Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Sokszor találkozunk a már-már közhelyesnek tűnő ábránddal: mikor lesz végre magyar világsztár a könnyűzene egén… Pedig ha jobban megvizsgáljuk azokat a csillagokat, találunk ott szép számmal magyart. Ott a Red Hot Chilli Peppers basszusgitárosa, vagy a Grammy-díjat halmozó kanadai énekesnő Alanis Morisette, nem is beszélve a Kiss festett arcú basszerosáról vagy a Ramones alapítójáról. Olyan filmzeneszerzők, jazz zenészek, rockhősök és popsztárok gyűjteménye következik (a teljesség igénye nélkül), akik mind-mind jó hírünket vitték és viszik a világ koncertszínpadaira.

LEIRER TÍMEA – 061.hu

 1. A földkerekség egyik legszerényebb és legszimpatikusabb zenésze, Paul Simon is magyar származású. Szülei a második világháború alatt vándoroltak ki Amerikába. Édesanyja tanár volt, édesapja pedig Simon Lajos egyetemi professzor és zenész, aki egyébként egyike volt az első rádióban szereplő magyar muzsikusoknak.  Előbb Art Garfunkellel közös zenekarával, majd szólóban gyűjtötte az aranylemezeket és a Grammy-díjakat.

fotó:MTV.com

2. A Kiss basszusgitárosának, Gene Simmonsnak a gyökereivel szinte mindenki tisztában van, hiszen rendszeresen nyilatkozik, sőt néha énekel is magyarul. A Kiss basszusgitárosáról, a fenegyerekként számon tartott Gene Simmonsról van szó, akinek édesanyja, Klein Flóra egy magyar faluban, Jándon született, és a második világháború idején menekült Palesztínába. A basszusgitárost fenegyerekként tartják számon, de az igazság az, hogy igazi mama kedvence volt sokáig. Magyar származású édesanyjának életnagyságú Kiss poszter díszítette a szobáját és ha valami illetlen dolgot produkált a fiacskája – ami valószínűleg sokszor előfordult – magyarul intette rendre, hiszen állítólag csak ezen a nyelven kommunikált vele.

fotó: bbc.co.uk

3. Téglás Zoltán, az Ignite énekese Amerikában él, és nemcsak saját zenekara, de más produkcióban való közreműködése révén is ismert: zenélt a Motörhead-del és a Misfits-szel is. Zoli édesapja a második világháború idején emigrált és jutott el az Egyesült Államokba. Édesanyja is magyar, ő a 60-as években költözött a tengerentúlra. A zenész kiválóan beszél magyarul, s bár Los Angelesben él, van egy háza Veresegyházon is. Téglás Zoltán nagyon büszke származására, ezt jól mutatja, hogy számtalan tetoválása között több magyar vonatkozású alkotás is díszíti.

Fotó: Horváth Péter Gyula

4. Következő hősünk a Bon Jovi egykori basszusgitárosa, Alec John Such, akinek magyar gyökereit neve is jól mutatja, ha ékezetestől ejtjük, Szűcsnek hívták ugyanis.  A Bon Jovi alapító tagja volt, a legnagyobb sikerek idején, a banda fénykorában nyomta az alapot a tini lányok rock bálványának. Alec a zenekar első négy lemezén zenélt, többek között a kasszasikernek számító New Yersey albumon, amely hétszeres platinalemez lett és négy héten át vezette a Billboard slágerlistáját.

A Bon Jovi tagjaként – Alec a második a képen (fotó:ultimatehardrock.com)

5. A sorból nem maradhat ki Alanis Morisette. A kanadai énekesnő mamája gyerekként menekült el az országból, végül Kanadában egy francia-kanadai tanárhoz ment férjhez. Alanis Morisette beszél néhány szót magyarul, és gyerekként járt is Magyarországon, meglátogatta itthon maradt nagymamáját, akit később budapesti koncertje alkalmából sem felejtett el megemlíteni. Nagyon sokszor hangsúlyozza magyar gyökereit,  kisfiának – szülei iránti tiszteletből – adta az Imre nevet.

fotó:starity.hu

6. Talán kevesen tudják, de a hetvenes évek bőrruhás rocklady-je, Suzi Quatro édesanyja Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből származik. Suzi már Detroitban született, de mind a mai napig büszke magyar gyökereire, ezért is ragaszkodik nevében az y helyett az i használatához. Az énekesnő, akinek több mint egy tucat dala szerepelt a legjobb 20 között Nagy Britanniában, rendszeresen látogatja itteni rokonait és imádja a magyar ételeket.

