identitást meghatározó élmény, ami miatt annyira fontos volt a Linda-lemez megjelentetése?
Bodó
: Tudatos emlékem nincs arról hogy milyen hatással volt rám a Linda sorozat, annyit tudok hogy szerettük. Szerethető sorozat volt, a magyar televíziózás utolsó izgalmas időszakából. Az is benne van, hogy akkor tévéztem csak, utána már csak a Twin Peaks tudott a tévé elé ültetni. Annak a hanganyaga is hasonló libabőrt húz rám. A főcímzene igazi krimi klasszikus, a San Francisco utcáin magyar verziója, egyszerűen a legjobb magyar filmzene.
Pentelényi: A magyar filmzenék között és Vukán életművében is teljesen egyedülálló a Linda főcímzenéje, a nyugati krimi funk mintáját követi, nagyzenekarral, fúvósokkal; ez itthon egyáltalán nem volt divat. Számomra teljesen érthetetlen módon anno nem tartották fontosnak lemezen kiadni a soundtracket, pedig a mai napig meghatározó epizódja a magyar zenetörténetnek. Igaz, hogy Vukán 1983-ban írta, de a műfaj a ’70-es években élte virágkorát, a ’80-as években már a diszkó volt a meghatározó stílus. Magyar viszonylatban azonban sok műfaj jó pár év csúszással jelent meg a nemzetközi trendekhez képest. Ezzel a lemezzel tehát egy nagy hiányosságot sikerült bepótolni a magyar hanglemekiadász történetben. Igazán jó érzés a részese lenni.

bodoo1Milyen körülmények között sikerült megszerezni az eredeti hangszalagot? Felcsöngettétek Vukánt, aki a nappalija szekrényéből előhalászta, és azt mondta: tessék…
Bodó: Majdnem. Meg kell említsem Gát Annát, kedves barátnémet, akivel akkoriban még Pesten lehetett zúzni itt-ott a kultúrkörökben, tudniillik ő a rendező Gát György és a filmbéli Linda, azaz Görbe Nóra közös gyermeke. A kedves szülőkkel sose találkoztam, de Anna örömmel vezetett el édesapja segítségével Vukán Gyuri bácsihoz. Hozzá 2009-ben jutottam el, a Lumen kávézóból indulva reggel, 38 méter gyaloglás után a fogorvosi rendelőjébe, egyenesen a fogorvosi székbe. Ott fogadott fehér kórházi köpenyében, kedvesen, szerényen, érdeklődve. Átadtam neki a Mindig Más zenekarommal készített átiratot (ez szerepel a kislemez b oldalán), és kértem, keresse meg az eredetit, ha nála van esetleg, szeretnénk használni, kiadni stb… Mondta hogy az már ki van adva, lemezen, valamelyik Linda lemezen. Biztosítottam róla hogy ez nincs így, megvettem az összeset, egyiken sincs rajta. Délután hívott: “Marcikám, igazad van, nincs kiadva. Csináljátok! Nagyon tetszik amit itt muzsikáltok. Mindenképpen tüntessétek fel majd a nevemet, mást nem kérek, csináljátok!” – mondta a telefonba, miközben az Akácfa utcát jártam. Másnap vettem át tőle a szalagokat, ugyancsak a rendelőjében,  amiket a garázsából halászott elő előző nap. Három fő téma volt rajtuk, ezeket most közkinccsé tesszük. Eze a kész egész trekkek voltak, nem sávonként kaptam meg, amire számítottam. Persze ennek annyira megörültem, hogy utána már nem kerestem a master szalakogat. Így, ha valaki, aki olvassa ezt, és tud a létezésükről, kérem jelentkezzen!

gandharva1A hanganyag nem az MTVA tulajdona?
Bodó
: Na ez az! Én is ezt hittem, de Gyuri bá’ megnyugtatott hogy minden az ő tulajdonában van. Ettől még az MTV archívumában meglehet a kincsek kincse, a sávonkénti felvétel.

Görbe Nóra lemezeiről mi a véleményetek?
Bodó: Cukik. Zeneileg nem tudok róluk nyilatkozni. A nyolcvanas évek zsákutcája? Lehet újra kéne hallgatni!
Pentelényi: Vagy jót, vagy semmit:)

Vukánnak vajon mi volt az ihlető forrása? Megnézett külföldön néhány nálunk nem is látható filmsorozatot?
Bodó: Kérdeztem erről ott a fogorvosi székében… Csak annyit mondott: “Felülről jött“. Hirtelen kellett megírnia. Akkoriban is járt Amerikában, nagyon menő helyeken volt rá szükség mint komponista, komoly karrier várt rá ott. De nem szerette a piacközpontú zeneipart. Érzékeny ember volt, nyitott, és elhivatott. Benne volt az alkotásban, a flowban.

bodoo2Tetszett neki a sorozat, vagy csak egy munka volt? És nektek fontos maga a kissé butuska sorozat?
Bodó
: Szerintem fontos volt neki, de erről a Gát György urat kéne kérdezni. Sajnos kicsit szűkszavúan kommunikált velem e-mailen keresztül. Remélem ez még változik. Személy szerint nekem fontos és egyáltalán nem butuska, az egyik legjobb magyar sorozat, ha nem a leg! Volt benne krimi, igazi színészi játék, igazi humor. Rendes filmre forgatták, korhűen hozta az akkori Budapestet és Magyarországot. Kortörténeti alkotás! Össze sem hasonlítható a Szomszédokkal, aminek ugyancsak Vukán írta a főcímdalát.

