Szeptember 10-től látható a Madách téren a My Budapest Photo Projekt kiállítás az idén Jószolgálat-díjjal kitüntetett Budapest Bike Maffia és a Cafe Art csoport szervezésében. A bringás aktivisták harmadszor nyomtak a hajléktalan emberek kezébe eldobható fényképezőgépeket, hogy saját nézőpontjukból örökítsék meg a fővárost. A legjobb fotókra a kezdeményezés Facebook-oldalán vagy a Madách téren található Suelto Bistróban szavazhat a közönség szeptember 16-ig.

MP – 061.hu

Az ételt és egyéb hasznos adományokat biciklivel és autóval szétterítő Budapest Bike Maffia (BBM) nem az egyetlen, de jó eséllyel a legkreatívabb civil szervezet, amely a hajléktalanság problémájára igyekszik felhívni a társadalom, elsősorban a fiatalok figyelmét. Önkéntességre épülő tevékenységük híre hamar szétterjedt az országban, ma már Debrecenben, Pécsett, Szegeden, Székesfehérváron és Miskolcon is működnek sejtjeik, sőt, messzi külföldi városokban – például a kolumbiai Pereirában – is működik a „franchise”, a Bike Maffia-koncepció. Az önkéntes szociális munkát bringázással és partihangulattal ötvöző kezdeményezéseik sorában új színfoltot jelentett a két éve indult My Budapest Photo Project, hiszen az utcán élők megsegítésének számos kreatív gyakorlata közül egyelőre ez az egyetlen, amely révén a szervezet anyagi támogatást tud felkínálni a rászorultaknak.

Fotó: Horváth Péter Gyula

Az első kiállítást a Budapest Pontban, a tavalyit a FUGA Kortárs Építészeti Központban rendezték meg, a harmadikat most kivitték az utcára. A Bike Maffia alapító Havasi Zoltán szerint a szimbolikus jelentőségű helyszínválasztásnak gyakorlati haszna is van, hiszen a forgalmas Madách téren jóval több ember szembesülhet a fotókkal, mint az előző két helyen együttvéve. Mint mondja, nem képeslapokra illő fotókról van szó, hiszen a hajléktalan emberek a saját keserű sorsukat és környezetüket fotózták. „Sok erős szociohatású kép született remekül elkapott pillanatokkal és hangulattal, ugyanakkor a válogatásnál arra is figyelt a zsűri, hogy a kiállítás anyagába ne kerüljön be olyan kompozíció, ami láttán legszívesebben rögtön eret vágnánk. Feltehetően a közönség is olyan képekre szavaz inkább, amelyeket könnyebben képesek befogadni. Az előző évekhez képest csupán annyi a változás, hogy idén már beállított fotók is láthatók, részben annak köszönhetően, hogy sok olyan visszatérő amatőr művészünk van, aki ezúttal már frissebb szemlélettel, tudatosabban közelített a feladathoz” – magyarázza a „maffiafőnök”.

Fotó: Horváth Péter Gyula

Ahogy az előző években, a szervezet idén is 100 darab eldobható fényképezőgépet osztott ki, a szakmai zsűri több mint félezer fotó közül választotta ki a kiállításra bocsátott 51-et. A közönségszavazatok alapján legjobbnak ítélt 13 kompozíciót ezúttal is egy naptárban jelentetik meg, amelynek bevételeit – egyenlő arányban – szétosztják a győztesek között. Nyilvánvaló, hogy ez az összeg nem oldja meg lakhatási problémájukat, de átmeneti megoldást nyújthat számukra, és ami fontosabb: reményt és önbizalmat a talpra álláshoz, visszatérésükhöz a társadalomba. Noha a szervezők szándéka a projekttel részben az, hogy felhívják a figyelmet a hajléktalanság problémájára, és halványítsák az utcán élőkkel kapcsolatos negatív sztereotípiákat, a pályázat célja elsősorban nem a hajléktalanság, hanem Budapest bemutatása. A zsűribe nem véletlenül hívták meg Szöllősi Mátyást, aki számos díjat nyert Budapest Katalógusában portréfotókkal és a hozzájuk tartozó rövid történetekkel kísérelte meg bemutatni a várost és a benne élő emberek sokszínűségét. A My Budapest Photo képeinek kiválasztásában Csoszó Gabriella fotóművész volt a segítségére.

A legjobb fotókra a közönség a MyBudapest Photo Project Facebook-oldalán vagy a Madách téren található Suelto Bistróban szavazhat szeptember 16-ig.

Vezető fotó: Horváth Péter Gyula