fotó:mn2s.com

7. A szabadkai származású zeneszerző, Lévay Szilveszter nevét talán nem mindenki ismeri, de ha a filmek között felmerül a Kobra vagy Elit kommandó címe, vagy olyan musicalek, mint az Elisabeth, a Mozart! vagy a Rebbeca, máris könnyebben beazonosítható Lévay Szilveszter munkássága, ezeknek a moziknak és színdaraboknak ugyanis mind ő írta a zenéjét. 1975-ben a legjobb instrumentális R&B dal kategóriában Grammy-díjat nyert az általa írt, és a német Silver Convention által előadott Fly Robin Fly.

fotó: Budapesti Operett Színház

8. Egy különleges hölgy következik, aki a kilencvenes évek britpop hullámának több fronton is fontos szereplőjévé nőtte ki magát. Justine Frischmann nemcsak saját zenekara, az Elastica révén lett részese a könnyűzene történetének. Brett Andersonnal együtt ő alapította 1989-ben a Suede zenekart, Damon Albarn barátnőjeként pedig a múzsa címszó alatt szerepel egy-két Blur dal stáblistáján.

fotó:bbc.co.uk

9. Mark Knopfler énekes-gitáros, a Dire Straits szólóban jelenleg is aktív frontembere. A zenész édesapja magyar mérnök volt, politikai nézetei miatt kellett távoznia Magyarországról. Mark Knopfler ritkán beszél magyar származásáról, de budapesti koncertjein azért mindig van egy-két kedves szava a közönséghez.

fotó:mozicsillag.hu

10. Joe Murányi, Louis Armstorng egykori klarinétosaként vált ismertté. Édesapja Mezőkövesdről, édesanyja egy Győr melletti kis faluból vándorolt ki Amerikába, Joe már kint született. 1967-ben  Louis Armstrong klarinétost keresett, s választása a harmincas évei végén járó Joe-ra esett: ő lett Satchmo zenekarának egyetlen fehér muzsikusa. Éppen hatvanéves volt, amikor először Magyarországra jöhetett.

fotó: bostonglobe.com

11. Bár nem kifejezetten ennek köszönhető, hogy olyan gyorsan megtöltik a Papp László Arénát, de a  Red Hot Chilli Peppers a basszusgitárosa is magyar felmenőkkel büszkélkedhet.  Michael Peter Balzary, avagy művésznevén Flea félig ír félig magyar származású. Ausztráliában született és az Egyesült Államokban nőtt fel. Nevelőapja, Walter Urban jazz zenész hatására, gyermekként a jazz műfaja állt hozzá a legközelebb, így tizenévesen trombitálni kezdett. Középiskolás korára már Jimy Hendrix volt a példaképe, ennek szellemében át is pártolt a gitárra és két barátjával megalapította a Red Hot Chilli Pepperst.

fotó: mtv.com

12. A hetvenes évek egyik sztárja sem maradhat ki a sorból. A hölgy neve Veres Mariska, ő a hatvanas évek végén az első magyar származású, nemzetközileg is sikeres rock énekesnő lett a holland Shocking Blue zenekar élén. Mariska Hágában született, az ott zenélő Veres Lajos cigányprímás és egy német anya gyermekeként. Több amatőr zenekarban is játszott, mielőtt 1968-ban a Shocking Blue-hoz került volna. A csapatot elsősorban a Venus című világslágerről ismerheti a közönség, mely dalt később többek között a nyolcvanas évek népszerű brit énekesnőtriója, a Bananarama dolgozott fel.

fotó:bbc.co.uk

13. A következő zenészt méltán nevezhetjük minden idők legismertebb magyar zenészének. Népszerűségben talán csak Puskás Öcsi előzi meg Tommy Ramone-t, azaz Erdélyi Tamást, aki nélkül a modern nyugati kultúra nem lett volna az, ami. Ő az, aki tornacipőben, szakadt farmernadrágban és bőrdzsekiben máig a világ tinédzserszobáinak falait dísziti. Tommy Ramone-ként ő dobolt az első három Ramones-lemezen, ő volt a producere az első négynek, valamint ő írta meg a Blitzkrieg Bopot, az együttes harci indulóját, a rockzene egyik remekművét.  Tommy  Ramone, azaz Erdélyi Tamás egyelőre az egyetlen magyar származású zenész eddig, aki bekerült a rock and roll halhatatlanjai közé.