Mit szólt Görbe Nóra, amikor meghallotta, hogy bakeliten is megjelenik a Linda-főcím?
Bodó
: Nekem semmit. Biztos mosolygott.

Újra kellett keverni az eredeti anyagot? Kellett-e restaurálni? Ha igen, mindez Vukán jóváhagyásával, jelenlétében történt?
Bodó
: Szükség volt restaurálásra, mert a szalag az első téma után elég gyűrött állapotban volt. A digitalizálás egy budai hangstúdióban készült, ahova Gyuri bá’ is járt különböző zenéket felvenni. Nem tudom hogy ott volt-e a digitalizáláskor, sajnos mire összeszedtem magam, hogy érdemben foglalkozzak a hanganyaggal, Gyuri bácsi eltávozott az élők sorából. El se hittem hogy ez ilyen hirtelen megtörténik, és  gyötört a lelkiismeretfurdalás hogy nem cselekedtem időben. Akkoriban benne voltam egy megerőltető szerelemben, nem csak a zenének éltem, és nem tudtam teljes erőmet ebbe fektetni, lassan haladtam az egésszel. Amikor már két éve nálam volt a szalag, Gyuri bácsi ingerülten keresett, hogy adjam már vissza. Eléggé elbénáztam az elejét! Nyilván halála is közrejátszott hogy utána már komolyan vegyem. Aztán jött Pál, és minden megváltozott…

bodoo3Több zenekar előrendeléseket készít, ha bakelitet ad ki. Ti végeztetek piackutatást? Vannak előrendelések? Mennyire misszió ez, és mennyire lehet üzlet?
Pentelényi
: Egy zenekar az előrendeléssel fel akarja mérni, hogy van-e igény a rajongók körében fizikai hordozóra. Én máshogy állok hozzá, nekem nem csak a zene kiadásának ténye fontos, hanem a hordozó is. Főleg egy ilyen esetben, mint a Linda, aminek a születésekor még a hanglemez volt a meghatározó zenetároló formátum. Tehát szerintem így maradunk igazán hűek a zenéhez és adjuk meg a tiszteletet Vukán Györgynek is. Mellesleg, mint lemezgyűjtő pontosan tudom milyen érzés a polcomon tudni egy ilyen kiadványt! Ezt a lemezt nagyrészt NKA támogatásból sikerült kiadnom, így ennek a bevételéből fogom tudni megjelentetni a következő kislemezt.

Mi lesz a következő vinyl? Esetleg az 1985-ös Macskafogó? Szóval: marad ez a  soundtrack-főcím irány, vagy Vukán más, kevésbé populáris anyagait adjátok ki?
Pentelényi: A Lindát megelőzően az elmúlt hét évben 25 lemezt adtam ki a Budabeatsnél, bár ezek csak digitális megjelenések voltak. A következő években főleg a fizikai megjelenésekre szeretnék koncentrálni, de nem szeretném behatárolni magamat azzal, hogy csak régi vagy új zenéket adok ki. Ami biztos, hogy még az idén a következő kislemez is egy magyar filmzene lesz, és a főszereplője ugyancsak egy „L” betűs hölgy…

gandharva2Csak az eddigi irányok jellemzik a későbbiekben is a kiadót? Oldies rock, vagy kortárs pop nem kerülhet szóba?
Pentelényi: A gitárzenék nem állnak messze tőlem, főleg a garage, surf és beat zenéket szeretem, de magában az, hogy „pop” sem kizáró tényező. Ennek ellenére a kiadó gerince továbbra is a funk, a soul, a jazz, a hiphop, az afro beat, a diszkó és az elektronika lesznek.

Ha sikeres lesz a Linda-projekt, a digitális megjelenések egy részét fizikai formátumban is kiadjátok?Pentelényi: Egyelőre nem tervezem, hogy a régebbi kiadványokat lemezen kiadjam, de persze még ez is elképzelhető. Első körben inkább olyan zenékre koncentrálok, amik nem jelentek még meg sehol. Ahogy eddig is fontosnak tartottam, szeretnék minél nagyobb arányban magyar zenéket kiadni fizikai formátumban is.

Nyitókép: Kárász Karolina


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •