Szemtelenül fiatal, cserébe roppant eltökélt, tudja mit akar. Észreveszi a maszk mögötti valóságot, járvány ide vagy oda. A pécsi fotóslány egy csapásra lett a koncertfotósok között az egyik legismertebb a hazai szcénában. Színes, egyedi és izgalmas felvételeinek hála, bárki visszarepülhet például egy Margaret Island koncert legjobb pillanataiba. Hegyi Júlia Lily mesélt portálunknak karrierjéről, valamint gyors kérdezz-felelek segítségével engedett bepillantást karanténos mindennapjaiba. 

MIKLÓS KATA061.hu

Azt olvastam, hogy „a fotózás választott téged és nem fordítva”. Mesélj az indulásról!
A pécsi Művészeti Gimnáziumba jártam szobrász szakra és ott vettem fel különórában a fotózást még elsőben. Elég hamar kiderült, hogy nagyon szeretem csinálni és később, mikor a tanárom is látta miket alkotok kiderült, hogy jól is megy. Onnantól kezdve szinte minden iskolai rendezvényt én fotóztam (szalagavató, kiállítás megnyitó stb.). Mindig is a művészetek érdekeltek és az alkotás, de nem szerettem alapvetően jobban fotózni, mint bármi mást alkotni, de valahogy mégis ez lett a befutó.

Melyik az a pillanat, amit keresel fotózás közben? Mi a célod, mit szeretnél megmutatni a képeken keresztül?
Szeretem a nem beállított dolgokat, ezért is élvezem annyira a koncertfotózást, mert figyelni kell, és elkapni a pillanatokat, amelyek megismételhetetlenek. Alapvetően kedvelem a vidám képeket, szerintem manapság sokkal nehezebb őszinte örömöt kiváltani valakiből, és azt lefotózni, mint a divatos “szomorú” arcokat.

Volt már olyan megrendelői kérés, amit nem teljesítettél, mert nem érezted magadénak?
Néha egy-egy fotózáson belül van olyan kép, amit valaki szeretne, de szerintem nem jó. Ekkor általában lebeszélem őket róla, vagy csak azért is megcsinálom, hogy lássák, hogy nem jó.

Hogyan mutatnád be a saját stílusod. Melyek a te egyedi jellegzetességeid, amelyekből felismerhető, hogy a tiéd a felvétel?
Főként a színeket mondanám. Nem használok netről leszedett filtereket, mindig saját magam készítem a színvilágot egy-egy sorozathoz, bár szinte mindig más és más (van vagy 50 saját filterem) mégis a végeredmény valahogy én vagyok. Illetve sokszor használok különféle prizmákat a fotózásnál, amelyekről sokan azt hiszik, hogy valami Photoshop effekt, de élőben analóg módon kerülnek a képre különféle fény becsillanásokat okozva.

Mi a szakmai csúcs, amit el szeretnél érni? Ki vagy kik szerepelnek a bakancslistádon?
Szeretnék egyszer egy nagyobb külföldi turnét fotózni, de nincs kifejezetten álom név. Bár nyilván a Foo Fightersnek fotózni elég menő lenne. Inkább annak örülnék, ha egy magyar zenekar jutna el oda, hogy csinálnának egy nagy külföldi turnét, és magukkal vinnének. Évek múlva is szeretnék még koncertfotózással foglalkozni, de biztos, hogy jóval kevesebbet, mint most. Több esküvőt és egyéb felkérést vállalnék, ami mellet több időm lenne saját projekteket megvalósítani.

KÉRDEZZ- FELELEK 

Színes vagy fekete-fehér?
Színes! Ritkán szeretem a fekete fehéret a képeknél.

Digitális vagy analóg?
Munka miatt digitális, de magáncélra szeretem az analógot, egyfajta kikapcsolódás számomra így fotózni.

Kedvenc téma?
Koncertek.

Kedvenc technika?
Amikor úgy partyfotózok, hogy egyik kezemben a gép, másikban egy sör van. Viccen kívül, szeretem a már említett prizmás fotókat készíteni.

Kedvenc előadó(k)?
Kensington és Biffy Clyro. Mindkét zenekart nagyon szeretem. De örök klasszikus a Foo Figthers nálam.

Mi van Hegyi Júlia Lily, mint magánember bakancslistáján?
Utazni sokat, sok helyre. Szerencsére eddig is már sikerült sok országban megfordulnom, de ahova csak tudok, el szeretnék jutni. A legszívesebben utazásra költöm a pénzem.

Mit nézel mostanában?
Marvel maratont tartottam nemrég a filmekből illetve az Euphoria című sorozatot nézem, meg várom, hogy folytassák a karantén miatt félbeszakadt sorozatokat.

Könyv, amit többször újraolvastál, és minden alkalommal valami mást adott?
A Harry Potter könyveket tudnám ebbe a kategóriába sorolni, már ami, az én ízlésemet illeti. A filmeket is nagyon szeretem, azokat is épp újranézem újra. Régen rengeteg fanfictiont olvastam a Potter -sorozattal kapcsolatban, főként olyat, ahol Hermione Dracoval jön össze.

Az idei év legnagyobb rácsodálkozása?
Abszolút Budapest. Vicces ezt így leírni, ugyanis itt élek lassan öt éve, de most a koronavírus idején nagyon sok egészségügyi sétát tartottam, és eközben fedeztem fel új helyeket, vagy épp már ismertet figyeltem meg végre nem munka közben.

Megunhatatlan ruhadarab?
Bodyk minden mennyiségben. Piros, fekete, csipkés, csíkos minden. Imádom, hogy szexik és munka közben, ha mászkálok, hajolgatok, nem csúszkál össze-vissza, mint egy póló.

Gyalog vagy két keréken?
Gyalog.

A járvány miatti kényszerpihenő téged is érint. Mivel töltötted az elmúlt lassan két hónapot?
Nagyon sokat sétálok, és végre van időm főzni is. Sok régi képet néztem át nyaralásokról és dolgoztam újra, amikre eddig nem volt időm, valamint egy-egy kisebb fotózás is bejött, de alapvetően sajnos nincs munka még. A virágaim rendezgetem még sokat.

Lett új hobbid a koronavírus-járvány időszaka?
A főzés és a hosszú 10-15 kilométeres séták.

Mit gondolsz, a járvány lecsengésével visszatér az, ami előtte volt, vagy gyökeres átalakulást hozott az emberek életében?
Szerintem rövidtávon fog csak változást hozni, hosszú távon minden visszatér, úgy ahogy volt eddig. A jó és a rossz dolgok is.

Még több fotóért csekkoljátok Hegyi Júlia Lily Instagramját

Fotók: Hegyi Júlia Lily