fotó:wikipedia.org

14. Wahorn Simon, Wahorn András festőművész Berlinben élő fiának zenekara, a RotFront változatos nemzetiségű tagokból álló együttes a német fővárosban. A magát „Emigrantski Raggamuffin Kollektivként” meghatározó csapatot 2003-ban alakította Yuriy Gurzhyval. Ők ketten, a hozzájuk csapódó orosz, bolgár, német, amerikai, ausztrál, magyar és számtalan más nációjú zenésszel olyan, egészen egyedi hangzásvilágú bandát hoztak létre, amelyben remekül megfér egymással a kelet-európai cigányzene, a régi orosz slágerek, a ska, a ragga, a rock, a pop, a hip-hop és a klezmer.

fotó: budapest24.hu

15. Szabó Gábor, magyar jazz gitárost, aki 1956-ban hagyta el az országot és költözött Amerikába. Az Amerika Hangja rádióműsor inspirálta, ennek hatására kezdett zenélni. Több világsztárral is játszott, többek között George Benson, Bobby Womack és Harry Belafonte zenekarának is tagja volt.

fotó:getty

16. Következő zenészünk a Skid Row zenekar alapító gitárosa, dalszerzője, Dave „The Snake” Sabo. Apai ágon magyar felmenőkkel rendelkezik. 2014-ben azt nyilatkozta a Hardrock magazinnak: apai ágról félig magyar, félig lengyel vagyok. Az édesapám árva volt, ezért nem tudjuk biztosan, a szülei vagy a nagyszülei éltek Magyarországon és annak melyik részén. Pár évvel ezelőtt tudtam meg azt is, hogy a vezetéknevem ismert Magyarországon, egy étteremben mondták, hogy még egy Z betűnek is kéne lennie benne.

fotó: Mick Hutson/Redferns

17. Báthory Zoltán magyar születésű zenész a Los Angeles-i Five Finger Death Punch heavy metal együttes alapítója, ritmusgitárosa, és fő dalszerzője. 1995-ben hagyta el Magyarországot, hogy New Yorkba költözhessen, ugyanis az akkori bandájának szerződést ajánlottak, de végül az albumuk nem jelent meg. Ezt követően tervezéssel és dizájnnal foglalkozott. Az így keresett pénzből vették fel később a Five Finger Death Punch első albumát. Mind a zenekar, mind Báthory széles körben elismert az amerikai metál életben, 2010-ben ő kapta a Dimebag Shredder díjat a Revolver Golden Gods díjátadón.

fotó: loudwire.com

18. A botrányhős fiatal énekesnővel, Keshával kapcsolatban, aki már rengetegszer mesélt róla, mennyire kedveli a magyar ételeket, konkrét és részletes családfa áll rendelkezésünkre. Édesanyja Patricia Rose Sebert és anyai ágon egyik dédszülei magyarok voltak, eredetileg Szentesről származtak. Magyar dédapját Kecse Nagy Sándornak, dédanyját Kecse Nagy Lídiának hívták, akik 1913-ban vándoroltak ki két lányukkal, Margittal és Gizellával az Amerikai Egyesült Államokba.

fotó: REUTERS/David McNew

19. Tommy Vig, a dobos “csodagyerek” 1946-ban nyerte meg a Metro-Goldwyn-Mayer tehetségkutató versenyét Budapesten, mindössze hét évesen. 1956. november 18-án menekült el az Amerikai Egyesült Államokba, ahol sikeres pályát futott be. Tíz évig volt az Amerikai Zeneszerzők és Hangszerelők Szövetségének alelnöke. Rendszeresen dolgozott Los Angeles legkiválóbb hang- és film-stúdióiban, ahol mintegy 1400 felvételen működött közre.

fotó: allaboutjazz.com

20. Leslie Mandoki, avagy Mándoki László miután többször sikertelenül kért nyugati útlevelet, 1975-ben Csupó Gáborral és zenésztársával, Szűcs Lászlóval (Laszlo Bencker) együtt az akkori Jugoszláviából a mai Szlovéniát Ausztriával összekötő 8 km hosszú Karawanken vasúti alagúton át Nyugatra szökött. 1979-ben csatlakozott a Dschinghis Khan nevű popzenekarhoz, ami meghozta számára az elismerést, bár az együttes zenei stílusával nem tudott azonosulni. 1982-ben, még a Dschingis Khan-os idők alatt egy kis zenei stúdiót alapított Laszlo Benckerrel. Azóta jazzes szóló projektjén dolgozik és olyan előadók albumaihoz nyújtott  segítséget, mint Phil Collins, Jack Bruce vagy Bonnie Tyler.

fotó: blikk.hu

 

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •