Két helyszínen zajlott a 34. évében járó MEDIAWAVE fesztivál, Budapesten a Cirkó-Gejzír Művészmoziban rendezték meg a filmszemlét, majd ezt követően Ravazdon az Őrhegy udvarházban MediaNewave címmel film – jazz – népzene – ethno – tánc – színház – találkozás – kulinaritás környezettudatos művészeti és közösségi együttlét várta a látogatókat!

Az idei fesztiválra 46 országból összesen 726 film nevezett, ebből 23 országból összesen 67 alkotás (8 doku, 15 kisjátékfilm, 26 animáció, 5 „Awakening”, 13 cross
art, music, dance) került a versenyprogramba. A magyar filmeket nem csak kategóriájukban, hanem külön blokkban is bemutatták. A szakmai zsűri mellett hazai és határon túli filmes egyetemisták is zsűrizték a filmeket. Az egyetemisták emellett szakmai műhelyeken vettek részt és saját filmjeiket is bemutatták a Mediawave második állomásán, Ravazdon.

Afrikáta Flim

MEDIAWAVE Fényírók Fesztiválja 2024 díjak

KISJÁTÉKFILM SZAKMAI ZSŰRI
Fődíj: Affrikáta (r.: Gyimesi Anna)
Különdíj: Kis hatalmasok (r.: Karácsony Péter)
Különdíj: Halott nász (r.: Michał Toczek)

KISJÁTÉKFILM DIÁKZSŰRI
Fődíj: -15 (r.: Rinaldas Tomaševičius)
Különdíj: Cantata (r.: Dave Fox)

DOKUMENTUMFILM SZAKMAI ZSŰRI
Fődíj: Szeretve (r.: Yaser Talebi)
Magyar valóság különdíj: Keskeny út a boldogság felé (r.: Oláh Kata)

DOKUMENTUMFILM DIÁKZSŰRI
Fődíj: Korlátok (r.: Charlie García Villalba)
Különdíj: Tanya. Nyár. Tél. (r.: Aleksandr Avilov)

ANIMÁCIÓS SZAKMAI ZSŰRI 
Fődíj: Nun or never! (r.: Heta Jäälinoja)
Különdíj: Drijf (r.: Levi Stoops)

ANIMÁCIÓS DIÁKZSŰRI 
Fődíj: Nun or never! (r.: Heta Jäälinoja)
Különdíj: A ciprus árnyékában (r.: Hossein Molayemi, Shirin Sohani)

CROSS ART ÉS ÉBREDÉS SZAKMAI ZSŰRI 
Ébredés fődíj: Suddenly TV (r.: Roopa Gogineni)
Cross Art fődíj: Urban Genesis (r.: Fu Le)
Cross Art különdíj: Mélység (r.: C.A. Cooper, Pázmány Virág)

CROSS ART ÉS ÉBREDÉS DIÁKZSŰRI 
Cross Art fődíj: Rekontrukt (r.: Ulrich Gábor)
Ébredés fődíj: Várakozás (r.: Volker Schlecht)

A fesztivált követően követően Mediawave karaván címmel a díjnyertes filmek körutazásra indulnak határon innen és túl, így megjelennek számos külföldi fesztiválon és hazai kistelepülésen is. Az előzsűri a mustra 34 éve alatt több mint 40 000 filmet válogatott át. A 35. MediaNEWave filmszemle és fesztivál a régit és az újat köti össze. A szervezők a jövő évi eseményre várják filmjeikkel a Mediawave 35 éve alatt elismert hazai és nemzetközi filmstúdiókat, filmforgalmazókat. Szakmai beszélgetések neves külföldi rendezőkkel, filmes egyetemisták közösségi találkozói várhatóak ismét a Cirkó-Gejzir Művészmoziban 2025-ben, mind animációs, mind kisjátékfilmek, dokumentumfilmek, cross-art művek területén. A fesztivál zenei- cirkuszos-táncos része nagyszabású megmozdulásnak ígérkezik szintén hazai és külföldi résztvevőkkel a fővárostól távol, a helyszín meglepetés.