Mi lárma ez megént? címmel ad Petőfi Sándor verseiből koncertet a Bob és Bobék Orchestra a magyar kultúra napja alkalmából január 22-én és január 23-án a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM).

MTI

Az intézmény közleménye szerint az est “forradalmi reggae-t”, “arrogáns gengszterrapet” és “bordal-dzsesszt” ígér az érdeklődőknek, megragadva a kortárs zenei és verselési stílusok – például drum’n’bass, hip-hop és slam – segítségével Petőfi Sándor verseinek “új ritmusát”, valamint felvillantva a neves 19. századi költő “izgága, szenvedélyes, fatalista, romantikus, arrogáns, hazafias, komoly, naiv és más ismeretlen arcait”.

“Rendszerkritikus szövegei az elmúlt 170 évben egyetlen napra sem veszítették el aktualitásukat. Petőfit nem kell leporolni, mert mindazt képes megszólítani, amit a valaha élt összes művész megszólaltatni vágyott, és amit a valaha élt összes ember hallani kívánt” – idézi a közlemény Horváth Kristófot, művésznevén Színész Bobot, a Bob és Bobék Orchestra frontemberét, aki szerint a költő “egy, a miénknél sokkal nyersebb korban védelmezte azokat az értékeket, amelyekért ma nekünk egyet kattintani is fáradtságot jelent”.

Az együttes a 2013-ban bemutatott nagysikerű WEÖR-ESt után folytatja a rendhagyó verskoncert sorozatot, amelyben idén a nemzeti költőnk versei kerülnek előtérbe. A Petőfi-előadáshoz többféle kísérőprogram is kapcsolódik: a gyermekek számára az estet Horváth Kristóf rendhagyó iskolai irodalomórákon vezeti fel, amelyeket tematikájában szorosan kapcsolódó tárlatvezetés és múzeumpedagógiai foglalkozás is követ a PIM Petőfi-kiállításán.

A vetítéssel is kísért zenés-verses előadáson a Bob és Bobék Orchestra tagjai – Horváth Kristóf, Dévényi Zoltán, Eged Márton és Szarvas Dávid – mellett közreműködik Ál Tamás és Miklós Melánia is.

Fotó: Horváth Péter Gyula