Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 •  
 •  

Könyvhétre jelent meg a Corvina kiadó gondozásában a Bibó megmondja című kötet, mely Bibó István hatalmas életművéből mutat fel néhány gondolatot. A könyvet nemcsak beszédíróknak ajánljuk, hanem azoknak is, akik számára a hazafiság, a felelősség és a tisztánlátás ugyanazon a horizonton található. Mi is kedvet kaptunk a fontos gondolatok vadászatához, és 10 + 1 értékes, esszenciális meglátást ajánlunk a 061.hu olvasóinak. 

PZL – 061.hu

 1. „A romantikus hazafi Közép – és Kelet-Európában az antidemokratikus nacionalista típusává deformálódott, azzá az emberré, aki a nemzeti végveszedelem állandó érzésében él…”
 2. „Európa számára a folytonosságnak és a jövő formálásának komoly igényével csak egyetlen világnézet lehetséges: az emberi személyiség tiszteletén alapuló felfogás, a szabadság és a demokrácia világnézete…”
 3. „A kereszténység kétezer éves teljesítménye éppen az volt, hogy … a törzsi erényeket megnemesítette, ……a vak engedelmességből felelős önfegyelmet, a vak odaadásból személyes önfeláldozást, a faji érzésből közösségi érzést csinált.”
 4. „A jó határ az, amelyik a nemzeti hovatartozáshoz igazodik…. Kártékony babona az a status quótista szólam, hogy jó határ úgysincs, tehát azt kell stabilizálni, ami éppen van, s határkérdések helyett inkább a lelki megbékélés útját keresni…”
 5. „Hiába pusztítunk el minden „gonosz” embert, a hisztéria téveszméi és hamis reakciói békés családfőkben, hatgyermekes családanyákban fognak tovább élni, s a közösség egy nemzedék alatt újból kitermeli a hisztéria őrültjeit, haszonélvezőit, hóhérlegényeit.”
 6. „A hisztérikus lélek lassan minden energiáját arra koncentrálja, hogy az őt fenyegető mágikus erőkön valami ellenmágiával úrrá legyen…”
 7. Le kell szögeznünk… Buchenwald és Mauthausen borzalmainak a friss impressziói alatt, hogy igenis Versailles volt az, amely a német politikai hisztériát az egész európai értékrenddel való tudatos meghasonlássá tette…. A Sátán meglévén, most már csak a Messiás hiányzott, és az sem váratott sokáig magára.”
 8. Ha egy egyén vagy közösség meghasonlik önmagával, elveszti önmagát, az nem úgy történik, hogy valamelyik napon, valahol elveszti azt a kiskátét, amelybe be van írva, hogy neki milyennek kell lennie. Hanem úgy, hogy valamilyen okból elveszti az ép reagálóképességét.”
 9. „Minden termékeny társadalomszervezés alapja az a felismerés, hogy az emberek között leküzdhetetlen érdekellentétek nincsenek, csak görcsös félelmek vannak, amelyek megmerevedett társadalmi szituációkra épülnek…”
 10. Az átlagos marxista nevelésű ember vészesen elveszti azt a normális emberi érzékét, hogy a dolgokat a saját okaira vezesse vissza, eleve megtanulta hogy mindig valami lapos gazdasági okot keressen…”
 11. Nyilatkozat, 1956. november 4.: „…A magyar népet felszólítom, hogy a megszálló hadsereget vagy az általa esetleg felállított bábkormányt törvényes felsőségnek ne tekintse… Isten óvja Magyarországot!”

Bibó megmondja
Szerkesztette: Király Levente
Corvina 
3490 Ft 278 oldal

https://www.youtube.com/watch?v=s80ND0gT3V4


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 •  
 •