Hivatalosan is megérkezett az egykori Postapalota, új nevén Pénzmúzeum udvarára a gigantikus Csodaszarvas, amelyet a számos köztéri alkotást jegyző Szőke Gábor Miklós szobrászművész készített. A december 15-én átadott 4,5 méter magas és 7,2 méter hosszú szobor egy 6,5 méter magas, sziklát ábrázoló bronztalapzaton áll.

061.HU

FOTÓ: HATLACZKI BALÁZS

Az alkotó egy korábbi interjújában azt mondta, a két évig készült Csodaszarvas megalkotása előtt rengeteget kutatott. “Hónapokig tanulmányoztam az ábrázolásokat, komoly kutatómunkát végeztem, mert nem egy mezei szarvast akartam ábrázolni. Ugyanannyira inspirált a zöldhalompusztai lelet, mint a magyar art deco ábrázolások. “ Szőke szerint nagyon fontos kifejező elem, hogy az állatnak milyen a kompozíciója, hogyan ágaskodik, merre néz, miért hegyről ugrik. A szőrét a szkíta palmetták ihlették, és kilencágú az agancsa, amely a teljesség szimbóluma. Az ősi ábrázolásokra utal, hogy a szarvasagancs ágai napkorongot formáznak meg. 

 

“Egy jó szobor olyan, mint egy totem, amely folyamatosan energiát közvetít. Az én csodaszarvason is többezer éves szimbólum, nagyon izgalmas állatnak találom. Spirituális jelkép, amelyhez többféle szinten lehet kötődni, de legfőképp azért, mert a megújulás szimbolizálja. A Csodaszarvas agancsának kilenc ága van, ahogy az életfának is kilenc szintje. A Csodaszarvas nemcsak a bőség és a természet jelképe, hanem egy közös történetünk. A közösségek pedig közös történetek által születnek.”– fejtette ki a szobrász. 

A bronzból készült Csodaszarvas bundáját alkotó tűzcsóvaszerű lemezeket egyenként polírozták fel kézzel, agancsa tükörfényes bronzöntvény. Klasszikus szobrászatban használt anyag, idővel patinásabb lesz, mivel egy természetes, élő anyag. 

De miért épp a csodaszarvas lett a Pénzmúzeum jelképe? “A mitikus lényt egy jobb élet reményében hajtó magyar vándorok mondája szép allegóriája annak, amit a Magyar Pénzmúzeum nyújt azoknak, akik a pénz, az arany és a modern gazdaság izgalmas vidékén kalandoznának.

hogy a csodaszarvas mítoszában a magyarok nagyobb kincshez jutottak, mint amiért indultak,

mi is azon dolgozunk, hogy játékok, kvízek, versenyek és animációk között bolyongva minél többen szerezhessenek olyan pénzügyi tudást, amelyet sikerrel kamatoztathatnak életük, karrierjük során.”- áll az intézmény bemutatkozásában.